Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krajiška pčela
  • 21.03.2022. 11:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sanski Most

Podrška bh. pčelarima: U pogon puštena linija za proizvodnju satnih osnova

Proizvođači meda u Federaciji BiH ostvarili su lani direktne podrške proizvodnji po košnici u iznosu većem od 800 hiljada KM što je više od 14 posto u odnosu na godinu ranije

Foto: FMPVŠ
  • 225
  • 37
  • 0

Velikokladuško Udruženje pčelara "Krajiška pčela" zvanično je u pogon pustilo novu liniju za proizvodnju satnih osnova za članove udruženja. Linija je nabavljena kroz projekat IFAD koji se realizira posredstvom Projektne jedinice za koordinaciju projekata resornog federalnog ministarstva.

Kroz projekat Pokretanje proizvodnje meda za povećanje konkurentnosti na selu i smanjenje siromaštva, ovo udruženje je u 2021. godini realiziralo sredstva ukupne vrijednosti 88.317 KM, dobilo vrijednu opremu koja će njihovim članovima poslužiti u razvoju pčelarstva ovog kraja. Jučer ih je posjetio i ministar poljoprivrede FBiH Šemsudin Dedić, a tokom susreta informirali su se i novim mogućnostima kada su u pitanju kapitalna ulaganja u ovoj proizvodnji.

"Mi smo prošle godine u prvoj fazi projekta nabavili 50 start paketa čija je vrijednost bila 48.640 KM, a u završnoj fazi i liniju za proizvodnju satnih osnova čija je vrijednost 39.897 KM. Na ovaj način moći ćemo zaokružiti sistem proizvodnje satnih osnova od našeg vlastitog voska čime smanjujemo startna ulaganja naših članova", kazao je Nisvet Mujanović, predsjednik Udruženja.

Mart je najkritičniji mjesec za pčele - šta se mora uraditi?

Ministar je naglasio kako će navedene podrške značajno pomoći proizvođačima meda da budu konkurentniji na tržištu.

"Naši vrijedni pčelari imaju znanja i iskustva da uz podršku svih nivoa vlasti povećaju kooperantsku proizvodnju, a vjerujem da imamo proizvođače meda čiji proizvodi mogu parirati uvoznim proizvodima i da će naš med biti taj koji će biti na policama naših građana, med koji ima svoj kvalitet, a svi proizvođači imati interesa da se bave ovom proizvodnjom", kazao je ministar Dedić.

Nove linije u proizvodnji

Kompanija "Zlatni med" u Sanskom Mostu planira ove godine uvođenje novih linija u proizvodnji, prije svega za pakovanje meda u teglama, ali i učešća u Projektu IFAD kroz projekat podizanja trajnih nasada kestena.

"Mi smo od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ostvarili podršku u iznosu većem od 200 hiljada KM. Zahvaljujući tim sredstvima u mogućnosti smo nabaviti novu opremu koja nam je potrebna te proširiti naše proizvodne kapacitete", kazala je direktorica ove kompanije Sumeja Ćoralić.

Veća podrška

Podrške za pčelare USK u 2021. godini, s nivoa FBiH izdvojene su za 36.566 košnica što je više u odnosu na prethodnu godinu za 6.020 košnica ili 16,5 posto. Gledano iz ugla dodijeljenih finansijskih sredstava, proizvođači meda u Federaciji BiH ostvarili su direktne podrške proizvodnji po košnici u iznosu većem od 800 hiljada KM što je više od 14 posto u odnosu na godinu ranije.

Selekcija pčela otpornih na varou učinkovita, ali skupa?

U Registru pčelara i pčelinjaka, u 2021. godini, podatke je ažuriralo 2.950 pčelara koji pčelare na 3.483 pčelinjaka sa 18.2194 pčelinje zajednice. Pčelarska proizvodnja se odvija na 2.148 stacioniranih i 1.335 selećih pčelinjaka.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Pčelari Sumeja Ćoralić Nisvet Mujanović Šemsudin Dedić Krajiška pčela Zlatni med


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]