Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja meda
  • 03.06.2020. 13:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Široki Brijeg

Korona nije uticala na proizvodnju meda, ipak apikomora neće raditi ove godine

Još uvijek je rano predviđati kakva će biti ova proizvodna godina. Da li će donijeti povoljnije uslove u odnosu na prošlu ili ne.

Foto: Deposidphotos/bernardbodo
  • 126
  • 28
  • 0

Aktualna pandemija korona virusa nije značajno uticala na proizvodnju meda u Zapadnohercegovačkoj županiji. Istovremeno, može se reći da je tražnja za ovim pčelinjim proizvodom bila čak i veća nego u pretthodnim godinama. 

Startap paketi kao podrška mladim pčelarima

Ovdašnji pčelari su zadovoljni stanjem u uzgoju meda. Frano Crnjac, iz mjesta Izbično, kod Širokog Brijega uspio je prodati cijelokupan prošlogodišnji med dok će količine iz ove godine, za tržište biti dostupne tek krajem juna, kako navodi bljesak.info

"Tražnja za medom je velika. Koliko god da sam imao proizvedenih količina, sve bih prodao. Ipak, nisam ga imao previše. Zajedno sa prijateljem, Ivom Crnjcem, imam ukupno oko 70 košnica. Prošle godine uspjeli smo izvrcati svakom od nas prosječno oko 100 kilograma, zato što je bila slaba godina. Kada je dobra sezona, bude od 15 do 20 kilograma po košnici", objašnjava Crnjac. 

Rano je reći je li ovo dobra godina ili ne

Cijena kilograma meda kod ovog pčelara košta 18 KM, što je, kako on smatra, odgovarajuća cijena koštanja za kvalitetan proizvod. Što se tiče ovogodišnje sezone, prvo vrcanje planira obaviti krajem juna. Poslije te aktivnosti, odraditi će zaštitu i lijek za pčele, a što će njima svakako pomoći da spremno dočekaju vrcanje na jesen. 

Bolest pčela koja se ne liječi: Američka trulež

Kako kaže, još uvijek je rano predviđati kakva će biti ova proizvodna godina. Da li će donijeti povoljnije proizvodne uslove u odnosu na prošlu ili ne. 

"Sve zavisi od vremenskih prilika. U posljednjem periodu prilično je nestabilno. Samo se smjenjuju padavine i bura. Ovakva situacija nije nikako dobra za pčele zato što je većina prinosa sa livada", navodi ovaj pčelar. 

Apikomora neće raditi zbog koronavirusa

Kada je riječ o protekloj pandemiji korona virusa, ističe kako virus nije direktno uticao na pčele. Ipak, pojedini proizvođači imali su poteškoća da dođu do svojih pčelinjaka jer su na snazi bile zabrane kretanja. Dodaje kako veliki broj njegovih kolega nije moglo otići da obiđe svoje košnice za vrijeme karantina. Pčele su se nalazile na području Hercegbosanske županije, ali uzgajivači su sa različitih strana. Žive u Posušju ili Širokom Brijegu i onda se javlja problem kako obići pčele. Frano nije bio u takvoj situaciji. 

Od skoro je otvorio i prvu apikomoru u Hercegovini. Ipak ove sezone neće biti dostupna za rad, upravo zbog Covid-19 virusa. 

Apikomoru ne naplaćuju, a imaju i dječje maske

"Ne želim rizikovati i otvarati je. Inače, komora je otvorena od maja do septembra, ali ove godine je nećemo otvarati zbog problema sa koronom", zaključuje on. 

Apikomora je aparat koji je crijevima povezan sa košnicama i služi za inhalaciju. Boravak u njoj preporučuje se svima koji imaju problema sa disajnim putevima. 


Tagovi

Proizvodnja meda Pčelarski proizvod Frano Crnjac Cijena meda Proizvodni uslovi Vremenski uslovi Padavine Apikomora


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.