Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša na balama
  • 14.11.2020. 18:00

Hranidba balama: Kanadski stočari ni po snijegu ne odustaju od ispaše stoke

U Kanadi mnogi uzgajivači stoke po zimi i snijegu na pašnjake stavljaju bale kako bi produljili sezonu ispaše što ima brojne ekološke prednosti.

Foto: YouTube/screenshot
  • 230
  • 165
  • 0

Ispaša stoke u sjevernim regijama, poput Kanade gdje su zime duge i oštre može se pokazati izazovnom. No, za neke je stočare ona na balama postala isplativa strategija koja štedi vrijeme istovremeno poboljšavajući zdravlje tla.

Vlasnici krava godinama žele produžiti razdoblje ispaše, a kako prenosi agroxxi, ova je metoda sve popularnija u hladnim dijelovima svijeta. 

Pomno planiraju punktove

"Pašnjak gdje se krma ostavlja za ispašu u jesen i zimu je rasprostranjen, ali i metoda s balama dobiva na značaju jer pruža ekonomske i ekološke prednosti u odnosu na tradicionalne načine hranjena“, kaže za beefmagazine Lorne Klein, stručnjak za ispašu i krmiva u Ministarstvu poljoprivrede Saskatchewana.

Pregoni na pašnjacima ili kako rotacijska ispaša poboljšava kvalitet trave?

I dok pojedini stočari imaju svoje bale, neki ih kupuju. Nakon toga ih strateški i planirano smještaju na tlo. Iako se stoka može hraniti na bilo kojem mjestu gdje su im dostupne, u većini ih slučajeva uzgajivači stavljaju na područja gdje im je potreban dodatan gnoj ili u blizini pojilica i skloništa.

Rolo bale se postavljaju na udaljenosti od 10 do 12 metara jedna od druge. Prije nego se stoci omogući pristup, važno je ukloniti konopac ili mrežu koje predstavljaju opasnost od upetljavanja i gušenja životinje. 

Međutim, neki uzgajivači konopac koji nije od plastike ostavljaju kako bi držao slamu na okupu.

Koliko se dugo stoka hrani na istom mjestu?

Broj dana ovom vrstom hranidbe ovisi o tome koliko ih je postavljeno, zatim o kvaliteti hrane, fizičkom stanju stoke, vremenu i osobnim ciljevima farmera. Neki premještaju goveda svaka dva do pet dana, a drugi omogućuju pristup stoci istom mjestu 20 ili 30 dana pa čak i duže.

Važno je izvagati bale kako bi se osiguralo da krave imaju relativno ujednačenu razinu hrane i kako bi se izbjegli problemi s buragom. Također, može se koristiti sijeno ili slama s aditivima.

Prednosti ovog načina ispaše

Ispaša na balama ima i ekološke koristi. Prvo, može se uštedjeti na troškovima i vremenu jer se inače pokreće traktor za dostavu. Također, zaostala hrana nakon premještanja goveda ne postaje otpad, već izvor hranjivih sastojaka za naknadne krmne usjeve.

Može postati i koristan sloj za povećanje sposobnosti zadržavanja vode i njezina prodiranja u tlo, kao i zaliha sjemena krmnih vrsta. Osim toga, ovakva ispaša može poboljšati višegodišnje pašnjake.

Oprez pri ispaši stoke, koje biljke izbjegavati

Ipak, postavljanje bala na osjetljiva područja, kao što su močvare i potoci treba izbjegavati. Ne savjetuje se koristiti ih ni na divljim pašnjacima kako bi se spriječilo unošenje invazivnih vrsta, odnosno korova koji bi mogli poremetiti ravnotežu prirodne biološke raznolikosti ili smanjiti ukupni ekološki integritet tog područja.

Treba paziti na opskrbu vodom

Tijekom zimovanja važno je paziti na visinu snježnog pokrivača. Naravno, snijeg ne bi trebao biti jedini izvor vode za krave u laktaciji, svježe odbijenu telad ili oslabljene životinje.

Treba napomenuti i da smanjenje snježnog pokrivača dovodi do naglog povećanja potrebe životinja za vodom. Osim toga, prekomjerne količine padalina mogu uzrokovati da stoka troši dodatnu energiju pristupajući hrani. Stoga, u takvim uvjetima treba izbjegavati puštati ugrožene skupine kao što su telad ili mršava stoka.

U slučaju zimovanja, uvijek je važno imati rezervni plan, a ispaša s balama nije iznimka. Dugotrajne oštre zime mogu povećati potrebu za dodatnim skloništem i kvalitetnijom hranom za životinje ili dodacima.

Stoga vlasnici moraju stvoriti uvjete kako bi osigurali da stoka ostane zdrava, u dobroj fizičkoj formi i da ima pristup odgovarajućoj hrani, vodi i skloništu.

Kako to izgleda pogledajte u videu:

Video: Youtube/Alberta Agriculture and Forestry


Tagovi

Ispaša Bale Kanada Stočari Krave Zima Snijeg


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.