Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Virus
  • 06.02.2020. 18:00

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama paradajza i paprike

Virus smeđe smežuranosti ploda paradajza može uništiti proizvodnju povrća, a često se javlja i na paprici. Deformira plodove koji gube svoju tržišnu vrijednost.

Foto: Depositphotos/Nikilev (ilustracija)
  • 2.696
  • 368
  • 1

Nakon što je pogodio šest zemalja u Europi, ali i Tursku, SAD te Kinu, posebno razoran virus prijeti biljkama paprike i paradajza u Francuskoj, priopćila je Agencija za sigurnost hrane te zemlje, Anses. 

Virus smeđe smežuranosti ploda paradjza (ToBRFV) može uništiti čitava područja proizvodnje povrća, bilo u staklenicima, povrtnjacima ili na poljima, piše reuters. On se prenosi kontaktom (kontaminiranim alatima, rukama, odjećom i direktnim kontaktom zaraženih i zdravih biljaka), ali i materijalom za razmnožavanje (reznicama). Sumnja se i na prijenos virusa sjemenom pa treba obratiti pažnju prilikom njegove kupovine i koristiti isključivo ono dezinficirano.

Velik uticaj i na profesionalnu i porodičnu proizvodnju

Trenutno ne postoji lijek ili sorta otporna na virus koji se pojavio na Bliskom Istoku 2014. godine, nakon čega se 2018. proširio na Europu.

"Anses potvrđuje visok rizik od unošenja i širenja virusa u Francuskoj, što ima potencijalno značajan uticaj na usjeve, kako za profesionalni sektor, tako i za porodičnu proizvodnju", upozoravaju u priopćenju.

Kako piše eppo (Europska i mediteranska organizacija zaštite bilja), izvor zaraze može biti sjeme, biljni ostaci te zaraženo tlo. Virus se može naći u sjemenskom omotaču i endospermu, što bi moglo biti objašnjenje zašto konvencionalni postupci dezinfekcije sjemena nisu u potpunosti učinkoviti za njihovu kontrolu.

Simptomi zaraze i mjere zaštite

Kod paradajza se simptomi na listovima očituju kao hloroza, mozaik i mrlje, a ponegdje i kroz naborane listove. Nekrotična mjesta se javljaju na stabljikama, peteljkama i cvjetovima. Na plodovima se pojavljuju žute ili smeđe mrlje, nakon čega se oni deformiraju i nepravilno sazrijevaju te kao takvi gube tržišnu vrijednost.

Na paprici se simptomi očituju u deformaciji i žutom mozaiku listova. Plodovi paprike su također deformirani sa žutim ili smeđim dijelovima, a na njima mogu nastati i zelene pruge. Paprika također nakon zaraze ovim virusom gubi tržišnu vrijednost.

Kao i kod drugih virusa, preporuka je pridržavati se higijenskih mjera, a zaražene biljke ukloniti iz zasada i spaliti. Prilikom kupovine sjemena treba kupovati samo certificirano i po mogućnosti izvan zemalja u kojima se pojavila kontaminacija ovim virusom.


Tagovi

Virus Virus paradajza Virus paprike ToBRFV Simptomi Mjere zaštite


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.