Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište đubriva
  • 11.11.2022. 15:00

Rusija smanjuje proizvodnju gnojiva, a i blokirane isporuke za siromašne zemlje?

Do kolapsa je došlo zbog visokih troškova transporta i nedostatka brodova za njihov izvoz, a uslijed zapadnih sankcija protiv vlasnika ruskih hemijskih kompanija

Foto: Depositphotos/PhotoMost
  • 84
  • 17
  • 0

Proizvodnja mineralnih đubriva u Rusiji je smanjena za period januar-septembar. Riječ je o padu proizvodnje za 10 posto, na 17,7 miliona tona, piše FertilizerDaily na osnovu saopštenja ruske statističke službe. Za 29 posto smanjena je proizvodnja kalijevih đubriva, na 5,7 miliona tona, dok je azotnih i fosfornih povećana za 4,2 posto na 8,8 mil. t, odnosno 1,2 posto na 3,3 mil. t.

Sankcije na izvoz blokiraju đubrivo za siromašne

Do kolapsa je došlo zbog visokih troškova transporta i nedostatka brodova za njihov izvoz, a uslijed zapadnih sankcija protiv vlasnika ruskih hemijskih kompanija. Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, rekao je da se ne provodi ugovor iz Istanbula postignut u julu ove godine. Smatra da i dalje postoje ograničenja jer se drugi dio paketa, koji se tiče ruskog izvoza đubriva i žitarica, ne primjenjuje.

Sekretar UN-a, Antonio Guteress se ranije obavezao da će riješiti sve probleme nastale sankcijama Zapada u vezi s ulaskom ruskih brodova u evropske luke, zabranom ulaska stranih brodova u ruske luke te ograničenjima aktivnosti relevantnih kompanija u oblasti transporta tereta i osiguranja.

Blokiraju isporuke 

Najnovija vijest dolazi iz Letonije koja uz još nekoliko drugih zemalja blokira mineralna đubriva koja je Rusija spremna donirati najsiromašnijim zemljama, saopštilo je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova. Osim što ne mogu da obave komercijalne isporuke, onemogućeno je da se besplatno transportuje 300 hiljada tona u najsiromašnije zemlje, tvrde. 

U skladištima te zemlje blokirano je 80 posto od ove količine. Vlasti Estonije, Belgije i Holandije također ne dozvoljavaju isporuku preko Svjetskog programa za hranu UN-a.


Tagovi

Rusija Đubrivo Izvoz đubriva Sankcije Rusiji Proizvodnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.