Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Električni pastiri
  • 03.12.2022. 12:00

Na šta paziti kod postavljanja električnog pastira?

U koje godišnje doba ga je najbolje postaviti, čemu pažnju trebaju posvetiti posebno stočari te šta se krije iza ovog, kako kažu, jednostavnog, ali opet složenog sistema, saznali smo u razgovoru sa stručnjacima.

Foto: Visoki-napon
  • 407
  • 22
  • 0

Kako nam pojašnjava Adriano Hojnik, vlasnik obrta za proizvodnju i popravak elektroničnih uređaja, sistem se sastoji od uređaja - pastira, koji proizvodi impulse struje i šalje ih kroz jednu ili više žica kojima teče električna energija.

Dobra provodljivost kroz žice postiže se pomoću izolatora koji sprječavaju protok struje u zemlju. Uzemljenje mora biti u što vlažnijem i dubljem dijelu zemlje. Kada životinja dotakne žicu zatvara se strujni krug, a električni signal putuje kroz životinju i kroz zemlju natrag u uređaj. 

"Udarac joj neće naštetiti jer trenutna jačina struje ne prelazi 3 mA, međutim izazvat će neugodan osjećaj te želju za povlačenjem što dalje od nje", pojašnjava navodeći da takav sistem električne ograde služi za ograđivanje stoke te kao obrana od divljači. Ujedno je siguran za životinje, iznimno pouzdan te jednostavan za instalaciju i korištenje. 

Česta pogreška kod postavljanja  

Otkriva da su za postavljanje ovog sistema podjednako zainteresirani i ratari i stočari s tim da potonji u nabavu kreću oko aprila kako bi ogradili stoku, u maju i junu je potražnja mješovita jer ratari traže način za zaštitu prije svega kukuruza, a u kasnijim mjesecima mahom se radi o zaštiti usjeva. Nažalost, kaže, upravo ovdje se krije česta pogreška jer tek kad divljač napravi štetu donosi se odluka za postavljanje ovakve vrste zaštite. A jednom kad, primjerice, čopor divljih svinja uđe u nečije polje i nauči da ondje ima hrane, malo je toga što će ih spriječiti da se ne vrate i poruše sve pred sobom. 

"Najbolje ga je postaviti u proljeće jer divljač se baš kao i domaće životinje nauči da je prostor ograđen i da tamo ne mogu", savjetuje Hojnik. 

Uređaj koji služi za zaštitu životinja i usjeva 

Iznimno bitnim ističe uzemljenje koje mora biti jedan metar u zemlji, pocinčano bakrom ili inoksom jer čim se hrđa pojavi, sistem ne provodi struju. Od sonde do uređaja mora biti čvrsta žica, a što je bolje uzemljenje to će jače "tući“.

Krave i kobile su posebno osjetljive 

Na tržištu je, dodaje, jako puno električnih pastira raznih proizvođača i bitno je obratiti pažnju šta se i od koga kupuje. Stočari moraju paziti na džule jer velika iskra ne znači da pastir ima puno džula kako često prodavači navode. Ona k tome može skuriti žicu i izolatore, a posebno su na takav udar osjetljive krave i kobile. Stoga ako se negdje i navodi da je jačina 10-15 džula, obavezno tražite CE certifikat koji ganatuje da je doista tako i da su mjerenja ispravno obavljena, te je taj uređaj onda siguran za životinje.

"Zbog takvih uređaja kojima nije ograničena struja, kako bi imali što veću iskru i da bi izgledalo da ima puno džula, krava ili kobila će pobaciti i poslije postati jalova, a stočar neće znati zašto, potrošiti puno novca na liječenje i to zato što je pri kupnji pastira uštedio", upozorava. 

Uzemljenje je, dodaje, vrlo bitan dio ove ograde jer se preko njega zatvara strujni krug. Preporučuje se ukopavanje klasične pocinčane trake ili metalne šipke od nehrđajućeg materijala dužine 10 metara na dubinu 80 centimetara. Ukoliko je tlo tokom godine uvijek dovoljno vlažno moguća je i manja dužina, no ne ispod 5 metara. Za vrijeme sušnog razdoblja potrebno je naliti vode oko uzemljenja. 

Isto tako dobra, a jednostavnija izvedba je zabijanje 3- 5 čeličnih šipki dužine po 2 metra na razmaku 2 metra i spajanje šipki pomoću bakrenog užeta na dubini 20 do 30 centimetara. Ukoliko je tlo u nekom dijelu godine izrazito suho, kamenito, pjeskovito potrebna je specijalna izvedba uzemljenja ili drugi tip električne ograde. Naime, moguće je ogradu izvesti i bez uzemljenja tako da se udvoje vodiči. Životinja tada doživi udar kad istovremeno dodirne 2 vodiča. No, u oba slučaja potrebna je konsultacija s proizvođačem električnog pastira.

Štedjeti se ne smije ni na izolatorima. Na tržištu postoji niz vrsta koji su prilagođeni tipu vodiča (žica, traka, uže) i namjeni (drveni ili betonski stup, produženi izolatori za montažu na klasičnu ogradu, integrirani izolatori na plastični stupić itd.). Izolatori se biraju nakon definiranja ograde. Bitno je da su kvalitetni i dobro pričvršćeni na stupove.

