Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bjelorusija
  • 19.02.2024. 15:00

Minić najavio posebnu liniju poticaja za Belarus traktore

Na tržištu RS-a široko rasprostranjeni traktori svjetskog brenda Belarus, u pripremi sporazum vrijedan 5 miliona dolara.

Foto: MPVŠ RS
  • 1.060
  • 103
  • 0

Republika Srpska dogovorila je s Bjelorusijom posebnu liniju poticajnih sredstava kada je riječ o traktorima, mehanizaciji i tehnološkoj opremi, u iznosu od oko pet miliona dolara, rekao je ministar poljoprivrede ovog bh. entiteta, Savo Minić, nakon posjete Minskom traktorskom zavodu. On je ocijenio da bi to dodatno osnažilo domaću poljoprivrednu proizvodnju, a riječ je o izuzetnoj širokoj paleti proizvoda koja može biti interesantna na tržištu RS.

"Iz kabineta predsjednika bila bi izdvojena dodatna sredstva i na osnovu predloženog sporazuma dvije vlade - poticajna sredstva za nabavku ove mehanizacije, umjesto 40 posto koliko je sada u našem pravilniku, iznosila bi 60 posto", rekao je Minić za agenciju Srna, saopćili su iz resornog ministarstva, ukazujući da je riječ o sličnom projektu kao i sa Mađarskom, s tim da bi procenat poticajnih sredstava i učešća predsjednika RS bio veći.

Istakao je kako se ovaj projekat već sada može najaviti, odnosno nakon što budu utvrđeni detalji. "Uglavnom, to će biti u toku ove godine. Zavisit će malo i od dinamike naše dvije vlade i sporazuma koji treba da potpišemo", dodao je Minić.

Minski traktorski zavod

Prema njegovim riječima, predsjednik RS-a, Milorad Dodik, obećao je da će biti izdvojena sredstva kako bi Republika Srpska dobila povoljnu liniju. Minić je naglasio da Bjelorusija ima i traktore manjih gabarita i moto-kultivatore što kroz pravilnik o kapitalnim ulaganjima može da zadovolji potrebe domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Kako je naveo, kontaktirali su ga i mljekari iz RS, koji su prenijeli da imaju saznanja da u Bjelorusiji postoji značajan dio proizvodnje i tehnološke opreme u mljekarstvu. "Već smo taj dopis dostavili našem predstavništvu i ovlaštenim distributerima i sigurno je da ćemo imati saradnju i u tom smislu", poručio je Minić, te podsjetio da su na tržištu RS-a široko rasprostranjeni traktori svjetskog brenda "Belarus".

On smatra da će taj brend i sve ono što se omogući novim sporazumom značiti dodatni input domaćim poljoprivrednim proizvođačima. Potpisivanje novog sporazuma planirano je una sajmu poljoprivrede u junu u Bjelorusiji.


Tagovi

Bjelorusija Traktori Savo Minić Poticajna sredstva Nabavka mehanizacije


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.