Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelar i policajac
  • 02.01.2023. 10:30
  • Zvornička regija, Republika Srpska, Bratunac

Dvije uniforme Borisava Petrovića - u obje se zna ko je glavni

Mladi policajac iz Bratunca je prvi u svojoj porodici koji se počeo baviti pčelarstvom i to nakon što ga je ubola pčela.

Foto: Sakib Smajlović
  • 114
  • 18
  • 0

Da se pčelarstvo može uskladiti sa svakim zanimanjem, dokaz je i mladi bratunački policajac Borisav Petrović, koji iz policijske stanice u Srebrenici redovno odlazi u svoj pčelinjak. Zanimljivo je da je pčele zavolio nakon što ga jedna od njih ubila na ujakovom imanju. 

Dok od pčelinjeg uboda svi bježe, on se od tada počeo interesovati za njihov zanimljivi svijet, te za organizaciju života i rada tih savršenih bića. U početku je, kako priča za Agroklub, obilazio pčelinjake i posmatrao rojeve oko košnica, te kako sisaju cvjetove, što mu je posebno privuklo pažnju.

Poklonjen roj pčela

Petrovićevo interesovanje zapazio je njegov komšija profesor Milan Jovanović, koji se bavio i pčelarstvom i koji mu je poklonio roj pčela te objasnio osnove tog posla. Vidjevši da brine o pčelama i da ima želju da uči i bavi se ovom djelatnošću, sada već pokojni profesor, naredne godine poklonio mu je još dvije košnice s ciljem da ga nagradi i podstakne njegovo bavljenje pčelarstvom. Ovaj mladi policajac tada odlučuje da formira pčelinjak u kojem je sada 30 sanduka.

U mojoj porodici niko se nije bavio pčelarstvom, kaže Borisav

"Pčelarstvo mi je postalo hobi i strast. Veći dio slobodnog vremena posvećujem tom poslu, uz koji se odmaram. U mojoj porodici niko se nije bavio ovim poslom, a ja sam ga zavolio i neću odustati", kaže Petrović.

Učeći ovaj posao, priča nam dalje, spoznao je da pčele imaju savršenu organizaciju, pa je tako početničko interesovanje preraslo u strastveni hobi i dopunsko zanimanje. Počeo je koristiti i literaturu za sticanje novih znanja, a redovno prati i rezultate raznih istraživanja u toj oblasti.

Pčele su savršena bića

Brojna naučna istraživanja pokazuju da, ukoliko bi nestalo pčela, za četiri godine bi nestalo života na planeti jer su one najvažnije u oprašivanju voća i povrća. "To je njihov izuzetan značaj u lancu proizvodnje hrane", priča ovaj mladić, dodajući kako se pokazalo da su među savršenim bićima.

Zna kada pčela ujede mora ostaviti žaoku, u suprotnom bi unijela krv u med i on više ne bi bio čist i ljekovit. Pčela se žrtvuje zarad drigih u društvu. Osim meda, proizvodi i druge prerađevine od pčelinjih proizvoda.  Petrović napominje da rekonstruiše i adaptira stari ambar kako bi ga pretvorio u api sobu za odmor.

Krajiške staze meda - šansa za opstanak ruralnih područja?

"Koliko sam upoznat, a trudio sam se da dođem do što više saznanja, nema ništa zdravije od vazduha koji proizvode pčele. Tu sobu pravim sebi za odmor. Iako sam mlad pčelar već sam osvojio nekoliko nagrada na sajmovima, najviše za bagremov med, a 2018. godine dobio sam nagradu Općine Bratunac kao najmlađi pčelar u ovoj lokalnoj zajednici", dodaje. Sjeća se i prvog vrcanja i još čuva jednu teglu tog meda koju je zapečatio za uspomenu na prvi uspjeh u pčelarstvu.

Zna se šta ko radi

Osim ljubavi za pčelarstvom, kaže da je zavolio i policijski poziv i uniformu, koju je naslijedio je od oca, koji je također radio kao policajac. Od djetinjstva je, navodi, maštao o tom pozivu. Baveći se ovim poslom je otkrio sličnost između pčelinjih društava i policije i smatra da su disciplina i poštovanje reda i hijerarhije zajedničke osobine, kao i garancija za uspjeh u obje oblasti.

"Mora da se zna šta ko radi, šta je čiji posao i ko je glavni kod nas na poslu isto kao što se zna među pčelama u košnici. Za mene ta sličnost i organizacija predstavljaju zadovoljstvo", ističe Petrović.

Januar u pčelinjaku - šta provjeriti i obnoviti?

Na kraju našeg razgovora pozvao je uzgajivače voća i povrća da ne obavljaju prskanje hemijskim preparatima u blizini pčelinjaka, a posebno u periodu cvata, kada pčele vrše oprašivanje i najviše stradaju od hemijskog tretiranja.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčele Košnice Borisav Petrović Policajac Mladi pčelar


Autor

Sakib Smajlović

Više [+]

Ekonomski tehničar, dugogodišnji novinar Oslobođenja i Dnevnog avaza. U svom novinarskom radu pisao je o poljoprivredi i stočarstvu srebreničke regije.