Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimovanje pčela
  • 20.12.2022. 10:30

Vrijeme je za odmor pčela - kako ih provjeriti, a ne uznemiriti?

U ovom periodu potrebno je povremeno obići pčelinjak i uz izuzetno veliku pažnju da se ne poremeti mir u košnici, treba očistiti mrtve pčele.

Foto: Depositphotos/Ratikova
  • 389
  • 39
  • 0

Za zimski period možemo reći da predstavlja pravi odmor kada su u pitanju poslovi na pčelinjaku. S obzirom na to da pčele vole mir, objezbjeđivanje mira na pčelinjaku predstavlja zajedničku karakteristiku svih mjeseci ovog perioda. Kako nema mnogo radova, ovaj period je bitan za pripremu opreme i nastavaka za sljedeću sezonu.

Neophodno je osigurati hranu za ovaj period i rani proljetni razvoj, do prvih značajnijih proljetnih unosa, navodi Borislav Peno iz Savjetodavne službe RS, pojasnivši da se ovdje, prije svega, misli na zalihe meda čije rezerve u našim klimatskim uslovima treba da iznose oko 20 kilograma, koje su pravilno raspoređene u širokim mednim vijencima.

"Smatra se da je ova količina meda dovoljna za ishranu, ali je njena uloga također i u omogućavanju da se zadrži relativno stabilna temperatura u zoni klubeta", dodaje Peno i ističe da dobra zimnica svakog društva podrazumijeva i bar četiri rama perge.

Uznemiravanje pčela

U ovom periodu u pčelarskim prostorijama potrebno je izvršiti popravke starih i oštećenih košnica, pravljenje i sklapanje ramova, pretapanje voska i sl. Također, period mirovanja pčela treba iskoristiti za edukacije iz oblasti pčelarstva, za proučavanje pčelarske literature itd.

Kada su pčelinja društva u klubetu ne smije doći do potresa košnice (Foto: Antun Karlović)

Pčelinjak treba da je zaštićen i od jakih vjetrova i po mogućnosti ograđen kako bi bio spriječen pristup domaćih i divljih, krupnih, životinja.

"Ako životinje priđu pčelinjaku mogu da izazovu potrese košnice, koji su u hladnim danima vrlo opasni i mogu da dovedu do uginuća većeg ili manjeg broja pčela ali i cijelog društva", upozorava savjetodavac i kaže kako često zbog potresa košnice može da padne i polovina klubeta na podnjaču, pa je ostatak pčela u njemu ugrožen i može da ugine.

Ovo je, kako dalje ističe, glavni razlog da u zimskom periodu, kada su pčelinja društva u klubetu ne smije doći do potresa košnice. Ponekad i ptice mogu da uznemiravaju pčelinje društvo, skupljajući mrtve pčele s leta. Najopasniji je djetlić koji, kada se nađe na pčelinjaku, probija košnice i na taj način se hrani pčelama, što može da ugrozi i cijeli pčelinjak. Također u ovom periodu bitan je mir na pčelinjaku i potrebno je materijale, koji mogu stvarati buku, ukloniti sa pčelinjaka.

Krajiške staze meda - šansa za opstanak ruralnih područja?

U zimskim mjesecima dešava se da mrtve pčele zatvore leto i time onemogućavaju pravilno provjetravanje košnice. U ovom periodu potrebno je povremeno obići pčelinjak i uz izuzetno veliku pažnju da se ne poremeti mir u košnici, treba očistiti mrtve pčele. Također, na letima košnica može biti dosta snijega, on nije opasan kad je na letu, jer je on porozan i propušta vazduh. "Ali kad se snijeg otopi i naglo dođe do zahlađenja, led može da zatvori leto i time ugrozi pravilnu ventilaciju. Zato treba voditi računa da se led sa leta blagovremeno skida", kaže Peno.

Pregled košnice

Preporuka je i povremeno provjeriti da li pčelinja društva normalno zimuju. S obzirom na to da je u ova doba nepoželjno otvaranje košnice, pregled se vrši prislanjanjem uha na košnicu ili korištenjem stetoskopa. Dobar pčelar će svoju pažnju sve do prve prilike na proljeće usmjeriti na osmatranje i osluškivanje leta i po zvuku koji dopire iz košnice može se utvrditi da li pčelinje društvo normalno prezimljava.

Pčelinjem društvu treba ostaviti dosta hrane (Foto: Zlatko Markovinović)

"Kada je zvuk jasan i ravnomjeran i tih, tada društvo normalno zimuje. Ako je zujanje duboko to je znak da nešto nije u redu, moguće da je društvo bez matice, ili je u košnici suviše toplo i nema dovoljno vazduha", pojašnjava ovaj stručnjak. Odmah treba provjeriti leto i ostale uređaje za ventilaciju.

U slučaju da su glodari ušli u košnicu,a to se poznaje po velikim količinama usitnjenog saća na letu i po zujanju pčela, onda se košnica prenese u zatvoreni prostor i najbolje je da se društvo koje je napao glodar preseli u drugu ispravnu košnicu. Pčelinja društva u ovo vrijeme troše veoma malo hrane. Pčelama najviše smeta vlaga u košnici i nedostatak svježeg vazduha. Zbog toga je dobra ventilacija veoma značajna za život i razvoj društva.

"Pčelari griješe kada u ovom periodu zaštite i utople košnice i spriječe dotok svježeg vazduha u košnice. U tako prigušenim košnicama pčelinje društvo ne živi, već robuje i lako obolijeva", navodi savjetodavac, istakavši kako potrebe za dodatnim utopljavanjem pčelinjih društava trebamo raditi sa početkom legla, kada su temperaturne oscilacije velike.

Zlatna pčela 2023: Otvoren poziv za dodjelu nagrade vrijedne 28.000 eura

Koliko pčelinjem društvu treba čist vazduh, kiseonik, najbolje pokazuje to što se prvo proljetno leglo javlja do samog leta, praktično u najhladnijem dijelu košnice. Zato, pčelinjem društvu treba ostaviti dosta hrane, očistiti ga od varooe, zazimiti ga u gornjem nastavku i obezbijediti mu dobro provjetravanje košnice.

"Kada su uzimljene zajednice jake, s mladom maticom, zdrave, imaju dovoljno kvalitetne i dobro raspoređene hrane, dobru ventilaciju u košnici, zaštićene su od vjetrova i glodara, tada se može mirno čekati naredno proljeće, jer će takva društva sigurno zimovati", zaključuje Peno.


Tagovi

Pčele Pčelinjak zimi Pregled košnice zimi Borislav Peno


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.