Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest paradajza
  • 29.02.2020. 15:00

Pomoću tehnologije otkrili dvije bolesti paradajza s 99% tačnosti

Kroz tehnologiju koja se naziva "višeslojna perceptronska neuronska mreža" možemo razlikovati je li polje napala neka bakterija, bolest, štetočine ili nešto drugo.

Foto: Depositphotos/Alohaflaminggo
  • 132
  • 11
  • 0

Obično uzgajivači hodaju po svojim poljima i pregledavaju usjeve od štetočina ili bolesti koji su ih možda napali, no često se dogodi da ih otkriju tek kada su već nanijeli velike štete. Kako bi se šteta spriječila na vrijeme, jedno od rješenja su bespilotne letjelice, odnosno dronovi.

Naime, kako piše Fresh Plaza, Roberts i Yiannis Ampatzidis s Instituta za hranu i poljoprivredu Univerziteta na Floridi pomoću dronova su pratili stanje na eksperimentalnom polju paradajza te provjeravali ima li zaraženih usjeva. Otkrili su dvije nove vrste bolesti koje su nedavno napale Floridu, a dalji razvoj pokazao je kako se na ovaj način s čak 99% točnosti može otkriti o kojoj je bolesti riječ.

Dron: Učinkovit pomagač i u voćarstvu - vidi i ono što ljudsko oko ne može

"Brza i tačna identifikacija biljnog patogena od ključne je važnosti za primjenu pravovremene taktike upravljanja bolešću. Kroz tehnologiju koja se naziva "višeslojna perceptronska neuronska mreža" možemo razlikovati da li je polje napala neka bakterija, bolest, štetočina ili nešto drugo. Ovo je otkriće ključno jer bolesti mogu koštati uzgajivače milione dolara godišnje u proizvodnji trećeg najvrijednijeg usjeva u državi“, objasnio je Roberts.

Prema Nacionalnoj poljoprivrednoj statističkoj službi, na Floridi svježi paradajz na tržištu donosi 400 do 500 miliona dolara godišnje, a prošle godine su ove dvije nove bolesti tog povrća uzrokovale čak 30% gubitka prinosa.

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama paradajza i paprike

Ovaj tehnološki napredak presudan je ne samo za farmere na Floridi nego i u ostatku svijeta jer je paradajz u brojnim zemljama među vrstama koje se najviše uzgajaju, a sve je više novih vrsta bolesti i virusa koje nanose velike štete na poljima.


Tagovi

Dron Bolest paradajza Univerzitet u Floridi Polja Usjevi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.