Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bosiljka
  • 15.08.2017. 14:00

Jednostavan uzgoj bosiljka - kralja začina

Ova jednogodišnja biljka plitkog korijena može se uzgojiti direktnom sjetvom sjemena i proizvodnjom presadnica u vrtu, saksiji i na parceli.

Foto: Olga Miltsova/bigstockphoto.com
  • 2.039
  • 166
  • 0

Bosiljak često nazivaju kraljem biljaka ili kraljevskom biljkom, a naziv mu potječe od grčkog Basilikón phutón, što znači "kraljevska biljka". U svijetu postoji blizu 50 sorti bosiljka, a njegova svojstva zaista ga svrstavaju u sami vrh začina koje trebate koristiti, piše klix.ba.

Najčešći je slatki bosiljak koji se pretežno koristi u mediteranskoj i italijanskoj kuhinji. Uz njega postoje i tajlandski, limun i slatkovodni bosiljak i oni se koriste u kuhinji jugoistočne Azije.

Bosiljak zadovoljava zapanjujućih 175 posto dnevnih potreba za vitaminom A i to u samo 15-ak grama svježe biljke. Vitamin A je antioksidans, a neophodan je za dobar vid. U bosiljku ima i vitamina K, važnog za jake i zdrave kosti.

Bosiljku godi sunce

Ova jednogodišnja biljka plitkog korijena može se uzgojiti direktnom sjetvom sjemena i proizvodnjom presadnica u vrtu, saksiji i na parceli. Godi mu sunce, i to šest do osam sati dnevno, kao i vlažna i bogata zemlja. Ne voli pretjerano zalijevanje te je potrebno sačekati da se zemlja osuši prije novog navodnjavanja. Ne voli hladnu vodu. Zemljište dobro nađubrite jer ako to ne uradite, smanjit će se količina njegovog mirisnog esencijalnog ulja.

Često obrezivanje podstaknut će rast biljke i bogatije listove, a pokušavajte spriječiti cvjetanje biljke. Ipak, ne uznemiravajte se ako vaša biljka procvjeta. Jednostavno je posijecite do pola, jer bosiljak može izdržati strogo obrezivanje.

Ova začinska biljka upotrebljava se svježa ili osušenog lista, a daje okus jelu, poboljšava varenje teške hrane i čuva hranu od kvarenja.

Pored namjene u kuhinji koristi se i kao antiseptik, u borbi protiv parazitarnih oboljenja, za umirenje nervne napetosti, stomačnih grčeva, upale bubrega i smirivanje simptoma astme.

Foto: Olga Miltsova/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Tagovi

Bosiljak Začin Aroma Uzgoj


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]