Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Thymus serpyllum
  • 06.01.2023. 12:00

Priprema zemljišta, razmnožavanje i njega majčine dušice

Za uspješno gajenje zahtijeva srednje laka, plodna zemljišta sa dovoljno vlage.

Foto: Depositphotos/orestligetka.ukr.net
  • 1.664
  • 102
  • 0

Majčina dušica (Thymus serpyllum) je višegodišnja ljekovito-aromatična biljka koja za svoje uspijevanje traži puno svjetlosti i toplote. U fazi mirovanja podnosi niske temperature, ne odgovaraju joj teška i vlažna zemljišta kao i pjeskovita, laka i hladna, navodi stručnjak za ratarstvo Milanka Miladinović

Za uspješno gajenje zahtjeva srednje laka, plodna zemljišta s dovoljno vlage. Da bi se ostvario dobar prinos i zadovoljavajuća krupnoća cvasti, potrebno je primijeniti i navodnjavanje. Majčina dušica se obično uspješno gaji četiri do šest godina na istoj parceli. Dobri predusjevi za ovu biljku su đubrenje okopavine i jednogodišnje mahunarke i ona se može vraćati na isto mesto poslije četiri godine.

Koje začinsko bilje uzgajati tokom zime?

Razmnožavanje

Ovo ljekovito bilje razmnožava se na sljedeće načine:

direktnom sjetvom;
proizvodnjom rasada
i dijeljenjem busjena.

Proizvodnja iz rasada (foto: Wikimedia commons/Don McCulley)

Direktna sjetva se obavlja u jesen ili u proljeće, širokoredno na 30-40 cm međuredno i osam do 10 cm u redu. Dubina sjetve je jedan do dva centimetra. Poslije nicanja, usjev se proređuje na potreban sklop.

Gajenje iz rasada: sjetva se obavlja u tople leje polovinom februara i njeguje do kraja leta. U jesen se rasađuje na stalno mesto. Rasađivanje se može obaviti i u proleće, ali je bolji prijem sadnica u jesen, ističe Miladinovićeva. Dioba bokora se obavlja u vrijeme mirovanja (kasna jesen ili rano proljeće), tako što se dele busenovi i rasađuju.

Đubrenje i berba

Obrada zemljišta za sjetvu/sadnju se obavlja na oko 30 cm dubine. Đubrenje se obavlja pred duboku obradu. Količina NPK đubriva bi trebalo da iznosi: 40-60 kg/ha N, 50-70 kg/ha P2O5 i 60-80 kg/ha K2O. Poslije košenja se vrši prihranjivanje i navodnjavanje kako bi se biljke bolje regenerirale. Zaštita od biljnih bolesti se vrši samo kod većeg napada bolesti i štetočina.

Dobri susjedski odnosi biljaka donose bolji prinos - kako ih uklopiti?

Što se tiče berbe, beru se samo razvijene cvasti od juna mjeseca, zatim se cvasti suše na 35-40 stepeni u sušarama ili prirodnim putem. Za tri sedmice počinje novo cvjetanje i berba se nastavlja do prvih mrazeva. Prinos suhih cvasti je 400 do 800 kg, a herbe 1.000 do 2.000 kg. Etarsko ulje se dobija iz sveže herbe i to 10-15 kg/ha ulja, navodi jagodinski stručnjak.

Podsjetimo, majčina dušica je vrlo dobra za probavu a pomaže i u razgradnji masne hrane. Idealna je za pripremu čorbi, variva i marinada. Može se dodavati supama, sosevima i filovima. Dobro se slaže sa živinskim mesom, školjkama i jelima od divljači.


Tagovi

Majčina dušica Priprema zemljišta Rasad Direktna sjetva Đubrenje Milanka Miladinović


Autor

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Godišnja proizvodnja pšenice u BiH je oko 280.000 tona, a potrebe su skoro duplo veće. Je li došla voda do grla? Čitajte sutra na Agroklubu.