Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetne biljke na ispaši
  • 07.05.2018. 10:30

Oprez pri ispaši stoke, koje biljke izbjegavati

U nizinskim ili planinskim predjelima stoka izlazi na ispašu na pašnjake koji se ne održavaju redovno, te postoji opasnost od konzumiranja otrovnih biljaka i korova. Stoka, iako izbjegava otrovno bilje i korov, vremenom se može priviknuti na bilje koje može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Foto: Freeimages.com/Tackmann Aksel Sven
  • 2.517
  • 140
  • 0

Nisu sve biljke poželjne u ishrani stoke, u slobodnoj ispaši ili ograničenom pregonskom sistemu ispaše nerijetko stoka konzumira biljke koje mogu prouzrokovati razne metaboličke probleme. U nizinskim ili planinskim predjelima stoka izlazi na ispašu na pašnjake koji se ne održavaju redovno, te postoji opasnost od konzumiranja otrovnih biljaka i korova. Stoka, iako izbjegava otrovno bilje i korov, vremenom se može priviknuti na bilje koje može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Bilo bi poželjno poznavati neke vrste otrovnih i štetnih biljaka, iako nisu sve opasne u određenom stadiju razvoja ili prisutnosti vlage, ali prvenstveno najbolje rješenje su agromjere. Kultivacija, česta kosidba i povremena kalcifikacija livada i pašnjaka koji se koriste za ispašu je mnogo lakše i učinkovitije rješenje.

Opasnost od cijanovodične kiseline

Cijanovodična kiselina nastaje kao produkt sinteze biljnih proteina u želucu i izaziva jako ozbiljne zdravstvene probleme kod stoke. Konzumiranjem mladih biljka stvaraju se veće šanse za pojavu cijanovodične kiseline u želucu, naročito sa livada i pašnjaka gdje su tla bogata azotom. Posebno su osjetljivi konji i životinje u početnim fazama razvoja. Dobri preduvjeti za stvaranje ove nepoželjne kiseline u želucu su i vanjski uvjeti koji utiču na biljke, naročito na ispaši pri visokoj relativnoj vlažnosti zraka i temperaturama preko 30 °C.

Također jedan od najčešćih zdravstvenih problema naročito goveda i konja je dijareja i iritacija crijeva. Potrebna je brza intervencija i reagovanje farmera ukoliko dođe do trovanja prilikom ispaše stoke. Najčešći simptomi koji se mogu uočiti je da životinje postaju nemirne, razdražljive i najbitnije za uočiti je nepravilan hod koji se javlja zbog pojave grčeva kod životinje. Istog momenta je preporučljivo prekinuti ispašu i odvesti stoku sa pašnjaka. Ukoliko se zakasni sa brzom intervencijom, životinje često prvo padaju u komu, a zatim i ugibaju.

Uzročnici trovanja

Životinje ne poznaju koja biljka je otrovna, koja nije, koristeći se čulom mirisa i okusa konzumiraju i nerijetko i bilje koje je otrovno,  koje nema neugodan miris i ukus. Uveliko stepen otrovnosti zavisi i od konzumirane količine, konstitucije i uhranjenosti životinje. Na zapuštenim pašnjacima i livadama, gdje se nisu vršile agromeliorativne mjere posebnu pažnju farmer mora da obrati na biljni sastav. Mnogo lakše je pri pregonskoj ispaši u ograđenom prostoru i prethodno urađenim kultivacijskim fazama, ali pri slobodnoj ispaši pojedino bilje treba obavezno izbjegavati. Najčešće otrovno i nepoželjno bilje, karakteristično za ovo podnevlje:

  • Milica ili prolevak Prolevak (Gratiola officinalis L.)
  • Obična mlječika (Euphorbia cyparissias)
  • Mak turčinak (Papaver rhoeas L.)
  • Različak modri (Centaurea cyanus)
  • Kiselica (Rumex acetosa)
  • Žabnjak (Ranunculus repens)
  • Zvonac ili šuškavac (Rinathus minor)
  • Poljska preslica (Equisetum arvense)

Kako izgleda pojedina biljka, provjerite u galeriji fotografija ispod članka


Fotoprilog


Tagovi

Štetne biljke Ispaša Otrovne biljke Ishrana stoke Cijavodična kiselina Trovanje biljem


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !