Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinjaci
  • 25.03.2023. 16:30
  • Puljci

Medvjedi lome košnice u srbijanskim selima

Medvjedi su štetu pravili u Puljcima i Debelji, a mještani su u strahu da bi mogli opet da udare. U potrazi za medom preskaču tarabe i žičane ograde.

Foto: Željko Dulanović
  • 498
  • 44
  • 0

Mještani sela na obalama Zlatarskog jezera u kanjonu Uvca sve češće trpe štetu od medvjeda. Nakon što su nedavno u Puljcima uništili četiri košnice Milomiru Gujaničiću, ovih dana upali su i u pčelinjak u Debelji kod Nove Varoši. U zaseoku Jelići stradale su tri košnice, pa su mještani u strahu, da bi mogli opet da udare. Zabrinuti su i za svoju sigurnost jer su nadzorne kamere prije nekoliko večeri snimile zvjerku i na proplanku iznad seoske škole u centru Akmačića.

Pčelinjak u Jelićima u Debelji bio je ograđen bodljikavom žicom, ali to nije zaustavilo medvjede u namjeri da se zaslade medom. Pčelinjak se nalazi na osami, na oko 300 metara ispod prvih kuća. Medvjedi su u njega svraćali dvije večeri, a prve su uništili jednu košnicu.

Medvjed lomio stabla šljive k'o čačkalice: Bosanac tužio i pobijedio na sudu

"Tri večeri kasnije medvjedi su po drugi put preskočili u pčelinjak pokojnog komšije i rođaka Milomira Jelića i u potrazi za medom uništili još dvije košnice. Prema tragovima u snijegu dolazila su dva medvjeda, koja su nakon napravljene štete, pobjegla u divljinu. Štetu sam primijetio slučajno, dok sam uznemiren vijestima o napadu u Puljcima krenuo da obiđem svoj pčelinjak", kaže za Agroklub mještanin sela Boško Jelić.

Prema tragovima u snijegu primijetili su da su dolazila dva medvjeda

I Bošku Jeliću je pčelinjak podalje od kuće. Ima oko 50 košnica, kod koliba gdje su ljetna staništa čobana.

"Ogradio sam pčelinjak električnom čobanicom koja je po cijelu noć uključena. Stavio sam i razna druga plašila, ali opet strahujem da medvjedi ne provale."

Preskočio tarabu, zasladio se i otišao

Medvjed je i u pčelinjak 66-godišnjeg Milomira Gujaničića u Puljcima svraćao dvije večeri. Prvi put u srijedu, 8. marta. Preskočio je oko metar i po visoku tarabu, i u pčelinjaku polomio četiri košnice i dvije preturio. Pošto se zasladio, istim putem se vratio u divljinu.

"Navraćao je i tri večeri kasnije, o čemu svjedoče tragovi šapa u snijegu koji je pao taj dan. Obilazio je oko pčelinjaka, ali nije ulazio. Vjerovatno se uplašio svjetla ispred kuće i laveža psa. Srećom nisam se vratio kući u grad, već sam ostao da dežuram plašeći se da će još koji put da udari", priča Gujaničić.

Medvjed je polomio četiri košnice

U opustjelom zaseoku svega su četiri kuće, ali i one ožive samo tokom ljeta. Najbliži komšija koji tu živi stalno, udaljen je par stotina metara, pa Milomir tokom zime često dolazi u selo kako bi obišao pčelinjak sa 50-ak košnica.

"Pčelinjak je kraj porodične kuće i opasan tarabom, ali šta vrijedi kada je selo pusto veći dio godine, pa medvjedi i drugo zvjerinje nemaju straha. Nakon napada košnice sam dodatno obezbijedio električnom čobanicom i bodljikavom žicom. Ovo je prvi put da u našem selu prave štetu", kaže Gujaničić.

Ranije su krali kukuruz, napadali stada

Šumama iznad Zlatarskog jezera lutaju četiri medvjeda, a mještani kažu da su ih proteklih godina viđali širom novovaroškog kraja. Povremeno su zalazili u sela, krali kukuruz i nasrtali na stada, ali nisu pravili štetu pčelarima, sve do nedavno.

Medvjed napao čobanina i stado ovaca kod Žepča

Nova Varoš ima oko 200 pčelara sa više od 5.000 košnica, ali je tek polovina u Udruženju "Zlatarka", jedinom u opštini. Posljednji put su nekom od njih medvjedi napravili štetu prije 15-ak godina, kada su na Vodenoj poljani u srcu Zlatara polomili košnice iznijete na planinsku pašu.

Mještani ovog sela su dodali da medvjedi koji se viđaju u njihovom kraju su biljojedi, dok se ne ostrve, ali nakon što u nedostatku druge hrane pojedu meso uginule životinje, počnu da napadaju i stada. Posljednjih godina zabilježeno je više takvih slučajeva, uglavnom u zaseocima nizvodno od Radoinjskog jezera, koje je posljednje u nizu od tri hidroakumulacije u kanjonu Uvca. U Draglici i Klaku zaklali su nekoliko ovaca.


Tagovi

Napad medveda Medvedi Milomir Gujaničić Bodljikava žica Boško Jelić Električna čobanica Napadali stada


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Tijekom tri desetljeća, koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih medija. Omiljene teme su mu iz života mještana planinskih sela, a duboko vjeruje da nema raja bez zavičaja.