Kako većina začinskog bilja gubi poseban okus sušenjem, možemo ih uzgajati u posudama. Predlažemo šest vrsta
Zima ne znači da se moramo lišiti svježeg začinskog bilja. Tokom cijele godine možemo ga uzgajati u svom domu. U zimskim uslovima će najbolje odgovarati južni položaji u stanu ili kući.
Kako većina njih gubi svoj poseban okus kada se osuše, možemo ih uzgajati u posudama. Najbolji izbor će biti: luk vlasac, peršin, bosiljak, origano i ružmarin. Osim što ćete uživati što ih svakodnevno možete koristiti za pripremu jela i napitaka, smanjujete finansijske izdatke za kupovinu.
Bosiljak ima antiseptička, antioksidativna, antivirusna i antibakterijska svojstva, poboljšava rad probavnog trakta, služi kao prirodni stimulans apetita i energije. Može da se koristi za pripremu pesta, u sosovima, juhama, salatama, kao dodatak pizzama, varivima, za čaj, pripremu smutija i dekoraciju jela.
Potrebno mu je obezbijediti položaj koji dobiva najviše svjetla, a u toku zime i dodatno osvjetljenje. Minimalno zahtjeva oko 6 h svjetlosti. Izbjegavajte mjesta na propuhu i gdje su biljke izložene kolebanju temperature. Ima veliki korijen i biće potrebna posuda od najmanje 2 l zapremine. Posijano sjeme navlažite, a posudu prekrijte prozirnom folijom kako bi održali vlažnost. Veoma brzo niče, a tada uklonite foliju. Potrebno ga je prikratiti kako bi se razgranao i stvorio više vegetativne mase. Redovno ga zalijevajte i prihranjujte.
Luk vlasac je najzahvalniji za uzgajanje, jer nije zahtjevan i brzo se razvijaju novi listovi. Njega ne morate obnavljati svake godine, jer se radi o trajnici. Posuda treba da bude duboka najmanje 20 cm. Može da se reže dva do tri puta. Listovi sadrže mnogo vitamina C i zbog toga se često kombinuje sa sirom ili krompirom.
Ružmarin se najčešće uzgaja i predstavlja pravo osvježenje tokom tmurnih zimskih dana. Njemu pored toplote i svjetlosti obezbijedite umjereno zalijevanje, jer propada kada je supstrat prevlažan.
Francuski i peršun lišćar imaju plići korijen u odnosu na korjenaš i lako se uzgajaju u posudama. Tokom cijele zime mogu nas snabdjeti svježim listovima. Sjeme posijte direktno u supstrat. Potrebno mu je 6 do 8 h dnevne svjetlosti ili obezbjedite dodatno osvjetljenje. Rezidbom ćemo potaknuti formiranje novih listova.
Antiseptička i protuupalna svojstva ima i origano, koji pomaže kod prehlade, poremećaja digestivnog sistema i odličan je za kulinarsku upotrebu. Najlakše ćemo ga posaditi dijelenjem rizoma, a može se posijati sjeme. Obratiti pažnju da na svakom dijelu ostanu tri do četiri dobro razvijena vegetativna pupoljka iz kojih će se razviti novi grm. Posude trebaju imati zapreminu 3 l. Zahtjeva da se redovno zalijeva i osvijetljeno mjesto. Mjesec dana poslije nicanja možemo obaviti prvu berbu. Kako bi spriječili nastanak drvenastih, redovno uklanjajte cvjetne grančice.
Melisa odlično uspijeva u posudama na prozorskoj dasci. Odlikuje se karakterističnim limunastim mirisom. Ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Koristi se za pripremu čaja, prirodne kozmetike i u gastronomiji.
Može se posijati ili se grm posadi u saksiju. Nije zahtjevna, redovno se prihranjuje, a odlično raste u sjeni. Redovnu ju orezujte.
Povezana biljna vrsta
Engleski naziv: Chives | Latinski naziv: Allium schoenoprasum L.
Luk vlasac ima listove koji su cjevasti, šuplji, dugi 20 - 25 cm koji formiraju više ili manje kompaktni busen na zajedničkom rizomu, koji može imati do 80 izboja. U prvoj godini... Više [+]Tagovi
Autorica