Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene iste
  • 04.03.2022. 10:00

Lažna uzbuna digla vozače na noge - gorivo sipali i u bačve

Jutros je slika sasvim uobičajena. Nema gužvi, a cijene su ostale nepromijenjene, još uvijek u okviru jučerašnjih, pa se tako litar benzina i dalje kreće od 2,66 do 2,81 KM

Foto: Čitalac Agrokluba
  • 597
  • 199
  • 0

Gužve iz marketa "preselile" su se sinoć na benzinske pumpe širom Bosne i Hercegovine nakon što je u medijima objavljena informacija da će cijene goriva enormno porasti. Uslijed straha od poskupljenja, vozači su pohrlili da osiguraju barem kratkoročne zalihe pa su kilometarske kolone zabilježene širom zemlje.

Javni servis sinoć je u Dnevniku plasirao informaciju da će od danas gorivo koštati čak četiri marke po litru. Gužve su počele oko 21 sat i trajale su sve do ponoći. Osim automobilima, kupci su dolazili i kamionima natovarenim bačvama i buradima.  

Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović, kasno sinoć je demantirao informaciju o vrtoglavom poskupljenju te naveo kako cijene mogu rasti u dosadašnjem prosjeku. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH potvrdili su da će za građane cijene biti uvećane za 10-15 feninga.

Gužve na benziskim pumpama trajale do ponoći

Makro ekonomski analitičar Faruk Hadžić pozvao je Vijeće ministara i Parlament BiH da zakažu hitnu sjednicu i suspenduju naplatu akciza na gorivo, a dodatno razmotriti i ukidanje PDV-a zbog najava velikog skoka cijena goriva u BiH. Naveo je i koliko od trenutne cijene dizela (2,76 KM) uzima država: 

  • PDV – 0,40 KM
  • Akciza 0,30 KM
  • Putarina za izgradnju cesti 0,20 KM
  • Putarina za izgradnju autocesti 0,20 KM
  • Ukupno = 1,10 KM

Jutros je slika sasvim uobičajena. Nema gužvi, a cijene su ostale nepromijenjene, još uvijek u okviru jučerašnjih, pa se tako litar benzina i dalje kreće od 2,66 do 2,81 KM. Dizel je nešto skuplji, za jedan litar izdvaja se od 2,71 do 2,86 KM. 

Cijene goriva ostale nepromijenjene

Predstavnici nadležnih institucija u BiH kazali su kako za sada nema straha od nestašice nafte te da su osigurane dovoljne zalihe.

U susjednoj Srbiji, pojedine pumpe su ograničile prodaju. Tako na onoj u Resavici, vozači automobila ne mogu sipati više od 10 litara, traktor više od 30, a kamion i autobus mogu da napune rezervoare samo do 50 litara. 

Kada je riječ o globalnom tržištu, u proteklih sedam dana, od trenutka kada je Rusija pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, Brent je porastao na 117 dolara po barelu, što je povećanje od 19,3 posto.


Fotoprilog


Tagovi

Gorivo Nafta Cijene Benzin Faruk Hadžić Zlatan Vujanović Benzinske pumpe


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.