Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi ZPP
  • 26.09.2018. 12:30

Poljoprivrednici zavrjeđuju poštenije plaćanje i potvrdu da im se rad cijeni

Stvaraju se konture novog ZPP-a, Zajedničke poljoprivredne politike EU za iduće desetljeće. Austrijanci se kunu u raznolikost, a mi donosimo što se čulo na sastanku ministara.

Foto: Bigstockphoto/avoferten
  • 246
  • 17
  • 0

Kvalitet umjesto kvantiteta. Ovo je odgovor na pitanje koju vrstu poljoprivrednog modela Evropljani žele u budućnosti. Bilješka je to s neformalnog sastanka ministara poljoprivrede, radnog skupa uobičajenog na početku svakog, pa sada i austrijskog predsjedavanja EU. Odluka o modelu poljoprivrede za buduće godine, možda i desetljeća bit će središnja os oko koje će se vrtjeti pregovori o novom ZPP-u (Zajedničkoj poljoprivrednoj politici) EU, odnosno na koje će se načine i kako raspodijeliti skoro 40 posto zajedničkog proračuna.  

Mi u Evropi moramo zajedno ići ovim putem“, upozorila je, najmanje deklarativno, ministrica za održivi razvoj i turizam Elisabeth Koestinger. Austrijski rezultati su impresivni, “poljoprivreda je u našoj zemlji daleko raznolikija nego u bilo kojoj drugoj“ i to je tajna uspjeha. Austrija svake godine izdvaja 1,1 milijardu eura u fondove ruralnog razvoja čime – naglašavaju predstavnici predsjedavajuće države, potiču značajna ulaganja koja vraćaju život u ruralne krajeve. “ZPP ne pomaže samo našim poljoprivrednicima. Mnoge evropske regije ne bi bile kompetitivne bez ovih ulaganja“, izjavila je ministrica. Nadovezao se povjerenik  za poljoprivredu u Europskoj komisiji Phil Hogan, “poljoprivreda i proizvodnja hrane su u  jako dinamičnom okružju te ZPP treba biti u stanju podržavati sektor i biti dovoljno fleksibilan odgovoriti na svaku promjenu uvjeta i nove izazove“.

Austrijski prilog reformi kontinentalne poljoprivrede je otvaranje rasprave  o hranidbenom lancu i proizvodima na tržištu što bliže mjestu gdje su nastali. “Evropljani žele znati odakle im je hrana. Lokalni proizvodi postaju sve značajniji našim potrošačima. Taj se trend valja ugraditi u reformu Zajedničke poljoprivredne politike, a sigurnost hrane mora ići ruku pod ruku s ukazivanjem njezinog porijekla“. Poticanje lokalnih izvora i spoznaje odakle hrana stiže na naše tanjure ujedno je i garancija njezine kvalitete. Austrijanci sugeriraju i treći element, sve naglašenije prisutan u raspravama o poljoprivredi - poštene prakse.

Učinit ćemo sve što je u našoj moći da dostignemo politički dogovor po ovom pitanju. Poljoprivrednici zavrjeđuju poštenije plaćanje i, iznad svega, potvrdu da im se rad cijeni, a kako bi ostali kompetitivni u budućnosti“, zaključak je austrijske savezne ministrice Koestinger.


Tagovi

ZPP Austrija Sastanak ministara


Autorica

Lada Niseteo

Više [+]

Više od četvrt stoljeća dopisnica iz Bruxellesa s preko 25 tisuća članaka za sve glavne hrvatske medije. Dugogodišnja suradnica Glasa Amerike. Dobitnica nagrade EK za novinarstvo Schuman. Pratila procese proširenja EU i pristupnih pregovora. Prati širok spektar praktičnih tema kojima se EU bavi i koje zajednici daju smisao i svrhu.