Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brojni problemi
  • 24.02.2022. 10:30

Naš egzotični med, istina ili zabluda - pčelari spremni na fer borbu

Poboljšanje situacije, predstavnici pčelara vide u povećanju poticajne politike, stvaranju boljih uslova na tržištu, kao i radu na svijesti domaćih potrošača. Ističu kako je neophodno donošenje novog pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda

Foto: Depositphotos/IgorVetushko
  • 88
  • 34
  • 0

Nedostatak zakonske regulative jedan je od glavnih problema s kojim se suočavaju pčelari iz Federacije BiH, a pravilnik koji reguliše ovu oblast ima dosta nedostataka. Poruka je ovo s okruglog stola o temi "Naš egzotični med, istina ili zabluda", kojeg su organizirali Savez pčelara FBiH i Privredna komora FBiH.

Poboljšanje situacije, predstavnici pčelara vide u povećanju poticajne politike, stvaranju boljih uslova na tržištu, kao i radu na svijesti domaćih potrošača. Ističu kako je neophodno donošenje novog pravilnika o ocjenjivanju kvaliteta meda jer je to najbolji način da se zaštitimo od patvorenog meda koji se pojavljuje na tržištu. 

"Mi trenutno imamo oko 182 hiljade registriranih pčelara, a realno u Federaciji ima oko 350 hiljada pčelara. Godišnja proizvodnja je otprilike hiljadu do dvije tona, a toliko i uvezemo, što znači da ima prostora da se ulaže i razvija ova oblast, ukoliko se omoguće pčelarima bolji uslovi", kazao predsjednik Saveza, Rehad Deljo.

Pčelari istakli svoje prijedloge i sugestije (Foto: FMPVŠ)

Istaknuto je kako su pčelari spremni da se bore u fer utakmici, ali traže pomoć zajednice kroz zakonske i poticajne politike, kako bi zaštitili i afirmirali domaću proizvodnju.

"U prošloj godini pčelari u FBiH su ostvarili poticajna sredstva u iznosu 900.000 KM, međutim, realno nama treba da pripada oko 2,5 miliona KM", rekao je Deljo.

Prisutni proizvođači i pčelari istakli su svoje prijedloge i sugestije koje se tiču uređenja normativnih akata. Savjetnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Husnija Kudić rekao je kako je ovaj resor donio pripadajuće pravilnike kojim se reguliraju pitanja vezana za način pčelarenja.

Nema meda ni za lijeka u BiH: Pčelari se pridružili akciji sadnje medonosnog drveća

Pored ostalog, oni se odnose na brigu o zdravlju pčela, broju i tipu košnica, smještaju pčela, a evidencijom kroz registre pčelara i pčelinjaka su omogućili sistemsko praćenje i značajno unapređenje pčelarstva u FBiH.

"Federalno ministarstvo poljoprivrede je u cilju podrške pčelarstvu, koje predstavlja opšte društveni interes svake zemlje, te faktor stabilnosti cjelokupnog ekosistema, programiralo različite mjere. Među ostalima, direktne podrške po košnicama, strukturne mjere za nabavku opreme, mehanizacije, podrške mladim i ženama pčelarima te certifikaciju proizvodnji", saopćeno je.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Med Pčelari Rehad Deljo Husnija Kudić Poticaji Savez pčelara FBiH


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.