Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti origano
  • 23.07.2022. 07:30

Kako osušiti i čuvati origano?

Ljekoviti začin bere se tokom ljeta, a zatim suši i pakuje kako bi se mogao koristiti tokom zime.

Foto: Depositphotos/andrejad
  • 174
  • 34
  • 0

Origano ili mravinac se često koristi kao začin koji jelima daje jedinstvenu aromu. Osim u gastronomiji, cijenjen je kao ljekovita biljka. Lako se uzgaja u saksijama, posudama, ali i na otvorenom.

Tokom cijele sezone ga možemo koristiti u svježem stanju, a za zimu ga je potrebno osušiti kako bi ga sačuvali.

Berba i sušenje

Ljeto je vrijeme berbe i sušenja origana. Beremo grane koje su dobro razvijene i koje se nalaze na početku faze cvjetanja, u periodu jul - avgust. One koje formiraju plod su pregrube i s manje korisnih materija. Rezanje se obavlja u jutarnjim satima, a režu se na 20 cm iznad osnove. Makaze trebaju biti oštre i dezinfikovane.

Drugi način je da se beru samo listovi. U oba slučaja biljni materijal treba da je zdrav, bez oštećenja od insekata i simptoma oboljenja.

Sušenje se može obaviti na Suncu, pećnici ili dehidratoru. Prvi način je tradicionalan kada vežemo po pet grančica u snopić i objesimo naopako. Snopići se ne smiju dodirivati kako bi između njih cirkulisao vazduh i ubrzalo sušenje. Izaberite prozračno mjesto u sjeni. Dužina sušenja zavisi od veličine grana, temperature i vlažnosti vazduha. Može da traje nekoliko dana, ali i sedmica.

Ako se obavlja u pećnici, temperatura treba biti do 50ºC prije stavljanja biljnog materijala. Vrata pećnice se ostavljaju otvorena kako bi izašla suvišna vlaga. Grančice stavljamo na rešetku, a listove rasporedimo u tankom sloju preko papira za pečenje na plehu. Poslije 15 minuta grančice i listovi se okrenu i suše još 15 minuta. Po potrebi postupak se ponavlja dok se ne osuši, a zatim ga ostaviti da se ohladi.

Čuvanje

Osušeno možemo pakovati u papirnate kese. Cvjetovi trebaju biti na dnu, a vrh kese se veže oko mjesta gdje su stabljike vezane. Drugi način je da se grančice isijeku na sitnije komade.

Kako osušiti kopar i od njega napraviti sirće?

Ako želimo da ga čuvamo duži vremenski period, onda ga pakujemo u staklene tegle koje se mogu dobro zatvoriti poklopcem. Ovako zatvoren može da se čuva do godinu dana.


Povezana biljna vrsta

Origano

Origano

Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae /Labiaceae). Origano je kultura toplog podneblja, a najzastupljenija je u području Mediterana. Posebno je... Više [+]

Tagovi

Origano Mravinc Ljekovito bilje Začinsko bilje Sušenje bilja Sušenje origana Mravinac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]