Životinje valja naučiti na ogradu

Vodiči ne smiju dodirivati ništa osim izolatora. Travu i raslinje koji rastu ispod ograde potrebno je uredno kositi da ne dodiruju donji vodič. Isto tako treba paziti da ograda ne dodiruje grančice obližnjeg drveća. Postoji li bilo kakav dodir, ograda će na tome mjestu probijati i iskriti. U najgorem slučaju neće funkcionirati, a ako je dodiruje suha trava postoji opasnost od požara. Kaže nam i da nema strogo definiranih pravila za postavljanje ove ograde. Izvedba ovisi o mnogo faktora od kojih su najbitniji: vrsta životinja i njihov temperament, namjena (zaštita od izlaza prema van, zaštita od ulaza predatora itd.), željena trajnost, pouzdanost, prihvatljiva cijena… 

Postoje električni pastiri na struju, ali i solarnu energiju (baterije)

Na našem području najčešće se ograđuju pašnjaci do nekoliko hektara na kojima pasu goveda, koze, ovce i konji. S tim da, savjetuje, životinje koje se prvi put susreću s električnom ogradom treba na nju naučiti i to tako da se svaka najmanje dvaput dovede do vodiča i dotakne njuškom. 

"Ovime se sprječava početno trganje ograde i njihovo zapetljavanje u žice zbog panike“, napominje. 

Vodiči na ogradi moraju životinjama biti dovoljno vidljivi, a to posebno vrijedi za konje. Također, ako se ograda proteže duž staze ili puta, potrebno ju je vidljivo obilježiti i postaviti znakove upozorenja kako ju ne bi dirali prolaznici.

Uzemljenje mora biti posebno izrađeno za namjenu ograde. Ne smije se koristiti postojeće od električne mreže stambenog ili poljoprivrednog objekta. Treba biti udaljeno najmanje 50 metara od bilo kojeg uzemljenja druge namjene, postojećih telefonskih linija, dalekovoda, ukopanih metalnih plinskih i vodovodnih cijevi.

Svakako za vrijeme grmljavine treba priključke na pastiru fizički skinuti i odmaknuti od uređaja. "Nije dovoljno isključiti uređaj na prekidaču!“, ističe dodajući da ogradu treba redoviti nadzirati. Podcrtava, trava, korov i grančice ne smiju dodirivati vodiče.

Kaže i da se crveni priključak uvijek spaja na električnu ogradu, a crni na uzemljenje. Nikako obrnuto! Vodič od električnog pastira do ograde treba biti od izolirane bakrene žice jer ukoliko nije postoji opasnost od iskrenja i požara. Naravno, dodaje, postoje i ovi uređaji na struju, ali i solarnu energiju (baterije). Na struju se spajaju oni koji su bliže kući odnosno dvorištu, a baterija je za polje. 

Jednostavan, a opet kompleksan sistem

Ovisno o uređaju, a postavljanje je prilično jednostavno i što je najvažnije, može se samo dodavati ograda. 

"Samo kopčate koliko trebate. To su vam uređaji i za 100 do 160 kilometara“, kaže, istakavši kako je najbitnije da ima podršku, garanciju i ovlašteni servis u slučaju kvara. 

"Električni pastir vam je jednostavan, a opet iznimno kompleksan sistem", naglašava Obrad Novaković iz zagrebačke kompanije Messis napominjući da naravno sve ovisi o tome što će se štititi jer, primjerice, i pčelari ih postavljaju kako bi košnice čuvali od medvjeda. Ovise i o izvoru napajanja, koji su vodiči i izolatori... 

Najlakše ih je postaviti na pašnjacima i ako se postavlja ograda s plastičnim stupovima, sistem može biti podignut isti dan. Može biti i montažni, no u svim slučajevima treba paziti na osnovna pravila i najbolje je obratiti se stručnjacima. 

Kada je riječ o sistemu ograde AKO, on uključuje uređaj koji generira pravilne električne impulse, dvije baterije od 12 V za zamjenu (uz mogući solarni modul za produljenje vremena rada), punjač baterija, agregat od 230 V s napajanjem. 

Travu i raslinje potrebno je kositi da ne dodiruju donji vodič

Tu su i tri posebne šipke za uzemljenje s kablom za uzemljenje, visokokvalitetni materijal vodiča, obično nekoliko žica koje provode struju i po mogućnosti mješavina žica i traka. Također, sistem ograde uključuje plastične stupiće kroz čije se vodilice provlače žice, drvene fiksne ili pomične stupove, izolatore za prstenove i ručke, žičani konektor, priključni kabal za ogradu, komplet ručki za vrata, kolute, plavu signalnu traku, znak upozorenja, ispitivač napona za ogradu, a preporuka je imati i mehanički set za krađu. 

Obratite pažnju na pet ključnih stavki

Važno je znati i da raznolikost proizvoda i njihova visoka kvaliteta same po sebi ne garantuju uspješnu zaštitu. Stoga se za instaliranu električnu ogradu mora uzeti u obzir pet ključnih stavki: Stvorite najbolje moguće uzemljenje, svakodnevno provjeravajte ograde - ne samo s ispitivačem napona, već i cijeli sistem, obratite pažnju na biljke i grane koje leže preko žica, kao i na žice koje se spuštaju na tlo jer značajno smanjuju učinak. Iz istog razloga, vegetacija ispod žica ili mreže također mora biti što kraća.

Snagu punjenja baterije treba provjeravati u redovitim intervalima. Odmah je zamijenite ako je oslabila.

"Jednostavan je za postavljanje, a opet ovo je kompleksan, doista složen sistem i sad smo tek zagrebali površinu", zaključuje Novaković.


Tagovi

Električni pastir Ograđivanje Na što paziti Adriano Hojnik Obrad Novaković Visoki-napon Messis Anita Pintar Sistem zaštite


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.


Partner