• Med
  • 04.11.2020. 15:45

Zašto pored livadskog i bagremovog meda, ipak izabrati kestenov?

Med od kestena uglavnom kupuju i osobe koje imaju srčane probleme jer snižava krvni pritisak i čisti krvne sudove. Mada on po biološkoj vrijednosti i malom sadržaju polena spada u siromašne vrste meda, veoma je pogodan i za ishranu djece koja su navršila godinu dana života.

Foto: Depositphotos/UrosPoteko
  • 171
  • 95
  • 0

Selo Sakule u susjednoj Srbiji, iako je poznato kao Evropsko selo roda, malo ljudi zna da tamo pčele proizvode najljekovitiji med od kestena. Ovaj proizvod svi obožavaju, a posebno se traži tegla više kada počnu hladna jesenja jutra i kada se organizam priprema za zimski period. 

Pčelar i član društva pčelara "Jovan Živanović" Jovan Jevrić, omiljeni je među stanovnicima obližnjeg grada gdje se mogu pronaći njegovi proizvodi. Riječ je o livadskom medu, koji je po mnogima i najukusniji.

"U mom pčelinjaku, pčele u rano proljeće kreću u sakupljanje polena i nektara, kada im to dozvoli vrijeme. Uglavnom se prvo "okome" na ljesku, a zatim na brijest, vrbu pa na sve voćke koje uspjevaju u baštama tako da im podsticajna prihrana nije potrebna jer sve nađu u prirodi", kaže nam Jevrić.

Blagog ukusa i svijetle teksture

S obzirom na to da krajem aprila počinje cvjetanje divljeg kestena, ubrzo zatim kreće i bagrem, a već u junu med je zreo i počinje da se vrca.

"Ovo je nesvakidašnji med, dobija svijetlo žutu boju, a ukus mu je blag i ima svijetlo kristalnu teksturu, kremast je i ne kristališe se u jako čvrstu masu."

Iskustvo u pravljenju meda dugo preko 120 godina

Prema njegovim riječima nijedan pčelinji proizvod nije toliko zdrav kao med od kestena. Njega uglavnom kupuju i osobe koje imaju srčane probleme, jer snižava krvni pritisak i čisti krvne sudove. Pogodan je i za one koje pate od gastritisa, a ovaj prirodni preparat prije svega ima jako izražena antioksidantna svojstva jer štiti organizam od opasnih bakterija, neutrališe slobodne radikale i poboljšava imunitet. 

"Mada po biološkoj vrijednosti i malom sadržaju polena spada u siromašne, veoma je pogodan i za ishranu djece koja su navršila godinu dana života jer ne izaziva alergije na bazi polena, a djeluje i umirujuće na organizam", kaže naš sagovornik. 

Bagremov - pogodan za osobe alergične na neke vrste polena

Drugi ništa manje koristan med je bagremov.

"I bagremov je blagog i prijatnog ukusa, a bogat je i C vitamninom i svojim sastavom djeluje na opuštanje organizma. Za razliku od livadskog, koji takođe vrcam, sadrži manju količinu polena, te je pogodniji za korištenje kod osoba alergičnih na određene vrste polena."

Bagremova paša obećavajuća, krenule pripreme i za suncokret

Prema njegovim riječima, ovaj med svojim energetskim sastavom podiže opštu snagu organizma, budi vedro raspoloženje i brzo oporavlja tijelo poslije fizičkih i umnih napora.

Sladak i bogat aromama livadski med

U selu gdje ovaj pčelar drži košnice postoji ogroman park, šume i ostala prirodna bogatstva, kao i puno poljskog cvijeća čiji polen pčele rado sakupljaju. Sa ovih prirodnih ljepota, Jevrić vrca i livadski med, u kojem bukvalno ima i polena od suncokreta, lucerke pa i bosiljka, što pčele mnogo vole kada idu na pašu.

"Lično, mojim mušterijama najviše preporučujem njega jer je pun aroma, sladak je i veoma zdrav. Imam nekoliko pčelinjih društava, a svako od njih koristi pašu po slobodnom izboru, te se med u košnicama razlikuje po boji i aromi, što svakako nije problem uočiti, posebno kada se radi o iskusnom pčelaru", zaključio je naš sagovornk.


Tagovi

Livadski med Med od kestena Bagremov med Ljekovitost meda Vrcanje Pčelinja paša


Autorica

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.