• Uzgoj bosiljka
 • 07.09.2020. 09:35

Za predstojeće hladne dane, uzgojite bosiljak u kućnim uslovima

Svježi listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva te se mogu koristiti u liječenju infekcija. Može se primjenjivati lokalno dok direktno stavljanje listova bosiljka na rane, sprečava bakterijske infekcije.

Foto: Depositphotos/tab62
 • 1.317
 • 447
 • 1

Nalazimo se u periodu kad ubiremo plodove svog predanog rada i još uvijek ih možemo koristiti u svježem stanju. Ali mnoge od gajenih biljaka potrebne su nam i u periodu zime pa ih treba pravilno pripremiti i skladištiti.

Ovih dana pripremam sok od bosiljka i mente kojeg sam samo malo uzgojila u saksijama na balkonu, ali opojni miris ove dvije ljekovite vrste želim da osjetim tokom jeseni i zime pa sam se odlučila na pripremu čaja i soka.

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je jednogodišnja, vrlo aromatična biljka, ovalnih uglavnom zelenih listova, ali se često gaji i sa onima u crvenoj boji. Ima četvrtastu stabljiku, čija se visina kreće između 30 do 50 cm. Cvjetovi su sitni, bijele boje, rjeđe ljubičasti i privlače mnogo pčele. Riječ "bosiljak" dolazi od grčke riječi basilikon što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Prvi pisani tragovi o njemu nalaze se u Egiptu i to prije četiri milenijuma. Postoji oko 150 različitih vrsta i sve imaju specifičan izgled i ukus. Raste u raznim dijelovima svijeta, a prvo je uzgojen u Indiji.

Biljka skromnih zahtjeva

Nije mnogo zahtjevan tako da se može gajiti u saksijama, na balkonu, kako bi domaćice u kuhinji imale uvijek svjež začin. Bosiljak se i najčešće uzgaja u kućnim uslovima.

Kako uzgajati bosiljak?

Ima jako antioksidativno dejstvo. Antioksidansi štite organizam od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje ćelija i nastanak nekoliko vrsta raka. Štiti srce i krvne sudove, a preventivno djeluje na astmu.

Bosiljak sadrži dosta vitamina B6, A, C i magnezija. Magnezij jača srčani mišić i sprječava pojavu infarkta.

Najčešća upotreba u svježem stanju

Svježi listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva te se mogu primjenjivati u liječenju infekcija. Može se koristiti lokalno dok direktno stavljanje listova bosiljka na rane, sprečava bakterijske infekcije.

Njegove ljekovite osobine su :

 • snažan je antioksidans;
 • ima antibakterijske osobine;
 • jača imunološki sistem;
 • sprječava oksidaciju holesterola;
 • štiti srce i krvne sudove;
 • pomaže u borbi protiv infekcija;
 • smanjuje upale uzrokovane artritisom;
 • liječi migrenu kao i
 • upalu bubrega.

Njegova upotreba u kulinarstvu je višestruka, a nabrojaćemo samo neke.

Jednostavan uzgoj bosiljka - kralja začina

U pripremanju hrane, naročito u mediteranskoj kuhinji dosta se koristi kao dodatak  jelima, a kao i većinu začina najbolje ga je dodavati na kraju kuhanja i to u svježem stanju jer ima intenzivniji ukus. U kombinaciji sa drugim sastojcima prave se razni umaci, zatim pri pripremanju tjestenina, riže, salata, sireva, mesa, ribe, marinada i brojnih drugih jela.

Može biti svjež i tokom zime

Često se koristi i kao dekorativna biljka u restoranima i kafićima, naročito u posljednje vrijeme kad se pridaje mnogo više pažnje dekorisanju hrane.

Takođe, od njega se može pripremiti ledeni desert u kombinaciji sa limunom.

Da bi smo bosiljak imali svjež tokom zime možemo ga sačuvati i na veoma zanimljiv način tako što ćemo ga sitno isjeckati i ravnomjerno rasporediti u posudu za led, preliti vodom i staviti u zamrzivač. Tokom pripreme jela za vrijeme zime dodati kocku leda sa bosiljkom. Na ovaj način ne gubi aromu niti eterična ulja.

Čaj od bosiljka možemo pripremati i od svježih ili od suhih listova i on ima ljekovito dejstvo. Priprema se tako što isjeckane svježe listove prelijemo vrućom vodom, ostavimo da odstoji osam minuta, procjedimo i čaj je spreman za konzumiranje.

Lako do vlastitog uzgoja začinskog bilja!

Postoji mnogo recepata i o pripremi sokova od bosiljka. A ja sam se odlučila za ovaj:

U posudu dodati jedan litar vode i 400 gr šećera, a kada voda prokuva i šećer se otopi dodati četiri kašike isjeckanog bosiljka. Kuvati još 10 minuta, nakon toga ostaviti da se ohladi, zatim procjediti i dodati sok od 1 ili 2 limuna i sipati u boce. 


Tagovi

Uzgoj bosiljka Svježi bosiljak Aromatična biljka Antioksidativno dejstvo Svježi listovi Ljekovite osobine Dekorativna biljka Čaj od bosiljka Sok od bosiljka


Autorica

Danijela Plavšić

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »