Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elvir Šehić
  • 27.02.2022. 09:00

Mart je najkritičniji mjesec za pčele - šta se mora uraditi?

Sada dolazi do smjene zimskih i ljetnih pčela, što je jako kritičan momenat za pčelinju zajednicu. Slaba društva koja se neće moći razviti do paše, treba spojiti s jačim

Foto: Arhiva Elvira Šehića
  • 803
  • 134
  • 0

Pčelari znaju da je mart veoma bitan za razvoj pčelinjih društava, pa se posebna pažnja mora obratiti na vrstu i redoslijed poslova u ovom periodu. Sve što se u ovom mjesecu propusti, kasnije se ne može nadoknaditi.

Sa svojih 600 košnica, Elvir Šehić važi za najvećeg pčelara u Bosni i Hercegovini, kaže, da se loša godina kao prošla ne pamti. Mnoge je dovela do odustajanja od pčelarstva, no oni koji su izdržali nadaju se da se ona neće ponoviti.

Najkritičniji mjesec

Kraj je februara, pa se polako i bihaćki pčelari spremaju za predstojeće poslove. Šehić, koji je i predsjednik Udruženja pčelara Bihaća, kaže kako su u trećem mjesecu pčele uglavnom još u klubetu, a s povećanjem temperature i klube se polako širi pa je pčelinja zajednica svakim danom sve veća.

"Pčelari moraju pratiti razvoj pčelinje zajednice i prema njemu uskladiti svoje aktivnosti i radove. Mart je najkritičniji mjesec po pčelinje društvo jer je prelazni iz zime u proljeće, odnosno mjesec sa velikim temperaturnim oscilacijama", kaže Šehić.

Početkom marta treba uraditi "brzinski" pregled

Sada dolazi do smjene zimskih i ljetnih pčela, što je jako kritičan momenat za pčelinju zajednicu. Stare pčele nestaju, a mladih nema dovoljno da bi se mogao nadoknaditi taj gubitak pa ako dođe do iznenadnog zahlađenja leglo ne može biti adekvatno pokriveno, te dešava se da dio propadne zbog pothlađenosti. U godinama kad je temperatura stabilna u ovom mjesecu pčelinje zajednice se brže razvijaju.

"Početkom marta ako vremenske prilike dozvole treba uraditi ‘brzinski’ pregled kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje zajednica, količina hrane, prisustvo legla i snagu društva. Ako se uoči bilo koji nedostatak treba intervenirati čim prije i sanirati problem", savjetuje ovaj pčelar.

Pojava nozemoze

Kao nadoknada hrane mogu se dodati okviri s medom iz zaliha ili pčelinje pogačice, a s prvim toplijim danima dodaje se tečna hrana, sirup u omjeru 1:1, samo ona količina koju pčele mogu prenijeti u toku noći, tu treba biti posebno oprezan da se ne izazove grabež.

Nozemoza se ona najčešće javlja u martu

"Neophodno je posebnu pažnju obratiti i na pojavu nozemoze jer se ona najčešće javlja u martu. Takva društva moramo hitno sanirati jer su izvor zaraze za ostatak pčelinjaka. Prisutnost legla u svim stadijima je garancija prisustva matice, ali ako legla nema ili je sve trutovsko matice u pravilu nema i takvo društvo trebamo uz poznate metode spojiti sa susjednim društvom", kaže Šehić.

Također, slaba društva koja se neće moći razviti do paše, treba spojiti s jačim. Krajem marta treba uraditi detaljan pregled i krenuti s ozbiljnijim stimuliranjem matice na veće zalijeganje.

Bolest pčela: Koje biljke mogu izazvati nektarsku toksikozu? 

"Tad je idealno vrijeme za oduzimanje i zamjenu starih i dotrajalih okvira. Potrebno je voditi računa da pojilica na pčelinjaku bude non-stop u funkciji", zaključuje on.

Poskupila daska

Iako je bh. med među najkvalitetnijima u svijetu, čemu svjedoče visoke ocjene i brojna priznanja, država to nije prepoznala kroz subvencioniranje pčelarstva. USK, prema riječima Šehića, izdvaja devet maraka po košnici, dok općina ne daje ništa.

"Mogu reći da to nije maćehinski odnos općina, kantona i entiteta, već agresorski. Svaki treći zalogaj hrane koji ljudi unesu u usta je direktno ili indirektno vezan za pčele, ako uzmete u obzir da je većina poljoprivrede zavisi od oprašivanja pčele", kaže on.

Naš egzotični med, istina ili zabluda - pčelari spremni na fer borbu

Stoga su oči pčelara uprte u nebo. Ipak, meteorološke najave ne ostavljaju prostora za previše optimizma. Krajem aprila su najavljeni hladni prodori, odnosno mraz, pa je prisutan i strah da ćemo opet ostati bez meda. Istovremeno su skočile i cijene repromaterijala.

"Treba dodati da je i kubik daske koja se koristi za pravljenje košnica prošle godine koštao 350 KM, a sada je više od 700 KM. Tako da košnica koja je koštala 60 KM, sada će koštati duplo skuplje. Ne znam kako ćemo izaći na kraj. Ja prošle godine nisam ni na nulu došao, jer imam prijavljen obrt i obaveze prema državi", kaže predsjednik bihaćkih pčelara.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Pčelari Bihać Elvir Šehić Nozemoza


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.