• Ulaganje
  • 11.03.2020. 09:30

Vlada FBiH ulaže 5,4 miliona KM u razvoj male privrede

U toku ove sedmice bit će raspisan konkurs za dodjelu nepovratnih sredstava za razvoj male privrede u Federaciji BiH.

Foto: Depositphotos/paulprescott
  • 540
  • 146
  • 0

Do kraja ove sedmice bit će objavljen javni konkurs za dodjelu nepovratnih sredstava za projekte razvoja male privrede u Federaciji BiH, u iznosu od oko 5,4 miliona KM. Vlada Federacije BiH je, podsjetimo, na posljednjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava iz Budžeta FBiH za ovu, 2020. godinu, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu od 5.390.000 KM, kako stoji u saopćenju Vlade FBiH.  

Resorni federalni ministar, Amir Zukić, kaže da će ovakva stalna ulaganja, uz skoro donošenje zakona o poticanju razvoja male privrede i o poduzetničkoj infrastrukturi, dovesti do unaprjeđenja i organizovanijeg pristupa razvoju malih i srednjih preduzeća i poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH. 

Usvojen Program poticaja u poljoprivredi za 2020. godinu

"Redovna dodjela grantova je i u skladu s nastojanjima Vlade Federacije BiH, da budu stvoreni što bolji uslovi za poslovanje, prije svega malih i srednjih preduzeća, na čemu se i bazira naša privreda. To je i strateški pravac kompletne Evropske unije, koja razvojem poslovnih zona stimuliše i ohrabruje ulaganja u razvoj malih i srednjih preduzeća kao modela u kojem se, na organizovan i sistemski način, stvaraju normativne, prostorne i infrastrukturne osnove za otpočinjanje biznisa", objašnjava Zukić. 

Uvođenje HACCP standarda i ulaganja u opremu

Od odobrenih sredstava za 2020., za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjeno je dva miliona KM. Za poticaje inovatorima - pojedincima predviđeno je 40.000 KM, po 100.000 KM za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture i poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama. Za pružanje mentoring usluga, za subjekte male privrede i za promociju poduzetništva predviđeno je po 50.000 KM, za poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta 200.000 KM dok je za poticaj razvoju obrta i srodnih djelatnosti određeno 500.000 KM.

Za poticaj novoosnovanim subjektima male privrede namjenjeno je 850.000 KM kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, a 1,25 miliona KM za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, te 150.000 KM za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka).

Ulaganje u poduzetničku zonu

"Posebno je bitno ulaganje u poduzetničke zone. Analize pokazuju da postoji potreba za poboljšanjem uslova poslovanja u tim zonama. Sredstava su namijenjena jedinicama lokalne samouprave i to su zajednička ulaganja sredstava iz budžeta FBiH i budžeta lokalnih zajednica, čime se stvaraju uslovi za povećanje broja poduzetnika, njihovo širenje, a time i povećanje broja zaposlenih", navodi Zukić. 

Poljoprivrednici zavrjeđuju poštenije plaćanje i potvrdu da im se rad cijeni

Kako podsjeća, u posljednjih je pet godina u razvoj poslovnih zona ministarstvo na čijem je čelu, uložilo više od 13 miliona KM, što sa sredstvima lokalnih zajednica čini više od 20 miliona KM uloženih za tu namjenu. Žene, osobe sa invaliditetom i mlađi od 35 godina imat će prednost prilikom bodovanja projekata na predstosjećem javnom konkursu koji će biti objavljen u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici nadležnog federalnog ministarstva i u najmanje dvoje dnevne novine.


Tagovi

Poduztenička zona HACCP standardi Amir Zukić Razvoj male privrede Nabavka opreme


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.