Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začinsko bilje
  • 03.11.2022. 07:30

Koje začinsko bilje uzgajati tokom zime?

Kako većina začinskog bilja gubi poseban okus sušenjem, možemo ih uzgajati u posudama. Predlažemo šest vrsta

Foto: Depositphoto/MKucova
  • 128
  • 16
  • 0

Zima ne znači da se moramo lišiti svježeg začinskog bilja. Tokom cijele godine možemo ga uzgajati u svom domu. U zimskim uslovima će najbolje odgovarati južni položaji u stanu ili kući.

Kako većina njih gubi svoj poseban okus kada se osuše, možemo ih uzgajati u posudama. Najbolji izbor će biti: luk vlasac, peršin, bosiljak, origano i ružmarin. Osim što ćete uživati što ih svakodnevno možete koristiti za pripremu jela i napitaka, smanjujete finansijske izdatke za kupovinu. 

Potrebno je dovoljno svjetlosti

Bosiljak ima antiseptička, antioksidativna, antivirusna i antibakterijska svojstva, poboljšava rad probavnog trakta, služi kao prirodni stimulans apetita i energije. Može da se koristi za pripremu pesta, u sosovima, juhama, salatama, kao dodatak pizzama, varivima, za čaj, pripremu smutija i dekoraciju jela.

Potrebno mu je obezbijediti položaj koji dobiva najviše svjetla, a u toku zime i dodatno osvjetljenje. Minimalno zahtjeva oko 6 h svjetlosti. Izbjegavajte mjesta na propuhu i gdje su biljke izložene kolebanju temperature. Ima veliki korijen i biće potrebna posuda od najmanje 2 l zapremine. Posijano sjeme navlažite, a posudu prekrijte prozirnom folijom kako bi održali vlažnost. Veoma brzo niče, a tada uklonite foliju. Potrebno ga je prikratiti kako bi se razgranao i stvorio više vegetativne mase. Redovno ga zalijevajte i prihranjujte.

Bosiljak treba prikraćivati (Foto: M.C.Celić)

Luk vlasac je najzahvalniji za uzgajanje, jer nije zahtjevan i brzo se razvijaju novi listovi. Njega ne morate obnavljati svake godine, jer se radi o trajnici. Posuda treba da bude duboka najmanje 20 cm. Može da se reže dva do tri puta. Listovi sadrže mnogo vitamina C i zbog toga se često kombinuje sa sirom ili krompirom.

Ružmarin se najčešće uzgaja i predstavlja pravo osvježenje tokom tmurnih zimskih dana. Njemu pored toplote i svjetlosti obezbijedite umjereno zalijevanje, jer propada kada je supstrat prevlažan.

Francuski i peršun lišćar imaju plići korijen u odnosu na korjenaš i lako se uzgajaju u posudama. Tokom cijele zime mogu nas snabdjeti svježim listovima. Sjeme posijte direktno u supstrat. Potrebno mu je 6 do 8 h dnevne svjetlosti ili obezbjedite dodatno osvjetljenje. Rezidbom ćemo potaknuti formiranje novih listova.

Antiseptička i protuupalna svojstva ima i origano, koji pomaže kod prehlade, poremećaja digestivnog sistema i odličan je za kulinarsku upotrebu. Najlakše ćemo ga posaditi dijelenjem rizoma, a može se posijati sjeme. Obratiti pažnju da na svakom dijelu ostanu tri do četiri dobro razvijena vegetativna pupoljka iz kojih će se razviti novi grm. Posude trebaju imati zapreminu 3 l. Zahtjeva da se redovno zalijeva i osvijetljeno mjesto. Mjesec dana poslije nicanja možemo obaviti prvu berbu. Kako bi spriječili nastanak drvenastih, redovno uklanjajte cvjetne grančice.

Redovito uklanjajte cvjetne grančice (Foto: Depositphotos/andrejad)

Melisa odlično uspijeva u posudama na prozorskoj dasci. Odlikuje se karakterističnim limunastim mirisom. Ima protuupalna i antibakterijska svojstva. Koristi se za pripremu čaja, prirodne kozmetike i u gastronomiji.

Može se posijati ili se grm posadi u saksiju. Nije zahtjevna, redovno se prihranjuje, a odlično raste u sjeni. Redovnu ju orezujte.


Povezana biljna vrsta

Bosiljak

Bosiljak

Engleski naziv: Basil | Latinski naziv: Ocimum basilicum L.

Bosiljak je biljka od davnina poznata kao začin. Smatra se da potječe iz Indije, a danas se najviše upotrebljava u Francuskoj i Italiji. To je jednogodišnja zeljasta biljka koja... Više [+]

Origano

Origano

Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae /Labiaceae). Origano je kultura toplog podneblja, a najzastupljenija je u području Mediterana. Posebno je... Više [+]

Luk vlasac

Luk vlasac

Engleski naziv: Chives | Latinski naziv: Allium schoenoprasum L.

Luk vlasac ima listove koji su cjevasti, šuplji, dugi 20 - 25 cm koji formiraju više ili manje kompaktni busen na zajedničkom rizomu, koji može imati do 80 izboja. U prvoj godini... Više [+]

Ružmarin

Ružmarin

Engleski naziv: Rosemary | Latinski naziv: Rosmarinus Officinalis

Naziv ružmarin potječe od latinskog ros (rosa) i marinus (more), odnosno "morska rosa", što govori da je za njegov rast vrlo povoljan povjetarac s mora, koji donosi vlagu.... Više [+]

Tagovi

Začinsko bilje Bosiljak Origano Luk vlasac Peršin Ružmarin


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas