Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalihe meda
  • 19.05.2021. 16:30

Med: Hoće li 2021. biti ista kao i prošla godina - pčelari zabrinuti?!

U trgovinama, u maloprodaji nalazi se med pčelara koji imaju više društava, ali su zato njegove cijene nešto veće, tačnije i do 20 KM.

Foto: Depositphotos/NoamArmonn
  • 413
  • 21
  • 0

Zalihe domaćeg meda uglavnom su rasprodate jer je potražnja za tim pčelinjim proizvodom velika zbog aktuelne pandemije korona virusa, a pri tom je prošla godina bila izuzetno nepovoljna za ovu granu poljoprivrede. 

Iz Udruženja pčelara "Leotar", u Trebinju ističu da su se količine meda iz ranijih sezona potrošile jer je postojeća pandemija pospješila njegovu prodaju. "Ljudi su kupovali med da bi zaštitili zdravlje i ojačali imunitet. Sve zalihe su prodate, prema našim podacima", rekao je za Srnu, Obrad Ninković, predsjednik "Leotara".

Prema njegovom mišljenju, na tržištu ga nema iz razloga što je 2020. bila bukvalno katastrofalna za proizvođače, prije svega zbog nepovoljnih vremenskih prilika tokom proljeća, kao i to da oni koji su svoja društva selili u više predjele, poput Gacka, Kalinovika ili Čemerna, imali su dovoljno meda. 

U trgovinama, u maloprodaji nalazi se med pčelara koji imaju više društava, ali su zato njegove cijene nešto veće, tačnije koštao je oko 18 KM, a sada ga većina proizvođača cijeni za 20 KM. Zna se da cijena zavisi od potražnje, napominje predsjednik pomenutog udruženja, a ona je bila baš velika.  

Prosjek 20kg, a bilo samo 4 kilograma ?!

Što se tiče proizvodnje iz 2021. godine, smatra da se prvo vrcanje može očekivati u drugoj polovini juna, ali i da je rano prognozirati kakva će biti ova sezona. 

Kako nam je nedavno trebinjski pčelar, Nikola Barzut rekao, meda za prodaju nema već neka tri ili četiri mjeseca, ali i da se traži bukvalno na sve strane. 

Za opstanak pčela i pčelara na 100 hektara potrebno sedam posto medonosnog bilja?

"Da nisam otjerao pčele u Gacko ne bih ništa imao meda. Tamo sam uspio izvaditi iz košnice prosječno četiri kilograma, a prosjek bi trebalo da bude na godišnjem nivou 20 kilograma ili više", rekao je za Agroklub ovaj proizvođač.

Slična situacija je i kod ostalih proizvođača, s tim da naglašavaju da se u trgovinama ipak može pronaći, ali onaj iz uvoza koji je ujedno i lošijeg kvaliteta. Iako je i ovog proljeća vrijeme bilo nestabilno, nadaju se da će 2021. biti bolja godina od prethodne. 

U takvoj situaciji pitanje je koliko će pčele iskoristiti prve paše, ako ih bude i bilo ?!


Tagovi

Zalihe meda Domaći med Prodaja meda Nikola Barzut Obrad Ninković Prvo vrcanje Pčelinja društva Med iz uvoza


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.