Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MJERE POMOĆI
  • 17.02.2022. 09:00

Poljoprivrednicima u RS poticaji za sjetvu u naredna dva dana, obećanja i u FBiH

Kada je riječ o poljoprivrednicima u FBiH, nakon jučerašnjeg sastanka ministara ovog resora s nivoa kantona i Federacije, rokovi isplate će biti definirani do kraja februara, kada će biti održan još jedan sastanak

Foto: Renata Prusina
  • 311
  • 53
  • 0

U naredna dva dana bit će odobreno 10 miliona KM poticaja za sjetvu u Republici Srpskoj, najavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Pomoć u iznosu od 2,5 miliona KM bit će isplaćena uzgajivačima svinja zbog niske otkupne cijene. Vlada ovog entiteta će izdvojiti i milion i po maraka za proizvodnju merkantilne pšenice, te 2,2 miliona KM za regresiranje nabavke sjemena kukuruza.

Prema riječima Dodika za podršku proizvodnji i otkupu povrća bit će izdvojeno 1,8 miliona KM, kao i milion KM za podršku voćarskoj proizvodnji.

Razgovarali Košarac i Pašalić - hoće li BiH dobiti jeftinije đubrivo?

"Što se tiče podrške uzgajivačima domaćih životinja Vlada će sufinansirati nabavku priplodnih junica u iznosu od milion KM, a za otkup i preradu svinjskog mesa biće izdvojeno 2,5 miliona KM", rekao je on u izjavi za Srnu.

Iz redovnog agrarnog budžeta osigurano je 5,7 miliona maraka za regresirani dizel, a odobreno je i umanjenje zakupnine za 2023. godinu i koncesione naknade u 2022. godini u iznosu od 50 posto onima koji nemaju neizmirenih obaveza po ovim osnovama.

Šta je s poticajima u FBiH?

Kada je riječ o poljoprivrednicima u FBiH, nakon jučerašnjeg sastanka ministara ovog resora s nivoa kantona i Federacije, rokovi isplate će biti definirani do kraja februara, kada će biti održan još jedan sastanak.

"Pokušat ćemo maksimalno harmonizirati i uskladiti mjere podrške i na sljedećem sastanku definirati rokove kada ćemo isplatiti sredstva poljoprivrednicima. Najbolje bi bilo prije proljetne sjetve kada su im sredstva najpotrebnija", rekao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede FBiH.

Efektivne mjere

Ministri su istakli kako će se truditi da postignu efektivne poticajne mjere koje će donijeti najbolje rezultate u poljoprivredi.

"Mi se trudimo da pratimo, povećanjem budžeta, sve ono što su zahtjevi naših poljoprivrednika, ali kretanja na tržištu, inputa za poljoprivrednu proizvodnju su toliko drastična, da ne možemo to sustići", rekao je Mirsad Hadžić, ministar poljoprivrede Zeničko-dobojskog kantona.

Završen sastanak ministara poljoprivrede - ovo su razmatrane mjere

Prema riječima resornog ministra Posavskog kantona, Mate Brkića, važno je u što kraćem roku poslati poruku poljoprivrednicima šta oni mogu očekivati u narednih mjesec i po dana, prije sjetve. Istakao je kako je to posebno bitno posavskim proizvođačima.

"Zato što smo mi žitnica FBiH u kojoj se odvija skoro četvrtina cjelokupne proizvodnje u Federaciji. Naši poljoprivredni proizvođači u roku od 10 do 15 dana mogu dobiti garancije sa naših, kantonalnih, nivoa, i naravno u saradnji sa FMPVŠ šta mogu očekivati i kada mogu dobiti poticaje", rekao je Brkić.


Tagovi

Poticaji Proljetna sjetva Milorad Dodik Šemsudin Dedić Mato Brkić Mirsad Hadžić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !