Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tehnologija u poljoprivredi
  • 03.03.2020. 15:00

Kontrola EU potpora? Digitalna tehnologija ne nadzire samo stanje usjeva nego i prevarante

Potpore se dodjeljuju prema posebnim kriterijima, no, poljoprivrednici ponekad skrivaju određene podatke od agencije za plaćanje. Satelitski snimci mogu ponuditi rješenje ovom problemu.

Foto: Depositphotos/stocktributor
  • 106
  • 6
  • 0

Visoka tehnologija nije prisutna samo u razvojnoj fazi poljoprivrednog sektora nego se i kontrola cjelokupne Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) razvija zahvaljujući jačanju algoritama. 

Sateliti i algoritmi za praćenje onoga što se događa na poljima

Naime, oko 59 milijardi eura dodijeljenih poljoprivrednicima često je predmet prijevara, što agencije za plaćanja pokušavaju smanjiti, navodi euractiv. Potpore se dodjeljuju prema posebnim kriterijima, no poljoprivrednici ponekad skrivaju određene podatke. Satelitski snimci mogu ponuditi rješenje ovom problemu. 

Poljoprivredom se može upravljati preko satelita

U saradnji s Europskom svemirskom agencijom, dva satelita pružaju trajne i precizne slike poljoprivrednih parcela, s preciznim informacijama koje uključuju vrstu usjeva i tačnu veličinu parcele.

U pogledu nadgledanja poljoprivrednih aktivnosti na kojima se primjenjuje ZPP, Italija, Španija i Belgija ih već koriste kako bi utvrdile koriste li poljoprivrednici potpore za uređenije poljoprivredne površine, za što je namijenjeno gotovo 80% potpora.

Prema Europskom revizorskom sudu, ovo je premali broj zemalja. No, Komisija još nije potvrdila metodologije drugih država članica koje žele koristiti satelitske podatke.

Francuska primjenjuje digitalnu tehnologiju za poboljšanje proizvodnje

U svakom slučaju, visoka tehnologija postaje sve značajnija u svijetu poljoprivrede, a inovacije posljednjih godina postupno evoluiraju rad na poljima i farmama. "Danas imamo traktore koji gotovo ne trebaju vozače", kaže Stéphane Marcel, iz francuske poljoprivredne zadruge InVivo, zadužen za digitalnu tehnologiju. Oprema za navođenje, upotreba satelita za geografsko lociranje, ali i pametni telefoni, dronovi, sastavni su dio svakodnevnog života poljoprivrednika.

Pomoću tehnologije otkrili dvije bolesti paradajza s 99% tačnosti

U Francuskoj su agronomska istraživanja, koja su državna tijela oduvijek podržavala, preusmjerena na ono što je poznato kao "agri-tech", odnosno primjena novih digitalnih tehnologija s namjerom ubrzanog poboljšanja efikasnosti poljoprivredne proizvodnje.

Udruženje La Ferme Digitale, smješteno u pariškom predgrađu, radi na 45 projekata koji pokušavaju uspostaviti digitalnu tehnologiju na farmama. Njezini ciljevi uključuju razvoj organskih đubriva ili osmišljavanje softvera za podršku. Takođe, gotovo 250 francuskih start-up kompanija fokusira se na poljoprivredni sektor, a zadruga InVivo, koja okuplja 3.000 firmi, razvija sve širi spektar tehnoloških proizvoda i usluga.

Precizna poljoprivreda kao rješenje za primjenu pesticida

Na primjer, grupa Smag softver pokriva 10 miliona hektara poljoprivrednog teritorija Francuske. Softver poljoprivrednicima omogućuje pristup podacima na njihovim pametnim telefonima, uključujući vremenske prilike, optimalne datume zaštite bilja, vrijeme sjetve, planove đubrenja i usklađenost s propisima. On je takođe prisutan i u stočarstvu, uglavnom zbog složenosti veterinarskog upravljanja.

Precizna poljoprivreda uključuje mapiranje i praćenje geoloških i ostalih podataka koji su potrebni za biljnu proizvodnju. Stoga kompanija Be Api predlaže precizno kartografisanje zemljišta te, u skladu s nivoima plodnosti i ekspozicije unutar iste parcele, različite tretmane poput povećanja ili smanjenja broja sjemena, vode, azota, herbicida itd. Precizna poljoprivreda se naročito vidi kao rješenje za pesticide jer omogućava prilagođavanje i smanjenje njihove primjene.


Tagovi

Francuska Tehnologija Digitalna tehnologija Softver Algoritmi Tehnologija u poljoprivredi Potpore Nadzor


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete