Ljekoviti začin bere se tokom ljeta, a zatim suši i pakuje kako bi se mogao koristiti tokom zime.
Origano ili mravinac se često koristi kao začin koji jelima daje jedinstvenu aromu. Osim u gastronomiji, cijenjen je kao ljekovita biljka. Lako se uzgaja u saksijama, posudama, ali i na otvorenom.
Tokom cijele sezone ga možemo koristiti u svježem stanju, a za zimu ga je potrebno osušiti kako bi ga sačuvali.
Ljeto je vrijeme berbe i sušenja origana. Beremo grane koje su dobro razvijene i koje se nalaze na početku faze cvjetanja, u periodu jul - avgust. One koje formiraju plod su pregrube i s manje korisnih materija. Rezanje se obavlja u jutarnjim satima, a režu se na 20 cm iznad osnove. Makaze trebaju biti oštre i dezinfikovane.
Drugi način je da se beru samo listovi. U oba slučaja biljni materijal treba da je zdrav, bez oštećenja od insekata i simptoma oboljenja.
Sušenje se može obaviti na Suncu, pećnici ili dehidratoru. Prvi način je tradicionalan kada vežemo po pet grančica u snopić i objesimo naopako. Snopići se ne smiju dodirivati kako bi između njih cirkulisao vazduh i ubrzalo sušenje. Izaberite prozračno mjesto u sjeni. Dužina sušenja zavisi od veličine grana, temperature i vlažnosti vazduha. Može da traje nekoliko dana, ali i sedmica.
Ako se obavlja u pećnici, temperatura treba biti do 50ºC prije stavljanja biljnog materijala. Vrata pećnice se ostavljaju otvorena kako bi izašla suvišna vlaga. Grančice stavljamo na rešetku, a listove rasporedimo u tankom sloju preko papira za pečenje na plehu. Poslije 15 minuta grančice i listovi se okrenu i suše još 15 minuta. Po potrebi postupak se ponavlja dok se ne osuši, a zatim ga ostaviti da se ohladi.
Osušeno možemo pakovati u papirnate kese. Cvjetovi trebaju biti na dnu, a vrh kese se veže oko mjesta gdje su stabljike vezane. Drugi način je da se grančice isijeku na sitnije komade.
Ako želimo da ga čuvamo duži vremenski period, onda ga pakujemo u staklene tegle koje se mogu dobro zatvoriti poklopcem. Ovako zatvoren može da se čuva do godinu dana.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica