Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inspekcijska kontrola
  • 04.03.2022. 12:30

Cijene goriva neće skočiti na 4 KM - ko je kršio ograničenje marži?

Tržišni inspektori su od početka godine obavili ukupno 94 nadzora nad formiranjem cijena te utvrdili 75 prekršaja, ukupnog finansijskog tereta 104.400 KM. U posljednja četiri dana izvršena su 43 inspekcijska nadzora i 13 kontrolnih

Foto: Čitalac Agrokluba
  • 485
  • 65
  • 0

Cijene goriva neće skočiti na četiri marke, potvrdio je danas direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, navodeći da je riječ o dezinformaciji. On je dodao kako je stanje na svjetskom tržištu nestabilno te podsjetio na zakonski ograničene marže na naftu i životne namirnice.

"Znamo da smo uvozno orijentirana zemlja, Bosna i Hercegovina, odnosno Federacija ima veliku potrebu za uvozom životnih namirnica i goriva. Kad je u pitanju hrana donekle možemo učestvovati u proizvodnji. Međutim, kada je u pitanju gorivo, znamo da nemamo kapaciteta za proizvodnju i da smo tu najranjiviji”, rekao je Ajdinović. 

Lažna uzbuna digla vozače na noge - gorivo sipali i u bačve

Kontrole se vrše kontinuirano od aprila prošle godine, kada je uvedeno ograničenje marži, a ova odluka je još na snazi. Za naftne derivate u veleprodaji maksimalna marža je 6, a u maloprodaji 25 feninga.

"Vidjeli smo sinoć paniku koja je nastupila dezinformaciju da će gorivo skočiti na 4 KM i veliki broj građana koji su bili preplašeni i krajnje sluđeni pohrlili su da natoče rezervoare. Nervoza je vladala u svim vozilima, a danas smo vidjeli da je to bila dezinformacija", rekao je on.

Kontrolni nadzori

Tržišni inspektori su od početka godine obavili ukupno 94 nadzora nad formiranjem cijena te utvrdili 75 prekršaja, ukupnog finansijskog tereta 104.400 KM. U posljednja četiri dana izvršena su 43 inspekcijska nadzora i 13 kontrolnih. 

"Zatečen je 21 privredni subjekt u prekršaju, što podrazumijeva izdavanje 39 prekršajnih naloga sa finansijskim teretom od 30.750 KM. U kontrolama formiranja cijena i marži na benzinskim pumpama federalni tržišni inspektori su izvršili 18 nadzora te utvrdili nepravilnosti kod devet subjekata kontrole a to podrazumijeva izdavanje 18 prekršajnih naloga s ukupnim teretom od 62.250 KM", dodao je Ajdinović. 

Od početka marta drastično je poraslo kršenja odluka o maržama. Kada je riječ o osnovnim životnim namirnicama, 49 posto subjekata je kršilo mjere, a kod kontrole naftnih derivata tačno 50 posto.  Ajdinović je naveo da su gotovo svi veliki trgovinski lanci prekršili odluku. 

Dovoljno hrane

"Iskontrolirali smo skladišta i uvjerili smo da su naši mlinovi i naša skladišta zaista puni hrane i životnih namirnica i nema bojazni da će ih nestati. U toj blagoj panici svi su pohrlili da kupe brašno, šećer, ulje… Trgovinski lanci i trgovine nemaju dovoljan broj ljudi da odgovore na veliku potražnju građana, da iz skladišta donesu namirnice i popune police u tako kratkom roku", rekao je Ajdinović. 

Građani iz (ne)opravdanog straha gomilaju zalihe - poskupilo brašno

Kada je riječ o robnim rezervama, napomenuo je da se radi o desetinama hiljada tona pšenice i da se s tim količinama može izdržati čak i nakon žetve. Napomenuo je i da su gotovo iste količine su namijenjene za tržište.

Kaznena politika

Kazne po Zakonu o kontroli cijena, za pravna lica, kreću se u rasponu od 1.000 do 10.000 KM. Ukoliko privredni subjekti plate u roku od osam dana onda je ona 500 maraka. 

"Od 250 do 2.500 KM je kazna za odgovornu osobu u pravnom licu, a od 500 do 1.500 KM za fizičko lice, odnosno manje trgovine registrirane pri općinama. Nećemo dozvoliti da im se isplati platiti kaznu i da i dalje ne poštuju odluku, uspjet ćemo to intenzivnim inspekcijskim nadzorima", rekao je on. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Nafta Namirnice Anis Ajdinović Inspekcija Brašno Pšenica Robne rezerve


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete