Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima na pčelinjaku
  • 01.01.2023. 09:00

Januar u pčelinjaku - šta provjeriti i obnoviti?

Ako zima bude blaga, pčelar će možda morati i prihraniti pčele.

Foto: Depositphotos/vectorass
  • 271
  • 16
  • 0

Posao pčelara je da tokom zime pčele na njegovom pčelinjaku imaju dovoljno meda da prezime do proljeća. Tačnije, da im ne izvadi previše onog što su ionako same proizvele tokom sezone da bi mogle prezimiti.

U našim kopnenim krajevima januar je obično "pravi" zimski mjesec s temperaturama koje često ne prelaze 0°C. Ako se sve odradilo na pčelinjaku, mirno će planirati poslove u sljedećoj 2023. godini, educirati se, popravljati staru, ali i nabavljati novu opremu.

Iako je u kontinentalnom dijelu najčešće hladan mjesec sa snježnim padavinama, često se događa da takav nije svake godine pa bilježimo i velike oscilacije temperature.

Dodatno izoliranje

Razlike u temperaturi dan-noć su velike. Kako u januaru, posebno radi li se o toplijoj zimi, matica već počinje sa zalijeganjem prvih jajašaca sada je potrebno osigurati da se gubitak topline u košnici tokom hladnih noći svede na minimum. To postižemo dodatnim izoliranjem košnica najčešće na samom vrhu ispod poklopca kod nastavljača.

U januaru je uznemiravanje pčela posebno pogubno (Foto: Antun Karlović)

Pčele za vrijeme dijela mjeseca s višim temperaturama izlaze na za njihov probavni sistem važne tzv. "pročisne letove". No, izlaze u toplijim danima i glodavci.

Posebno je važno postavljanje i obnavljanje mamaca za glodavce te dakako provjera samih leta jer u slučaju toplijeg vremena oni nerijetko ulaze kroz nezaštićena leta košnica i uznemiruju pčele do te mjere da je za pčelara ta zajednica otpisana. U januaru je uznemiravanje pčela na taj način posebno pogubno. Zbog toga ih provjeravajte redovno iako ste već na jesen osigurali zaštitu. 

Vrijeme je za odmor pčela - kako ih provjeriti, a ne uznemiriti?

Odlična je ideja imati nekoliko dodatnih rezervnih košnica, njih pripremimo tokom zime. Postoji mnogo razloga zašto može biti korisno imati u pripremi dodatnu opremu ili košnicu.

Očistite okvire

Stare tamne izvrcane voštane okvire trebamo pretopiti. Jedna stvar koju svaki pčelar mora znati je odlučiti koliko košnica želimo imati. Da biste pravilno očistili okvire nakon mehaničkog čišćenja dobro ih je kuhati u vodi sa kaustičnom sodom. Ako vam je to komplicirano možete koristiti neki od nastavaka u njega staviti okvire i sve skupa staviti ispod posude u kojoj vrije voda. Vodena para će učiniti ostalo za vas. Okviri tada nakon sušenja mogu dobiti novu satnu osnovu i spremni su za novu sezonu.

Zlatna pčela 2023: Otvoren poziv za dodjelu nagrade vrijedne 28.000 eura

Pčelar početkom godine odlučuje s koliko će zajednica pčelariti pa prema tome i priprema opremu uključujući i košnice i okvire. Ako ostane isti ili manji broj, postoji uvijek mogućnost dodatne zarade od prodaje košnica, matica ili samih zajednica.

Faktori za određivanje potencijalnog broja košnica u pčelinjaku su: zemljište, okolni usjevi, izvori vode, slobodni vremenski resursi pčelara, kapacitet prostora za košnice i slično.


Tagovi

Pčele zimi Pčelinjak u januaru Zalaganje prvih jajašca Počasni let


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljski poljoprivrednici protestvuju na sajmu Agrotech u Kielceu. Oko 500 proizvođača obučenih u žute prsluke pratilo je uz povike ministra poljoprivrede i zamjenika premijera Henryka Kowalczyka, koji je bio počasni gost Agrotech-a. Oni su... Više [+]

x