Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.11.2022. 15:00

Cijene žitarica padaju dok se čeka produženje sporazuma o crnomorskom izvozu

Ukrajina želi proširenje na nove luke, a Rusija povećanje izvoza. Dogovor bi trebao biti obnovljen ove sedmice

Foto: Depositphotos/oqtave
  • 60
  • 16
  • 0

U novembru su evropske cijene pšenice pale za 35 eura na 325 eura/t. Pala je i cijena kukuruza na 318 eura/t, izvještava Agrarheute. To smanjenje se nastavilo i u ovoj sedmici, a najviše je pod uticajem vjerovatnog produženja sporazuma o žitu s Rusijom. Uljana repica se prodavala za 626 eura/t.

Na čikaškoj berzi pšenica se prodavala za 290 eura/t, a kukuruz za 250 eura/t.

Cijene pšenice na berzama:

Cijena soje je u padu i iznosila 517, 28 eura/t, dok je zob poskupila i prodavala se po 258,17 eura/t s tendencijom daljeg rasta.

Moskva je na nedavnom sastanku sa zvaničnicima UN-a zahtijevala nesmetan pristup svjetskim tržištima za vlastiti izvoz hrane i đubriva u zamjenu za pristanak na produženje Sporazuma o transportu Crnim morem. Očekuje se da će on biti obnovljen u subotu.

"Moramo učiniti više da ublažimo globalnu krizu đubriva. Cijene su i do tri puta više nego prije pandemije", rekao je Antonio Guterres, generalni sekretar UN. Naveo je da ova organizacija radi na uklanjanju svih prepreka slobodnom protoku ruske hrane i đubriva na svjetskim tržištima.

Ukrajina želi proširenje sporazuma

Proširenje sporazuma na druge luke i robu i produženje na najmanje godinu dana je želja Ukrajine, a trenutni dogovor ističe 19. novembra. Luke u južnoj Mikolajevskoj oblasti su obezbjeđivale 35 posto izvoza. Omogućavale su isporuku oko 10,5 miliona tona hrane, uglavnom žitarica, na strana tržišta. Jurij Vaskov, zamjenik ministra za infrastrukturu, je rekao da je Ukrajina zatražila od Turske i Ujedinjenih naroda da produže sporazum na najmanje godinu dana i prošire ga na nove luke.

Više cijene brašna izvjesne – koliko će poskupjeti po vreći?

Ukrajina je do 14. novembra izvezla 15,1 milion tona žitarica i mahunarki, uključujući 1,9 miliona tona u novembru. Ukupni izvoz je obuhvatio 5,74 miliona tona pšenice, 1,22 mil. t ječma i 8,1 mil. t kukuruza. U isto vrijeme prošle godine izvoz je iznosio 21,75 miliona tona, od čega u novembru 2,3 mil. t. 

Cijene kukuruza na berzama: 

Rusi povećali izvoz

Na ruskoj strani je za period od 1. do 7. novembra izvoz pšenice iznosio 799.000 tona, što je povećanje od 33,7 posto u odnosu na isti period prošle godine.

"Postoji veća potražnja za ruskim žitom. Uprkos geopolitičkom okruženju, izvoz je značajno porastao početkom novembra. Očekujemo dalji rast potražnje”, rekla je Elena Turina, šefica Odjeljenja u Ruskoj žitnoj uniji. Navela je da su zemlje Afrike bile glavne destinacije za žito. Najveća količina je otpremljena u Sudan u iznosu od 134 hiljade tona, dok je isporuka za Egipat smanjena. Žito je izvezeno u sedam zemalja, a prošle godine u 13. Pošiljke u Tursku su manje za 41 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosile su 84,4 hiljada tona. Uvoz je povećala Saudijska Arabija za 76 posto na godišnjem nivou.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Izvoz žitarica Sporazum o žitu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nešto više od jedne decenije, Amela Glibanović iz Živinica se intenzivno bavi poljoprivrednom, odnosno proizvodnjom mlijeka. Majka je i dva sina, a od poslova kaže samo mehanizacijom ne upravlja. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivredni... Više [+]