Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Začini
  • 13.12.2018. 18:00

6 začina koje možete uzgajati u dvorištu i u kući

Koja je razlika između začinske biljke i začina? Od prvih se koristi list, a od drugih drugi dijelovi biljke.

Foto: Pixabay / Xtendo
  • 256
  • 14
  • 0

Čini vam se da gotovo svi oko vas uzgajaju neke biljke, a da li uzgajaju one začinske, i to ne ruzmarin ili bosiljak, nego one iz "jače lige"? Pod njima se podrazumijevaju začini koji jelo čine tim što jeste. To su, na primjer, đumbir ili kumin, koje je teže uzgojiti, ali samo zato jer na njih nismo navikli. Koja je razlika između začinske biljke i začina? Od prvih se koristi list, a od drugih drugi dijelovi biljke. Tako se od đumbira koristi korijen, od kumina, korijandera i piskavice sjeme, od šafrana cvjetovi.

Evo kako da uzgojite šest začina!

Šafran

Šafran (Crocus sativus, naslovna fotografija) je jedan od najskupljih začina, koji potiče sa Srednjeg Istoka, a proširio se na Mediteran. Uzgaja se zahvaljujući lukovicama, koje se sade na 10 cm dubine tokom poznog ljeta. Najbolje zemljište je osunčano, bogato hranjivim materijama i dobro drenirano. Cvjetanje se dešava tokom oktobra. Svaki cvijet sadrži samo tri šarene stigme, koje je potrebno ubrati i osušiti prije upotrebe. Naravno, za začin vam je potrebno mnogo ovih biljaka, ali vrijedne su toga - imat ćete i lijepu dekoraciju!

Đumbir

Đumbir (Zingiber officinale) kao tropska vrsta može da izdrži na oko -9℃, ali ispod 10℃ prestaje da raste. Može da se uzgaja i na otovrenom, kao jednogodišnja biljka. Ukoliko je klima hladnija, potrebno je đumbir posaditi u zatvorenom, tokom kasne zime, a potom ga prenijeti na otvoreno kada noćne temperature budu iznad 10℃. 

Za uzgoj kod kuće potrebno je da kupljeni đumbir iz prodavnice isječete na komade od dva do pet centimetara, provjeravajući da na vrhu imate čvor, iz koga može da krene list. Ostavite komade da se suše dva dana na sobnoj temperaturi, kako bi se osušila mjesta gdje ste zasijecali. 

Posadite komade, tako da čvor bude ka gore, na dubinu od oko 10 cm, u zemlju koja je bogata hranjivim materijama i dobro drenirana. Odaberite djelimično osunčanu lokaciju. Zasađeni komad pokrijte sa dva do tri centimetra zemlje, a kada izraste, popunite zemljište na prvobitni nivo. Ovdje će se formirati novi korijen. Ukoliko ovaj posao obavljate u zatvorenom, koristite saksije od dvije ili tri litra zapremine. Često zalivajte i prihranjujte. 

U hladnijim klimama možete da očekujete "baby" đumbir tokom rane jeseni, dok tamo gde je umerena stiže u decembru. Đumbir možete uzgajate tokom cijele godine u stanu ili kući, ako koristite saksije od 19 litara. Samo vodite računa da vlažite listove makar jednom sedmično.

Kurkuma

Kurkuma
Kurkuma (Pixabay / SoFuego)

Kurkuma (Curcuma longa) je slična đumbiru, pa se na takav način i uzgaja. Razlika je samo u obliku - njen korijen nema istaknute čvorove, koliko grudvice. Uvijek birajte korijen sa njima. Takođe, najbolje je zasaditi je na dva do pet centimetara dubine i pokriti zemljištem, kao što je navedeno ranije.

Korijander

Korijander (Coriandrm sativum) uspijeva tokom proljeća i jeseni, ali ne može da podnese vrelinu ljeta. U proljeće ga je potrebno zasijati odmah nakon što se završe mrazevi, na sunčanoj lokaciji. Listove možete da berete koliko god želite tokom proljeća, sve dok ne vadite cijelu biljku. Sjeme ćete moći da skupite tokom ranog ljeta. Kada postane smeđe boje, isjecite stabljike, stavite u papirnu vreću i ostavite da se suši. Kada stabljike postanu krte, postavite ih između dlanova i trljajte, kako biste odvojili sjeme.

Kumin 

Kumin (Cuminum cyminum) se uzgaja na sličan način kao i korijander. Ipak, ovaj začin voli visoke temperature, koje su mu potrebne za razvijanje. Posijte ga na otvorenom četiri do šest sedmica prije posljednjeg mraza, a potom presadite na sunčano mjesto dvije sedmice nakon posljednjeg mraza. Tokom rane jeseni, sjeme bi trebalo da bude spremno.

Piskavica

Piskavica
Sjeme piskavice (Pixabay / Ajale )

Piskavica (Trigonella foenum-graecum) se uzgaja zbog sjemena, a posebno je cijenjena u Indiji. Uzgoj je sličan kuminu, a takođe pripada biljkama koje vole toplotu. Savjet je da se sjeme posijje u razgradive saksije, sa kojima će zajedno biti prenijeto u zemlju na otvorenom, kako ne bi bio oštećen njihov osjetljiv korijen. 


Povezana biljna vrsta

Korijandar

Korijandar

Engleski naziv: Coriander | Latinski naziv: Coriandrum sativum

Korijandar je jednogodišnja zeljasta biljka. Smatra se da je korijandar uveden u proizvodnju u 16. stoljeću, ali to je biljka koja se spominje već u Bibliji. Koristi se plod... Više [+]

Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Začin Začinske biljke Uzgoj začina Šafran Đumbir Kurkuma Korijander Kumin Piskavica


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.