Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinja paša
  • 16.06.2020. 09:35

Bagremova paša obećavajuća, krenule pripreme i za suncokret

Prva nedjelja maja, kada je bagrem počeo cvjetati u većini dijelova zemlje, bila je veoma hladna, samim tim i nepovoljna pa su pčelari bili prinuđeni da propuste prvi dio paše, a vage su 'krenule' u plus nakon te nedjelje, kada je on bio rascvjetan 40 -50 odsto.

Foto: Aleksandar Obrenović
  • 139
  • 25
  • 0

Nakon prošlogodišnje muke koju su pčelari pretrpili mahom u svim pašama, nije iznenađujuće što su ovogodišnje radove čekali i sa zebnjom i sa nestrpljenjem. Jedan od njih, Nikola Momirov, dodaje da nije lako posljednjih godina baviti se pčelarstvom, ni kod nas ni u svijetu.

"Može se reći da, u prosjeku, svaka druga godina spada u lošiju. Pčele su često vrlo gladne, a poljoprivredne površine se ukrupnjavaju, te je sve manje i manje livada i pašnjaka na kojima raste bilje sa kog pčele skupljaju dragocjeni polen i nektar", rekao je Momirov objasnivši da iz godine u godinu zbog klimatskih promjena prinosi po košnici opadaju.

Priprema pčelinjih društava za bagremovu pašu

Uz to, činjenica je da je sve veća upotreba hemije u poljoprivrednim aktivnostima, a sve to i te kako utiče na loš ambijent koji njima nikako ne pogoduje.

Tokom zabrane kretanja - pčelarski poslovi bili otežani

Nakon što u protekloj sezoni nijedna paša nije bila blistava, bilo je za očekivati što su ovogodišnji uslovi djelimično zabrinjavali pčelare, pogotovo ako imamo u vidu da mnogo toga zavisi baš od prve, odnosno bagremove, paše. S obzirom da je virus korona ozbiljno zaprijetio da ugrozi i ugrozio je mnoge sfere poslovanja, to se odnosilo i na pčelarske aktivnosti, što je potvrdio i naš sagovornik.

Korona nije uticala na proizvodnju meda, ipak apikomora neće raditi ove godine

"Pčele su zimski period pregurale dosta dobro jer zima nije bila toliko hladna, a proljeće je na početku bilo suho i sa temperaturama koje su im pogodovale. Početak sezone, ove godine nije bio lak, zbog stanja u državi izazvanog pandemijom. Bilo je otežano dobijanje dozvola za rad tokom policijskog sata."

Prinosi bagremove paše neujednačeni?

Nikolin otac pčelarstvu je prvo pristupio iz hobija, a njih dvojica su zajedno ozbiljniju poslovnu priču razvili kada se Nikola vratio sa studija za fizioterapeuta. Zato nije ni čudo kada duhovito kaže, 'pčelarstvo zna za mene, a i ja za pčelarstvo već jako dugo'. Ovaj posao je sada znatno obimniji, a trenutno imaju oko 350 košnica.

Kako su se ove godine djelimično preklapale dvije paše - bagremova i paša uljane repice, bilo je neophodno što prije izvrcati uljanu repicu kako bi se košnice spremile za bagrem, što je bilo vrlo naporno.

"U vrijeme bagremove paše naše košnice bile su stacionirane. Očekivanja su bila velika jer je ovo najznačajnija ispaša u godini. Što se tiče bagrema, prošla godina bila je katastrofalna, ali za ovu može se reći da i nije tako. Ove sezone, da biste se našli u pravo vrijeme na pravom mjestu, bilo je potrebno da vas posluži velika sreća jer su prinosi bili veoma neujednačeni", objasnio je ovaj pčelar.

Nakon prve nedjelje maja - vage su 'krenule' u plus

Prva nedjelja maja, kada je on počeo cvjetati u većini dijelova zemlje, bila je veoma hladna, samim tim i nepovoljna pa su pčelari bili prinuđeni propustiti prvi dio paše, a vage su 'krenule' u plus nakon te sedmice, kada je bagrem bio rascvjetan 40-50 odsto.

Zatim je nastupio period od nekoliko izvrsnih dana tokom kojih su dnevni unosi bili i preko četiri kilograma meda po košnici. Upravo taj rezultat potvrđuje da bi se ovogodišnja paša mogla smatrati solidnom.

Slijedi suncokretova paša - pčele u dobroj formi

U vrijeme cvjetanja suncokreta oni koji se ne bave pčelarstvom uglavnom misle na slikovite prizore koja stvaraju veliki i lijepi žuti cvjetovi po polju. Međutim, pčelarima je suncokret asocijacija na pašu koja, ako uslovi dozvole, može biti zaista dobra, nerijetko najbolja u sezoni. Prošle godine, ipak, nije bilo tako jer su prinosi i ove paše bili zaista loši.

Pčelari u velikim problemima: Zbog korone ne mogu hraniti svoje pčele

Cvjetanje suncokreta traje dvadesetak dana i usko je povezano sa sjetvom parcela koje su blizu pčelinjaka. Zanimljivo je da sve što je pogodno za suncokret i njegovu oplodnju podjednako odgovara i pčelama za sakupljanje meda i nektara.

Na samu proizvodnju utiče dosta faktora pa je važno imati na umu da cvjetovi suncokreta koji se prvi otvore proizvedu više nektara nego oni u centru. Iz tog razloga je najbolje košnice donijeti na ispašu nešto prije cvjetanja ove uljarice.

Svakodnevna kiša prija suncokretu

Suncokretova paša očekuje se za oko dvije nedjelje, tako da su pripreme u punom jeku.

"Pčele su u dobroj formi, a vremenske prilike i kiša koja obilno pada gotovo svakog dana veoma prija suncokretu jer je zemljište jako suho, usljed dugotrajne suše. Nadamo se da se ovakav trend padavina neće nastaviti i tokom jula, kao što se desilo prošle godine jer to neće povoljno uticati ni na prinos, kao ni na kvalitet meda", nada se Nikola.


Tagovi

Bagremova paša Pčelarenje Suncokretova paša Klimatske promjene Prinosi meda Pčelari Košnice


Autorica

Aleksandra Idvorjan

Više [+]

Zaljubljenica u književnost, zelenilo proljeća, vrelinu ljetnog sunca i rijeku Tisu.