Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti origano
  • 23.07.2022. 07:30

Kako osušiti i čuvati origano?

Ljekoviti začin bere se tokom ljeta, a zatim suši i pakuje kako bi se mogao koristiti tokom zime.

Foto: Depositphotos/andrejad
  • 182
  • 34
  • 0

Origano ili mravinac se često koristi kao začin koji jelima daje jedinstvenu aromu. Osim u gastronomiji, cijenjen je kao ljekovita biljka. Lako se uzgaja u saksijama, posudama, ali i na otvorenom.

Tokom cijele sezone ga možemo koristiti u svježem stanju, a za zimu ga je potrebno osušiti kako bi ga sačuvali.

Berba i sušenje

Ljeto je vrijeme berbe i sušenja origana. Beremo grane koje su dobro razvijene i koje se nalaze na početku faze cvjetanja, u periodu jul - avgust. One koje formiraju plod su pregrube i s manje korisnih materija. Rezanje se obavlja u jutarnjim satima, a režu se na 20 cm iznad osnove. Makaze trebaju biti oštre i dezinfikovane.

Drugi način je da se beru samo listovi. U oba slučaja biljni materijal treba da je zdrav, bez oštećenja od insekata i simptoma oboljenja.

Sušenje se može obaviti na Suncu, pećnici ili dehidratoru. Prvi način je tradicionalan kada vežemo po pet grančica u snopić i objesimo naopako. Snopići se ne smiju dodirivati kako bi između njih cirkulisao vazduh i ubrzalo sušenje. Izaberite prozračno mjesto u sjeni. Dužina sušenja zavisi od veličine grana, temperature i vlažnosti vazduha. Može da traje nekoliko dana, ali i sedmica.

Ako se obavlja u pećnici, temperatura treba biti do 50ºC prije stavljanja biljnog materijala. Vrata pećnice se ostavljaju otvorena kako bi izašla suvišna vlaga. Grančice stavljamo na rešetku, a listove rasporedimo u tankom sloju preko papira za pečenje na plehu. Poslije 15 minuta grančice i listovi se okrenu i suše još 15 minuta. Po potrebi postupak se ponavlja dok se ne osuši, a zatim ga ostaviti da se ohladi.

Čuvanje

Osušeno možemo pakovati u papirnate kese. Cvjetovi trebaju biti na dnu, a vrh kese se veže oko mjesta gdje su stabljike vezane. Drugi način je da se grančice isijeku na sitnije komade.

Kako osušiti kopar i od njega napraviti sirće?

Ako želimo da ga čuvamo duži vremenski period, onda ga pakujemo u staklene tegle koje se mogu dobro zatvoriti poklopcem. Ovako zatvoren može da se čuva do godinu dana.


Povezana biljna vrsta

Origano

Origano

Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae /Labiaceae). Origano je kultura toplog podneblja, a najzastupljenija je u području Mediterana. Posebno je... Više [+]

Tagovi

Origano Mravinc Ljekovito bilje Začinsko bilje Sušenje bilja Sušenje origana Mravinac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.