Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 20.06.2022. 07:30

Kako osušiti kopar i od njega napraviti sirće?

Ukusna začinska biljka koja daje aromu mnogim jelima može se zamrzavati ili sušiti. Za slate se priprema sirće

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 232
  • 25
  • 0

Kopar ili mirođija pripada grupi omiljenih biljnih začina. Veoma se lako uzgaja, a sami ga možemo osušiti ili zamrznuti za vlastitu upotrebu. Berba listova kopra obavlja se na dva načina. Na velikim površinama se on kosi, dok kod malih količina listove možemo brati pojedinačno i time produžiti vrijeme berbe.

Zamrzavanje je najlakši način konzervacije, ali sušenjem ćemo sačuvati više vitamina i korisnih materija.

Sušenje kopra

Biljni materijal se bere ujutro poslije dizanja rose. Prvo ga je potrebno oprati u mlakoj vodi, a zatim se potapa na 5 do 10 minuta kako bi se izbacile štetne materije.

Nakon toga se cijedi u cjedilu i prostre po stolu u tankom sloju po čistom stolnjaku ili platnu.

Možemo ga sušiti u cijelim listovima ili nasjeckanim. Od toga će zavisiti i način čuvanja. Najčešće odvojimo listove od grana i stabljike, jer se one sporije suše. Sam proces zavisi od temperature. I pored toga što su listovi kopra igličasti, potrebno je biti obazriv jer sporo gube vodu.

Nakon što se osuši, pazite na njegovo osipanje (Foto: Depositphotos/merc67)

U mnogim domaćinstvima suše malu količinu kopra. Sveže se nekoliko grančica i objesi naopako na prozračno mjesto. To je najlakši način.

Kada izaberemo sušenje u pećnici prvo je trebamo zagrijati na 40ºC. Svjež biljni materijal rasporedimo u tankom sloju i ostavimo u pećnici na 20 do 25 minuta. Provjerimo osušenost. Ako je potrebno, vratimo u pećnicu na kratko vrijeme.

Najpouzdanija metoda za kućnu varijantu je dehidrator. 

Tokom procesa veoma često se dešava da listovi postaju žuti, gube svoju karakterističnu boju, zbog djelovanja visokih temperatura. Kako bi to spriječili, obavljajte ga na nižim temperaturama ili se tokom sušenja kopar prekrije krpom

Sirće s koprom

Potrebno je 0,7 l bijelog vinskog sirćeta, jedna kašika zrna gorušice, jedna kašika grubo samljevenog bijelog bibera, jedna kašika šećera i dvije do tri struka kopra.

U sirće staviti gorušicu, biber i šećer te zakuvati. Isključite šporet. Poklopi se i ostavi do sljedećeg dana kada se procijedi. U boce stavimo prosušeni kopar i zalijemo prokuvanim sirćetom. Boce dobro zatvorimo i čuvamo na prohladnom mjestu.

Spremno za upotrebu poslije tri sedmice. Koristi se prvenstveno za salate, a najbolje je za onu od krastavca.


Tagovi

Sušenje kopra Kopar začin Kako Sirće od kopra Čuvanje kopra


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.