Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brojni problemi
  • 05.02.2022. 10:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Čengić pita ministra: Gdje je nestalo 15 miliona KM za poljoprivredu?

Jedan od problema je i nepostojanje Strategije poljoprivrede, dok su se istovremeno stotine miliona KM podijelile bez ovog dokumenta. Ona se inače donosi na period od pet godina, a istekla je prije tri godine

Foto: Facebook/Irfan Čengić
  • 275
  • 13
  • 0

Zastupnik u Parlamentu FBiH, Irfan Čengić posjetio je farmu PD Butmir u Sarajevu gdje se sastao sa Snježanom Ljubunčić, direktoricom ovog poljoprivrednog dobra koje je jedan od najvećih proizvođača mlijeka u BiH.

Razgovarali su o problemima poljoprivredne proizvodnje te novim projektima. Čengić je obavijestio i o zastupničkom pitanju i inicijativama koje je uputio Vladi FBiH u vezi s podrškom ovom sektoru u 2022. godini.  Među ostalim, od resornog ministra je zatražio detaljne informacije zašto nije realizirano 15 miliona KM koje su bile namijenjene za pomoć poljoprivrednoj proizvodnji. 

"U ovakvom vremenu teških uslova za poljoprivredu, oteti planiranih 15 miliona od poljoprivrednika je nedopustivo. To je direktno ugrožavanje egzistencije hiljadama ljudi koji su vezani za poljoprivrednu proizvodnju", naveo je Čengić. 

Traži se rješenje za poljoprivrednike u FBiH: Isplata poticaja prije proljetne sjetve

Jedan od problema je i nepostojanje Strategije poljoprivrede, dok su se istovremeno stotine miliona maraka podijelile bez zakonski važećeg dokumenta. Ona se inače donosi na period od pet godina, a istekla je prije tri godine. Nova nikada nije donesena, odnosno usvojena u Parlamentu. 

"Apsurdno je da se u 2022. godini tek radi nacrt Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja za period 2021. – 2027. godina, a već tri godine nemamo strategiju, već se radi izvan zakonskog okvira", dodao je on.

Objavljena Strategija poljoprivrede FBiH: Niski prinosi, obradive površine ispod prosjeka

Dodao je kako podržava amandman da se budžetska sredstva za poticaje povećaju na 150 miliona KM, iza kojeg stoje udruženja poljoprivrednika i Odbor za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. 

Vladi FBiH je uputio inicijative s prijedlozima hitnih mjera i mjera za program podrške, odnosno isplatu poticaja u martu kako bi se nabavila đubriva i sjemenski material bez kreditnog zaduživanja.

"U ovim okolnostima upitno je kako će poljoprivredni proizvođači finansirati sjetvu koja će ih koštati dva do tri puta više u odnosu na prethodnu godinu. Iz razgovora s nekoliko ozbiljnih poljoprivrednih proizvođača i posjete nekim od njih shvatio sam da će se sjetva obaviti u manjem obimu ili se neće obaviti nikako", kaže Čengić.  

U anketi Agrokluba možete iskazati svoje mišljenje na pitanje: Mislite li da će poticaji u FBiH biti isplaćeni prije proljetne sjetve? Anketu možete pronaći na naslovnoj strani ili klikom ovdje


Tagovi

Farma PD Butmir Irfan Čengić Poticaji Strategija poljoprivrede Snježana Ljubunčić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

68


Glasova: 31

Da 45,6%

Glasova: 26

Ne 38,2%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...