Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rumunjski pčelari
  • 10.05.2021. 07:30

Za opstanak pčela i pčelara na 100 hektara potrebno sedam posto medonosnog bilja?

Rumunjski pčelari imaju jasne zahtjeve - traže veće subvencije i zaštitu pčela.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 65
  • 104
  • 0

Prošle godine je u Rumunjskoj od dva milijuna pčelinjih zajednica uginulo njih 300 tisuća, što je zabrinulo tamošnje pčelare. Ovi su kukci glavni oprašivači biljaka, zbog čega se i kaže da opstanak čovječanstva ovisi o njima. Stoga tamošnji pčelari smatraju da je potrebno podići njihov standard i povećati subvencije. "Moramo biti svjesni da našem sektoru treba pomoć. Želimo imati korist od naziva pčelar poljoprivrednik", upozorio je jedan od njih za portal Agro Romania.

On i njegove kolege traže subvencije od 140 leja (oko 28 eura) po pčelinjoj zajednici, jer smatraju da su trenutni iznosi smiješni za tako važnu granu poljoprivrede. "Ne tražimo veliku svotu za ovu vrstu koja čovječanstvo održava na životu", smatraju oni.

Predsjednik rumunjskog pčelarskog saveza, Danut Puisoru komentirao je lošu situaciju u tom sektoru. "Dok se izvozi visokokvalitetni med, iz Kine uvozimo ogromne količine nekvalitetnog", upozorio je. Iz tog je razloga pozvao vladu da pokrene nacionalni program "Med u školama", koji bi omogućio djeci da konzumiraju domaći, visokokvalitetan proizvod.

Naglasio je probleme pretjeranog korištenja agrokemikalija, pogotovo neonikotinoida te dominaciju monokultura na poljima. Sukladno tome, izrazio je želju da vlasti donesu odluku kojom bi poljoprivrednici koji uzgajaju biljke na površini od najmanje 100 hektara morali imati udio od sedam posto medonosnih kultura, koje su bitne za opstanak pčela.

"One oprašivanjem spašavaju čovječanstvo, koje bi bez njih nestalo za četiri godine", upozorio je dodavši da se i klima promijenila te da zbog toga ovi korisni kukci dodatno pate.


Tagovi

Rumunjska Pčelari Opstanak pčela Zaštita


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.