Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskoro sastanak
  • 03.02.2022. 10:00

Traži se rješenje za poljoprivrednike u FBiH: Isplata poticaja prije proljetne sjetve

Kako je potvrdio resorni ministar TK Vahidin Smajlović, pripremni susret je već održan te su izneseni neki od problema s kojim se proizvođači susreću. Traži se način da se omogući isplata dijela novčane podrške prije proljetne sjetve

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.026
  • 422
  • 0

Svi kantonalni ministri poljoprivrede u naredne dvije sedmice trebali bi se sastati u Federalnom ministarstvu poljoprivrede vodoprivrede i šumarstva s ministrom Šemsudinom Dedićem. Fokus razgovora bit će proljetna sjetva

Kako je za Agroklub potvrdio resorni ministar Tuzlanskog kantona Vahidin Smajlović, pripremni susret je već održan te su izneseni neki od problema s kojim se proizvođači susreću. 

Usvajanje budžeta

Traži se način da se omogući isplata dijela novčane podrške prije proljetnih obaveza proizvođača. Kako je saopćilo FMPVŠ, Dedić je u odvojenim susretima razgovarao s kolegama iz Posavskog i Tuzlanskog kantona. 

"Upoznao je kantonalne ministre s potrebom što hitnijeg usvajanja budžeta kako bi poljoprivrednicima bile omogućene isplate sredstava potrebne za proljetnu sjetvu ali i drugim otvorenim pitanjima“, saopćili su.

Uprkos potencijalu: Čapljina će prepoloviti proizvodnju, oranice puste

Prema riječima Smajlovića, zajednički je stav da sredstva planirana Nacrtom budžeta, u iznosu od 101 milion maraka, nisu dovoljna te se nadaju da će on biti uvećan. Kako će ta procedura potrajati, a s obzirom na enorman rast cijena gnojiva, pokušava se pronaći način pomoći. 

"Svakako ćemo o tome više razgovarati kada budu prisutni svi kantonalni ministri poljoprivrede, prije svega da se dio sredstava iz federalnog programa, koji se odnosi na plaćanje četvrtog kvartala za mlijeko i prvog kvartala, isplati prije početka proljetne sjetve", rekao je Smajlović. 

Izneseni problemi poljoprivrednika (Foto: FMPVŠ)

Razgovarano je i o uvođenju peradarstva u program poticaja i drugim temama vezanim za ovaj resor te o zakupu poljoprivrednog zemljišta. 

"S obzirom na to da na području TK u jednom broju općina ističu ugovori o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta, tražili da se prolongira rok za ažuriranje podataka", pojasnio je. 

Tri kantona kreću u zajedničku borbu za zaštitu poljoprivrednika

Podsjetimo, nedavno je u Orašju održan sastanak predstavnika tri kantona, odakle je potekla inicijativa o zajedničkom susretu ministara svih kantona. Poručeno je kako je ovo godina u kojoj se mora održati poljoprivredna proizvodnja i pomoći joj sa svih nivoa.

"Za poljoprivredne proizvođače u ratarstvu i ostalim vidovima stočarske proizvodnje moramo hitno naći model kako se ne bi ugrozila kvaliteta proljetne sjetve i prihrana jesenjih kultura, te omogućilo poljoprivrednim proizvođačima da ne smanjuju stočni fond u govedarstvu i svinjogojstvu", rekao je tom prilikom Mato Brkić, ministar poljoprivrede PK.
 


Tagovi

Poticaji Poljoprivreda Proljetna sjetva Vahidin Smajlović Šemsudin Dedić Mato Brkić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.