Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potvrđeno
  • 24.05.2024. 10:30

Vlada RS sa 6 mililiona KM sufinansira nabavku novih "Belarus" trakora

Predmet podrške investicijama za nabavku poljoprivredne mehanizacije porijeklom iz Bjelorusije odnosi se na nabavku traktora jačine 40-120 konjskih snaga.

Foto: Depositphotos/Walenrod
  • 229
  • 28
  • 0

Vlada Republike Srpske dala je "zeleno svjetlo" za realizaciju saradnje u oblasti poljoprivrede između resornog ministarstva ovog bh. entiteta i Ministarstva industrije Republike Bjelorusije.

Ministarstva poljoprivrede i finansija zadužena su da obezbijede sredstva u iznosu od šest miliona KM za sufinansiranje nabavke nove mehanizacije marke "Belarus" i doznače ih na račun Fonda Partner.

Također, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS treba donijeti pravilnik i provesti proceduru sufinansiranja nabavke ove mehanizacije u iznosu od 60 posto za potrebe poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj.

"Predmet podrške investicijama za nabavku poljoprivredne mehanizacije porijeklom iz Bjelorusije odnosi se na nabavku traktora jačine 40-120 konjskih snaga. Pri tome, Vlada Republike Srpske, posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede učestvuje sa 60 posto u cijeni traktora, dok proizvođač učestvuje 40 posto", precizirali su.

Belarus 820 - omiljen i lak za održavanje. Ne trpi preopterećenje, najlakše strada - kvačilo

Uslove za ostvarivanje prava na podršku propisaće Ministarstvo poljoprovrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske posebnim Pravilnikom.

Podsjetimo, sredinom februara ove godine, Republika Srpska je dogovorila s Bjelorusijom posebnu liniju poticajnih sredstava kada je riječ o traktorima, mehanizaciji i tehnološkoj opremi, u iznosu od oko pet miliona dolara. Tada je navedeno kako će iz kabineta predsjednika RS biti izdvojena dodatna poticajna sredstva za nabavku ove mehanizacijetako će umjesto 40 posto, koliko je u pravilniku, subvencije iznositi 60 posto. Radi se o sličnom projektu kao i sa Mađarskom, s tim da će procenat poticajnih sredstava biti veći.


Tagovi

Nabavka traktora Belarus mehanizacija Nova mehanizacija Sufinansiranje nabavke Vlada RS Novi pravilnik


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.