Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 06.03.2022. 18:00

Oprašivanje paradajza u staklenicima obavljat će divlje pčele

Na ostrvu Reunion bumbari su zabranjeni, jer ih nema u prirodi. Proizvođači su do sada morali ručno da obavljaju oprašivanje

Foto: Armeflhor
  • 507
  • 55
  • 0

Poljoprivredni proizvođači koji se na otoku Reunion u Indijskom oceanu, na jugu Afrike bave plasteničkom proizvodnjom moraju ručno oprašivati paradajz kojega uzgajaju u staklenicima. Upotreba bumbara nije moguća, jer ova vrsta oprašivača ne postoji u prirodi ostrva i zabranjen je njegov uvoz zbog ekoloških rizika. Povrćari su paradajz oprašivali pomoću mehaničkih vibratora ili puhalica kako bi protresli cvjetne stabljike. Međutim, ove tehnike se pokazuju kao skupe zbog utroška radnog vremena i ne dozvoljavaju uvijek oplodnju cvijeta u pravoj fiziološkoj fazi, navodi techniques-ingenieur.

Nova metoda oprašivanja

Udruženje za modernizaciju privrede voća, povrća i hortikulture ostrva Reunion, Almeflhor, razvilo je, u partnerstvu sa CIRAD-om i La Coccinelle, metodu oprašivanja pomoću divlje pčele  Xylocopa fenestrata, vrstom koja je porijeklom sa ostrva i poznata je kao muva drvenog uglja ili ugljena pčela zbog svoje crne boje. Riječ je o insektu iz suptropske regije i prisutna je na Reunionu. Učestvuje u oprašivanju najmanje četrdesetak biljnih vrsta, uključujući pripadnike porodica Solanaceae, kao što su paradajz i patlidžan, Cucurbitaceae, odnosno krastavaca, dinja, lubenica, ili više pripadnika porodice Fabaceae, tj. mahunarki.

Prilagođena je životu i potrazi za hranom na visokim temperaturama, višim od 35ºC. Kako u suptropskoj klimi ne dolazi do prekida aktivnosti oprašivanja tokom godine, izostaje zimsko mirovanje, zbog čega je ova pčela u prednosti u odnosu na ostale oprašivače jer je aktivna tokom cijele godine.

Pčele na hranilici

Ženke prave gnijezda u šumskoj zemlji. U njih prvo odlaže kuglice polena pomiješane s nektarom, a tek onda polaže jaja.

Kako cvjetovi paradajza ne proizvode nektar, napravljene su i hranilice koje imaju spužvastu teksturu za hranjenje divljih pčela.

"S ovim insektom dobivamo zametanje plodova oko 90 posto", izjavio je Jean-Sébastien Cottineau, iz udruženja. "Ovaj dobar rezultat se ogleda u prinosima koji su u značajnom porastu, jer se poboljšavaju za 20 do 30 posto u odnosu na tehniku ručnog oprašivanja."

Malo agresivna prema ljudima

U poređenju s bumbarima koje se moraju mijenjati svaka tri mjeseca, ovaj insekt ima prednost što je zatvoren u stakleniku i razmnožava se unutra. Nova generacija tada može preuzeti staru ili čak biti prebačena u drugi staklenik. Prednost ove pčele je što ispoljava veoma malu agresivnost prema ljudima.

Znanje stečeno tokom ovog eksperimenta prebačeno je u biofabriku La Coccinelle u Reunionu koja je specijalizirana za uzgoj pomoćnih insekata. Oni će postavljati pčele u plastenike i cilj im je da u roku od pet godina ovu novu metodu oprašivanja koristi polovina proizvođača na otoku.


Tagovi

Reunion Novi oprašivač Divlja pčela Oprašivanje paradajza Ugljena pčela Almeflhor Xylocopa fenestrata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.