Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovite biljke
  • 20.01.2019. 18:00

Sedam ljekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Zašto biste odlazili u apoteku, kada možete puno toga šta vam je potrebno pronaći u vlastitoj bašti?

Foto: Pixabay / Antranias
  • 2.353
  • 94
  • 0

Narodna medicina duboko je ukorijenjena u tradiciju naroda sa ovih prostora, ali je brzina života dovela do toga da radije biramo tabletu, koju možemo da popijemo odmah, umjesto pripreme čaja ili tinkture od ljekovitih biljaka, za koje je ipak potrebno vrijeme. Ipak, potreba za prirodom je sve veća. Modern farmer je zato predstavio sedam sigurnih biljaka, koje se dugo upotrebljavaju u medicinske svrhe, uz napomenu da se ipak uvijek konsultutjete sa poznavaocima biljaka ili ljekarima prije upotrebe. 

Ehinacea

Echincaea purpurea and Echinacea angustifolia

Biljka poznata po svojim dekorativnim svojstvima, a posebno onim u vezi sa jačanjem imuniteta. Ako koristite korijen, morat ćete da ga iskopate, kako biste ga upotrebili za čaj ili tinkturu. Ona može da se sije ili sadi, voli osunčani prostor i može da narste do 60 centimetara. 

Ehinacea jača imunitet, a uzgaja od ravničarskih do brdskih predjela

Kristov vijenac

Passiflora incarnata

Dok su cvjetovi ove biljke prelijepi za gledanje, listovi su ti koji imaju ljekovito djelovanje. Deluju kao blagi sedativ, ali i afrodizijak. Bere se u proljeće, ljeto ili jesen. Takođe se koristi za čajeve i tinkture. Voli sunce, može da se sije ili sadi, a naraste do čak šest metara.

Snježna lopta 

Viburnum opulus

Ova žbunasta biljka naziva se još i snježna grudva. Njena kora se koristi za ublažavanje menstrualnih grčeva. U rano proljeće, kada se javljaju biljni sokovi, neposredno prije listanja, kora se lako ljušti sa manjih grana. Koristi se za pripremu tinktura. Ova biljka voli sunčane predjele, a narasta od dva do tri metra.

Kantarion

Hypericum perforatum

Ovi lijepi, žuti cvjetovi (naslovna fotografija) namijenjeni su onima koji su u blagoj depresiji, ili imaju druge poremećaje raspoloženja. Naravno, postoje i mnoga druga blagotvorna djelovanja ove biljke. Cvjetovi se beru u ljeto, za čaj i tinkture. I kantarion može da se sije ili sadi, a narasta do 60 centimetara.

Kako sami možete napraviti biljna ulja?

Gingko

Gingko biloba

Ovo azijsko drvo ima dugu tradiciju u kineskoj medicini. Koristi se u raznim slučajevima, od glaukoma do bolesti srca. Danas se u Evropi posebno koristi u poboljšanju funkcija mozga, tačnije memorije. Lišće se bere tokom ljeta, a koristi se za spravljanje tinktura. Razvija se iz sadnice, na sunčanom terenu, a može da naraste i do 15 metara.

Crna zova

Sambucus nigra

Cvijet, kao i plod ove žbunaste bijke koristi se kada smo prehlađeni, imamo gripu, ali i kod bronhitisa i kašlja. Cvijet se bere tokom proljeća, a plod tokom kasnog ljeta. Može da se koristi za čaj, tinkturu, ali i kao sirup, sa medom, đumbirom i cimetom. Područje za uzgoj bi trebalo da je u polusjeni, a biljka će narasti od tri do četiri metra. 

Sirup od zovinih bobica - saveznik protiv prehlade

Rimska kamilica 

Matricaria recutita

Kako uzgajati kamilicu?

Kamilica se koristi za gotovo sve - od prehlade, stomačnih problema, do anksioznosti i nesanice. Cvjetovi se koriste za pripremu čaja, a beru se ljeti. Kamilica se sije, na sunčanom terenu, i dostiže visinu od oko 45 centimetara. 


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Ljekovite biljke Bašta Ehinacea Kristov vijenac Snježna lopta Uzgoj kantariona Gingko Crna zova Rimska kamilica 


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]