Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Donesena presuda
  • 19.01.2022. 11:00
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Čelinac

Medvjed lomio stabla šljive k'o čačkalice: Bosanac tužio i pobijedio na sudu

Nezvani gost je u ranim jutarnjim satima, 5. avgusta 2019. godine, tjeran glađu, opustošio voćke. Polomio grane i stabla te nanio nemjerljivu štetu

Foto: Depositphotos/peterwey
  • 413
  • 70
  • 0

Iako u prvi mah djeluje kao nestvarna priča, Proko Knežević uistinu je “pobijedio” u sudskoj parnici koju je pokrenuo nakon što mu je mrki medvjed uništio voćnjak. Pravosnažnom presudom Okružnog suda u Banjoj Luci je resornom ministarstvu i lokalnom lovačkom savezu, naloženo da obeštete domaćina iz Čelinca

Po osnovu pretrpljene štete presuđeno je da ovom svešteniku, koji je godinama vrijedno radio i u voćnjaku, bude isplaćeno 2.000 KM.

Polomio grane i stabla 

Nezvani gost je u ranim jutarnjim satima, 5. avgusta 2019. godine, tjeran glađu, opustošio voćke te polomio grane i stabla. Općina je isplatila dio štete u iznosu od nekoliko stotina maraka. Knežević je potom tužio Ministarstvo poljoprivrede RS i Lovački savez “Fazan” iz Čelinca, a Osnovni sud u Kotor Varošu je odbio tužbu.

Fotografije iz dokaznog materijala (Foto: Željko Bubić)

U žalbenom postupku, na drugostepenoj instanci smo ih dobili, gdje je Okružni sud direktno preinačio prvostepenu presudu i uvažio tužbeni zahtjev u cijelosti”, potvrdio je advokat koji je vodio ovaj predmet, Željko Bubić.

Prema njegovim riječima na teren je izlazila i općinska komisija i vještaci, a prizori u voćnjaku su bili “nevjerovatni i strašni”. 

Sam nisam mogao da vjerujem kada sam vidio. Ono čovjek zaista ne može da povjeruje. Stabla šljive od 10 godina, kada su u najjačoj fazi, medvjed je prelomio kao čačkalice”, rekao je Bubić. 

Nisu shvatali ozbiljno

Pitanje je, ističe Bubić, hoće li voćnjak ikada biti oporavljen. Teško da će se vlasnik odlučiti na to, smatra advokat, jer treba nekoliko godina da se sve vrati u ranije stanje. Najmanje četiri do pet godina potrebno je da šljiva stasa, te više od toga da dođe u punu fazu.

Mi smo pokušali da se nagodimo, da mirno riješimo, ali nije bilo razumijevanja. Naprotiv, pomalo su nas čudno gledali, nisu nas u prvi mah ni shvatali ozbiljno”, priča advokat. 

Medvjed opustočio i pčelinjak (Foto: Depositphotos/exinocactus)

Ovo nije prvi put da se Babić susreo sa parnicom pokrenutom zbog nadoknade štete koju je izazvao medvjed. U potrazi za hranom, oni ne prezaju ni od čega, pa nerijetko iza sebe ostavljaju pravu pustoš

Ranije sam imao situaciju gdje je čovjeku uništen pčelinjak, prije nekoliko godina. Isto smo dobili predmet. Vještaci su procijenili kako je nesporno da je šteta nastala od strane mrkom medvjeda”, prisjetio se on. 


Tagovi

Medvjed Voćnjak Proko Knežević Lovački savez “Fazan” Čelinac Željko Bubić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete