Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovita bašta
  • 05.02.2020. 09:15

Ljekovite biljke koje možete da uzgajate u svojoj bašti

Kamilica, neven, žalfija, lavanda, aloe vera, samo su neke od biljaka koje možemo da uzgajamo u svojoj bašti.

Foto: Magdalena Nenković
  • 1.877
  • 186
  • 0

Bašte sa ljekovitim biljem dobile su na značaju, u našem nastojanju da živimo zdravo i posvetimo se svom zdravlju. Ljekovite biljke možemo uzgajati u dijelu bašte, posebno u odvojenom vrtu, dvorištu, u saksijama i posudama na terasama, balkonima ili u našim domovima. Jednostavno uzgajanje ovih vrsta biće korisno zadovoljstvo.

Odaberite pogodnu lokaciju

Prije nego što zasnujete ljekovitu baštu razmislite sa kakvim prostorom raspolažete. Za većinu biljaka, potrebno je obezbijediti sunčano mjesto, a zemlja treba da je dobro drenirana i bogata humusom. Kod uzgoja na balkonima i terasama potrebno je znati da biljke na sjevernoj strani neće imati dovoljno sunčeve svjetlosti i to će se odraziti na njihov rast i razvoj. Slična je situacija i kod odabira mjesta za ljekoviti vrt u bašti ili dvorištu. Ako su u sjenci, slabije će napredovati, a neke neće ni cvjetati. Potrebno je odabrati teren na kojem tokom dana ima najmanje šest sati sunčeve svjetlosti, kako bi biljke nesmetano rasle.

Sedam ljekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Prije sjetve ili sadnje,  potrebno je pripremiti zemljište. Neke ljekovite vrste su jednogodišnje dok su druge dvogodišnje ili višegodišnje. U skladu sa tim potrebno je obaviti pripremu tla i početno dodavanje đubriva. Kod uzgoja ljekovitog bilja prednost dati organskim đubrivima i izbjegavati upotrebu bilo kakvih umjetnih materija, od đubriva do zaštitnih sredstava. Poželjna je upotreba komposta i sličnih hraniva. Upotreba stajskog đubriva će obogatiti zemlju azotom, ali se može negativno odraziti kasnije na ukus. Ukoliko se koristi stajnjak, potrebno je upotrebiti onaj zreo, prerađen.

Kod gajenja u saksijama i posudama trebalo bi odabrati kvalitetan supstrat. U ponudi postoje posebno namjenjeni za ove biljne vrste.

Blizina ljekovitog vrta ima veliku ulogu. Sadnja na okućnici olakšaće uzgajanje i berbu.

Odabrati prave biljke

Veoma je veliki izbor biljaka koje osim u ljekovite svrhe možemo koristiti u gastronomiji i pripremi prirodne kozmetike. Kod izbora takvih vrsta treba da obratimo pažnju na tri stvari:

  1. Šta želimo da uzgajamo;
  2. Šta možemo da uzgajamo u našem klimatskom području i
  3. Odabir vrsta koje će nam obezbjediti berbu u što dužem vremenskom periodu - stalan izvor svježih biljaka.

6 začina koje možete uzgajati u dvorištu iu kući

Od ljekovitih vrsta najčešće se uzgajaju: kamilica, menta, majčina dušica, bosiljak, origano, timijan, ruzmarin, žalfija, melisa, neven, kopar, lavanda, aloe vera, ehinacea, borač.

Ruzmarin

Ruzmarin je najčešća biljka koja se uzgaja. Pored lijepog mirisa, odlikuje se ljekovitošću i upotrebom u gastronomiji. Dekorativni grmovi se u južnim predjelima uzgajaju na otvorenom, a u kontinentalnim u saksijama i posudama. Ne podnosi mraz pa se tokom zime posude sklanjaju u tople prostorije. Pogodan je za uzgoj na balkonim, terasama i u domu, ali mu treba obezbjediti mesto sa dosta Sunca. Svakih pet godina potrebno je odnjegovati novu, mladu biljku koja će zamijeniti stari grm.

Lavanda

Još jedan mediteranski grm koji se, osim u narodnoj medicini, koristi za izradu prirodne kozmetike, a u vrtu svojim mirisom tjera insekte. Nema velike zahtjeve, ali ne voli zabareno zemljšte i osjetljiva je na niske kontinentalne temperature. Beru se cvjetovi.

Kamilica

Kamilica je najpopularnija ljekovita vrsta i smatra se da je ona prva koju je čovjek koristio u ovakve svrhe. Može da se uzgaja na otvorenom i u saksijama. Dobro uspijeva u polusjenci. Kamilica je jednogodišnji usjev i sije se svake godine.

Menta, majčina dušica i melisa

Po zahtjevima uzgoja, ove tri vrste su slične. Na tržištu postoje njihove brojne sorte. Mogu da se primjenjuju kao ljekovite biljke, ali su veoma cijenjene i u gastornomiji.

Žalfija

Žalfija je odlična ljekovita vrsta i začin. Može da prezimi na otvorenom u kontinentalnoj klimi, ali treba odabrati položaje koji nisu izloženi hladnim, zimskim vjetrovima, mrazu, kotline u kojima se zadržava hladan vazduh i prevlažno tlo. Njeni listovi se beru prije početka cvjetanja, tada su najljekovitiji i najaromatičniji.

Aloe vera

Aloe vera se uzgaja u kući jer ne podnosi niske temperature, ispod 5°C. Zahtijeva rastresito, pjeskovito tlo, dobru drenažu i obilje sunčeve svetlosti. Najbolja biljka za njegu kože koja pomaže kod opekotina, ogrebotina i zarastanja manjih rana.


Tagovi

Ljekovite biljke Sunčano mjesto Ljekovita bašta Kvalitetan supstrat Pripremite zemljište Dekorativni grmovi Sadnja na okućnici Uspijeva u polusjenci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.