Pretraga tekstova
U praksi se pokazalo da je poželjno ostaviti jednu desetinu biljaka i pri tom ne bi trebalo ponovo na istom terenu iduće godine da se bere.
Primjena i značaj ljekovitih biljnih vrsta, gljiva i šumskih plodova u ishrani, ali i liječenju, datira još od postanka čovječanstva. I naša zemlja ima veliki potencijal, kada je riječ o ovim vrstama.
Šta se u ovom periodu sakuplja, kako se ubrano bilje dalje čuva i priprema, pitali smo iskusnog i edukovanog travara, Miru Čavlović Jalić, iz Laktaša.
"Za vrijeme kasne jeseni može još uvijek da se ubire glog, kleka bobice i korijen maslačka. Bar ja sada ove vrste uzimam iz prirode", počinje nam svoju priču Mira.
Ubrani maslačak dalje se priprema tako što se opere, kako bi se uklonila zemlja i ostale nečistoće a zatim se suši na suhom i prohladnom mjestu, bez velike toplote. Korjen se na primjer, kako kaže, može koristiti odmah čim se malo prosuši.
"Maslačak je zdrav za sve namjene. Od njegovog cvijeta, lista i korijena, najčešće jedem mlade listove na proljeće i pravim med od cvjetova dok je korijen izuzetno dobar pa ga pripremaju i piju kao čaj osobe koje imaju velikih zdravstvenih tegoba", objašnjava ova iskusna travarka.
Kada je riječ o glogu, od njega je već napravila lijek za srce i visok pritisak. Uglavnom od ljekovitih trava uvijek nešto napravi jer bilje može duže da traje kada je prerađeno.
"Volim prirodu i svašta pravim od njenih sastojaka, jedino ne sušim bilje za čajeve jer ima ljudi koji beru trave baš za tu namjenu. Ja pravim tinkture ili kombinujem ljekovite vrste sa maslinovim uljem ili alkoholom ili preradim bez ičega, kao recimo glog".
Sirup od gloga priprema tako što bobice potopi u vodu i tako odstoje 24 sata pa ih onda kuha oko 45 minuta. Ovako dobijenu masu zatim izblenda i procijedi pa kada se smjesa ohladi, prelije je vodom i opet ostavi da stoji kako bi se dobila želatinozna masa koja se zatim kuha oko 45 minuta, ponovo se procijedi i sastavi sa prethodnom. Sve se ponovo kuha nekih pola sata. Kada je završeno s tim, vruće se sipa u zagrijane teglice i pasterizuje se na starinski način. Tačnije, stavi se u veću zdjelu i umota sa dekom dok se ne ohladi. Kada se ohladi predstavlja odličan lijek za srčan bolesnike.
Sada se još uvijek može naći imela i čičoka, koju naša sagovornica ima posađenu na njivi pa ne mora ići da je traži.
"Žao mi je što samo veoma mali broj ljudi praktikuje prirodne lijekove. Moja porodica i ja godinama koristimo ove preparate i ne dajemo velike svote novca farmaceutima", kaže nam ona.
Tokom cijele godine u svojoj kući pravi razna ulja, namaze, sirupe, tinkture i sve ono što stiže iz prirode tokom sezone. Nešto od navedenog proda, a nešto pokloni. Uglavnom, sretna je kako kaže jer radi ono što voli dok ubire razne plodove, listove, cvjetove i koristi ih na najbolji mogući način.
Mira je takođe završila i obuku za sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva, a ima i certifikat za bavljenje pčelarstvom. Kako kaže, nije joj dovoljno to što je sama učila kroz život pa je pohađala razne edukacije kako bi usavršila svoje praktično znanje.
Veliki broj šuma, plodnog poljoprivrednog zemljišta i izvori, predstavljaju prirodno stanište za prosječno 3.572 vrsta i podvrsta biljaka i 3.000 do 5.000 vrsta gljiva i lišaja, navodi Igor Tomašević, iz PSSRS. Od ovog broja, minimum 170 vrsta se prikuplja dok se sa 16 ljekovitih i 5 vrsta jestivih gljiva danas uglavnom trguje.
Najvažnije je dobro poznavati šta od navedenog raste na terenu pa je zbog toga preproučljivo sakupljati samo ono bilje koje se dobro poznaje. Ne raditi to po kiši i dok je rosa i pristupiti mu što pažljivije. Veoma je bitno izdvojiti atraktivnije primjerke i ostaviti ih za dalje razmnožavanje.
