Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 16.10.2022. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Spremite se za zimu: Kolačići za sinuse, travarica za stomak

Nihada Mehičić iz Gornje Tuzle svakome savjetuje da sam napravi tinkturu za hladne dane. Podijelila je i nekoliko recepata

Foto: Depositphotos/Nikolay_Donetsk (ilustracija)
  • 344
  • 52
  • 0

Iako su hladniji dani već stigli, još uvijek nije kasno da se osigurate s ljekovitim biljem za predstojeću zimu. Kako kažu "svaka boljka, svoju biljku ima", a to dobro zna i Nihada Mehičić iz Gornje Tuzle koja se već nepune četiri decenije bavi branjem i uzgojem ljekovitog bilja. 

Od njih priprema različite pripravke - tinkture, ulja, mehleme... Prve korake naučila je od svoje nene, od koje je naslijedila i dio receptura. No, vremenom je stjecala dodatna znanja i širila svoju baštu, pa danas kaže uzgaja sve što ne može naći u našim šumama i na livadama. 

Svaka boljka, svoju biljku ima (Foto:  Depositphotos/r Syda_Productions)

"Divlje ubirem, a ono što mi je daleko i ne mogu nabaviti sama uzgajam, poput ehinacee. Najbolja je za imunitet organizma, može se koristiti preventivno ili u toku oboljenja", kaže Nihada, dodavši da u sastavu sa slatkim pelinom, brzo podiže imunitet, a posebno se dobro pokazala u vrijeme korone. 

Kolačići za sinuse

Kada su u pitanju prehlade i jaka virusna oboljenja, gripe, preporučuje mentu, origano, zovu, lipu. To su, kaže, sve plućni preparati. Onima koji imaju problema sa sinusima, najbolje će pomoći biljke s mentolom. Ona ima i recept za kolačiće od koji, ističe, "morate prodisati". 

"Uzmete 100 grama hurmi i u to dodate jednu malu kašičicu biljke s jačim mentolom. Može svježa ili suha biljka, važno je da se omjer poštuje. Sve to se samelje i oblikuju kolačići po želji. Tako pripremljene ostavite u frižider pet dana i šesti već možete jesti", navodi, naglasivši da se "ne možete predozirati" ovim kolačima, a sigurno će pomoći kod začepljenih sinusa. 

Kako osušiti i čuvati origano?

Origano je, navodi dalje, dobar za pluća. Njega uzgaja na otvorenom, kao i lavandu, bijeli sljez i još mnogo toga. Sve je, dodaje, na bazi prirode: "Imamo svoju livadu, pa pravimo i organsko đubrivo od koprive, gaveza i mnogih drugih biljaka. Sakupimo list i ubacimo u kompost." 

Paprike za giht

Ona u svojim recepturama koristi i ljute paprike, koje sama uzgaja i od njih pravi tinkture, ulja i kreme, pretežno za reumu, i slabu cirkulaciju u kombinaciji s drugim biljem kao što je hren, đumbir, matičnjak i menta. 

Ljute paprike koristi u raznim recepturama (Foto: Depositphotos/swisshippo)

"U kombinaciji papričica, taloga jabukovog sirćeta i korijena gaveza koji ispusti sluzavost i poveže sve to, dobijamo lijek za giht. Sve se pravi na bazi maslinovog ulja", dodaje. 

Sada se, kaže, bere rujevina, korijen brekinje čije korištenje ne preporučuje u velikoj količini jer može zasmetati kod načete flore želuca. Također, vrijeme je i za berbu valerijane, bijelog sljeza, žira s hrasta, a svakome savjetuje da sam napravi tinkturu za hladne dane

Koja su najvažnija pravila sakupljanja ljekovitog bilja i šumskih plodova?

"Napravite sebi travaricu od nekoliko naših biljaka i spremni ste za zimu. Znate da su prije nekada govorili popijte travaricu i prestat će te stomak ili kako su nene i bake govorile stavi oblogu. Ko može, dobro je i popiti kašiku rakije od travarice, dobra je za želudac i crijeva", zaključuje Nihada.  


Tagovi

Ljekovito bilje Čaj Sinusi Kolačići za sinuse Liječenje gihta Jačanje imuniteta Nihada Mehičić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.