• Komarci
  • 02.06.2020. 07:30

Posadite biljke koje će otjerati komarce iz vrta i s balkona

Ako volite provoditi večeri na otvorenom, u svome vrtu ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili još gore onaj nepodnošljiv svrab nakon uboda, donosimo listu biljaka koje možete zasaditi i čiji će ih miris otjerati.

Foto: Depositphotos/sanddebeautheil
  • 1.749
  • 277
  • 0

Stiže nam ljeto, a uz kupanje i sočne plodove voća i povrća, jedna od najvećih asocijacija su nam i komarci.

Ako volite provoditi večeri na otvorenom, u svom vrtu ili na balkonu, a da vam pri tome ne smeta zujanje oko ušiju ili još gore onaj nepodnošljiv svrab nakon uboda, donosimo listu biljaka koje možete zasaditi i čiji će ih miris otjerati.

Matičnjak i menta protiv komaraca

Matičnjak je biljka limunastog mirisa koja raste u obliku grmića i skromnih je zahtjeva. Može rasti na bilo kojoj zemlji iako najviše voli bogato tlo s dobrom drenažom. Sunce ili sjena, svejedno joj je, a odlična je jer se osim za tjeranje komaraca od nje može napraviti i čaj za smirenje, a obavezan je i dodatak hladnim, osvježavajućim koktelima.

Volonterske biljke: Čuvaju zdravlje povrća i estetski obogaćuju vrt

Mentu ili metvicu je bolje posaditi u neku posudu nego na tlo jer se jako brzo širi i ubrzo može zauzeti cijeli vrt. I za nju je vrlo važna dobra drenaža, a voli bogato i vlažno tlo. Od listova se priprema osvježavajući čaj ili sirup, a idealna je i za umake, hladne čorbe te poslastice.

Bosiljak i limunska trava kao najmirisnija zaštita

Bosiljak je najmirisnija zaštita od komaraca, a ujedno i najukusnija zato posijte bosiljak u veliku posudu i nikad vam neće ponestati svježeg aromatičnog bilja za umake, salate, namaze ili pesto. Pazite samo da posuda u koju ga sijete ima dobru drenažu te da biljka ima dovoljno sunca. Što češće berite vrhove stabljike jer ćete time podstaknuti njegov rast.

Pravilno njegujte ljetnje cvijeće i ono će vas nagraditi obilnim cvjetanjem

Limunska trava odlikuje se osvježavajućim citrusnim mirisom i možemo je pronaći u sastavu mnogih repelenata protiv komaraca. Odlično uspijeva u teglicama i može poslužiti kao dekoracija na balkonu ili na stolu.

Ružmarin

Teglica ružmarina postavljena u blizini prozora ili vrata, ili pak posađena u uglu terase, spriječiti će ulazak komaraca u stan ili kuću. Još je učinkovitiji kada je u cvatu. Često ga protresite kako bi oslobodio mirise od kojih će komarci bježati.

Spasite se i osvježite uz sok od žalfije

Ono što takođe odbija insekte je miris zapaljenog ružmarina u kombinaciji sa suhim listovima kadulje koju takođe možete posaditi na balkonu ili prozorskoj dasci.

Lavanda 

Moćna lavanda je poznata kao biljka koja učinkovito tjera komarce, a s njima moljce i muhe. S obzirom na jačinu i intenzitet njenog specifičnog mirisa, možete rezane cvjetove i listove staviti u vazu. Ili ih objesiti u ćošak balkona. Takođe, učinkovito je i utrljati lavandino ulje u kožu, kako prije, tako i nakon uboda komarca. 


Tagovi

Biljke Komarci Biljke repelenti


Autorica

Lucija Bencaric

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.