U praksi se pokazalo da je poželjno ostaviti jednu desetinu biljaka i pri tom ne bi trebalo ponovo na istom terenu iduće godine brati. Takođe, ne bere se u blizini gradova, saobraćajnica ili željeznica, odnosno, svuda gdje ima bar neki vid zagađenja.
Tagovi
Ljekovito bilje Šumski plodovi Igor Tomašević Sakupljanje bilja Mira Čavlović Jalić Ubrano bilje Korijen maslačka Iskusna travarka
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Damir Senjan
prije 2 dana
Sjeti se ja kako to bolje unovčiti, bereš lišče i prodaješ na moru kao kupače gače ili bade kostim od lista suncokreta pa nam možda i turizam Više [+] procjeta 😂😂😂😂😂. Ako su mogli Adam i Eva što nibi mogli i mi prodavati turistima novi Hrvatski brend sa nazivom KOSTIM BADE smirisom ulja. Vedran će biti honorarno zaposlen na fiksnoj blagajni, da nemamo problem sa poreznom 🤔. Maja nek udara turistima Q ar-kod ako Vedran zabrlja oko naplate 😂😂😂😂😂.
Damir Senjan
prije 2 dana
Karolina ja sam ti svaki dan sada u njemu sa kčerkom poslije 18:00. Ima gdje koja ambrozija i koji grm divljega sirka da to počistimo. Previše Više [+] hodanja, grebe po nogama i rukama ali to moramo počisti ali vragec još nije procvijetao. Na svakoj parceli jedan cvijetič, kao da me zeza a ja jedva čekam da polje bude u punom cvatu da vidim što sam to zasadio.
Damir Senjan
prije 2 dana
Syngentinom NK Neoma tu sam se ja dvoumio Syengeta Neoma ili Lidea , pa kod tebe to izgleda odlično. U mom kraju tko pasadio Neoma ni sličan tvome na Više [+] slici ili mome na polju. Imate bolje zemlje nego mi ovdje. Dobro da sam se ja predomislio pa uzeo Lidea od svih u okolici i okolnih sela bar za ovaj moj dio tvrde škrte ilovače, odlično izgleda kao da sam posadi šumu sa ogromnim listovima za pokriti pračni krevet. Hvala ti na infu Karolina i samo da nebude tuče poslije ovih užasnih vručina da bolje zaulji.
Karolina Rastija
prije 5 dana
Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu Damire, radi se o Syngentinom NK Neoma sjemenu
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Karolina Rastija Daj pitaj ja sam tek danas u svome primjetio da ima naznake kroz nekih 7 dana da bi pustio cvjetiče. Ja sam skoro na vrhu Bilogore Više [+] pa kod nas inače sve malo kasnije procvjeta. Jedan dio oko sorti znam Srednje rani, Srednje rani kasno dozrijevanje i Kasni sa kasnim dozrijevanjem. Ja udari baš ono što ovdje kod mene niko nema Lideino sjeme sa Srednje kasno dozrijevanje. Bilo je problema sa sjemenom svih kultura, sorte koje slabije imaju prinose koliko hočeš, a sa večim prinosima na kapaljku. Inače sam izabrao s bratom Aromatic Lidea ali stigao odgovor da to neče poslati jer staro sjeme upitna klijavost. Vidjet čemo što će biti samo da nebude kombajniranje za Božić ili novu godinu. Nama je teško ovdje izabrati sorte ili ti dođe prerano prinos nikakav, pa se bira malo da je kasnije i da se ostvare prinosi. Ali i zbog ovih velikih vručina pogotovo ako je suša, dolazi u obzir samo OSSK SJEME. Ostali hibridi ne ali ovo što vidim na slici DA za ovaj moj dio pa makar i kasnije malo dođe nekih mjesec dana u dozrijevanju.
Karolina Rastija
prije 1 tjedan
Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :) Cijeli je već procvao, jučer sam ga baš fotkala, objavit ću u novom postu. Ne znam koja je sorta točno, pitat ću muža :)
Damir Senjan
prije 1 tjedan
Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić. Pa koja ti ovo sorta, meni nikako da procvate iako malo vegetacijski moj kraj kasni ali več je trebao pustiti neki cvijetić.