Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apiturizam
  • 13.12.2022. 16:30

Krajiške staze meda - šansa za opstanak ruralnih područja?

Apiturizam predstavlja savremeni vid održivog turizma, koji u skladu s principima zelene ekonomije u velikoj mjeri doprinosi obogaćivanju domaće turističke ponude

Foto: Petar Ninić
  • 101
  • 14
  • 0

Jedna od pozitivnih promjena koja se pojavila tokom Covid-19 pandemije u našem društvu svakako je ona koja se odnosi na mnogo značajniju orijentaciju domaćeg stanovništva prema lokalnim (agro)turističkim potencijalima.

Zatvaranje granica i ograničavanje kretanja ljudi "natjeralo" nas je da prošetamo pokraj najčistijih rijeka u Evropi, popnemo se na najljepše planinske vrhove, sakupljamo najljekovitije bilje iz prirode, isto ono s kojeg naše vrijedne pčele sakupljaju nektar i donose ga u košnice pčelara.

Razvoj apiturizma 

Još važnija promjena u posmatranom trendu je ta što pčelinjaci sve češće postaju obavezna usputna stanica istinskih ljubitelja prirode na stazama domaćih turističkih destinacija. Jedan od primjera je i pčelarski centar "Košnica", čija vizija, prema riječima vlasnika, prof. dr Gorana Mirjanića, nikada nije bazirala samo na trgovini pčelarskom opremom.

U planu organiziranje nekoliko različitih turističkih aktivnosti

"Zahvaljujući interakciji sa velikim brojem domaćih, kao i inostranih pčelara, ali i našim kooperantima, oduvijek smo bili na izvoru dobrih ideja i savremenih trendova u ovoj oblasti, koje smo kontinuirano nadograđivali odličnim idejama svih članova našeg tima. Tako su se rodile ideje o brendu Med medeni, kooperativi u pčelarstvu, ali i o apiturizmu...", ističe Mirjanić.

Apiturizam predstavlja savremeni vid održivog turizma, koji u skladu s principima zelene ekonomije u velikoj mjeri doprinosi obogaćivanju domaće turističke ponude, dok istovremeno potiče ekonomičnost pčelarstva na određenom području. Radi se o posebnom, veoma specifičnom obliku turizma, koji pored vizuelnih i terapeutskih blagodati obezbjeđuje i mogućnost degustiranja velikog broja različitih pčelinih proizvoda, te jednu skoro u potpunosti inovativnu sferu turizma - aktivno učenje o pčelarstvu.

Apikomore pčelara Nijaza Đozića prvivlače brojne turiste, sugrađanima besplatno

"U narednoj pčelarskoj sezoni imamo u planu organiziranje nekoliko različitih turističkih aktivnosti, koje će se zasnivati na pčelarstvu i na čijem razvoju naš tim intenzivno radi. Važno je napomenuti kako ćemo tržištu ponuditi najmanje dva različita turistička 'paketa' - onaj koji se odnosi na same pčelare, ali i drugi koji je namijenjen svim ostalim ljudima, svestranim turistima, koji se ne bave pčelarstvom, ali imaju želju i volju da se više upoznaju s ovom jedinstvenom prirodnom oblašću", nastavlja Mirjanić i dodaje kako upravo očekuje grupu pčelara iz Istre, za koju je "Košnica" organizirala uzvratnu pčelarsku ekskurziju po Lijevču i Potkozarju.

I dok će pčelari biti u prilici da obiđu neke od najznačajnijih krajiških pčelinjaka, upoznaju se sa savremenim dostignućima u posmatranoj nauci, razmjene iskustva i uspostave saradnju kroz svojevrsne pčelarske ekskurzije, ljubitelji pčelinjih proizvoda će šetati krajiškim mednim stazama, na čijem će putu upoznati brojna pčelarska domaćinstva. Ista će im pružiti usluge aktivnog odmora, apiterapije, degustacije proizvoda, boravka u prirodi i slično.

Četiri pčelarske farme

Trenutno su na raspolaganju četiri pčelarske farme s područja grada Gradiška (Tomić, Trninić, Savić i Gašević), koje zajedno sa kapacitetima "Košnice" u Bistrici i Gornjim Podgradcima ispunjavaju početne uslove za realizaciju naših ideja. Istovremeno, jedna od prvih aktivnosti na realizaciji pomenutih ideja će biti i susreti s relevantnim turističkim organizacijama i agencijama, na lokalnom i državnom nivou, kojima će se u skorijem roku uputiti poziv za saradnju. 

Kao društvo podržati opstanak ruralnih porodica

"Ako Hercegovina može imati svoje staze vina, zašto i Krajina ne bi mogla imati svoje staze meda? Možda će upravo pomenute staze, obogaćene komplementarnim i paralelnim putevima na kojima se mogu pronaći domaći sirevi, vino, rakija, suhomesnati i drugi tradicionalni poljoprivredno-prehrambeni proizvodi dovesti do evolucije prehrambenih i drugih navika kod potrošača, dok ćemo kao društvo podržati opstanak ruralnih porodica, koje su odabrale da žive na selu i za sve nas sačuvaju jedinstvene oaze koje garantuju nezaboravna iskustva...", zaključuje Mirjanić, dodavši da će uskoro biti poznato više informacija o konkretnim turističkim paketima i aktivnostima.


Tagovi

Krajiške staze meda Turizam Apiturizam Goran Mirjanić Košnica


Autor

Petar Ninić

Više [+]

Stručnjak iz oblasti agrobiznisa i profesionalni poljoprivrednik.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