Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ministarski sastanak
  • 10.02.2022. 16:30

Razgovarali Košarac i Pašalić - hoće li BiH dobiti jeftinije đubrivo?

Proljetna sjetva i priprema pšenice su akutni problemi koje treba rješavati. Poljoprivredne proizvođače u najviše muči problem nedostatka mineralnog đubriva.

Foto: Depositphotos/katukphoto1
  • 725
  • 97
  • 0

Cijene đubriva i prekomjerni uvoz mesa bila se centralne teme današnjeg sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca sa ministrom poljoprivrede Republike Srpske, Borisom Pašalićem. 

Istaknuto je kako su proljetna sjetva i priprema pšenice akutni problemi koje treba rješavati. Poljoprivrednike najviše muči nedostatak mineralnog đubriva. Ministar Košarac je najavio da će, zajedno sa Upravnim odborom Uprave za indirektono oporezivanje BiH, pokrenuti inicijativu za smanjenje carina na uvoz đubriva za pet posto, piše Srna.

"Opredijeljeni smo da zajedno sa UO UIO razmotrimo inicijativu za donošenje odluke o uvođenju privremenih carinskih kvota za pet tarifnih oznaka mineralnih đubriva, što bi značilo da bi se ukinulo pet posto carine na uvoz vještačkog đubriva, a što bi bila jedna od značajnih mjera koja bi se mogla predložiti Vijeću ministara", rekao je Košarac.

Kada je riječ o obezbjeđivanju vještačkog đubriva, Košarac je istakao da ukupna količina iznosi oko 140.000 tona za oba entiteta i Brčko distrikt.

"U vanjskotrgovinskoj analizi je vidljivo da se najznačajnije količine uvoze iz EU i zemalja Cefte, a najmanje iz trećih zemalja", rekao je Košarac

Prema njegovim riječima, u ukupnom vanjskotrgovinskom prometu vještačkog đubriva, RS participira sa oko 56 posto, FBiH sa nekih 34 posto, Brčko distrikt sa oko devet procenata.

U toku razgovori

Pašalić rekao da su u toku razgovori s regionalnim distributerima, prije svega u Srbiji koji uvoze đubrivo iz Rusije. Ponovio je da će naredne sedmice imati nekoliko sastanaka s njima kako bi se osigurale dovoljne količine i jeftinije đubrivo. 

Finaliziranje pregovora sa Srbijom za zajedničku nabavku đubriva

U Evropi trenutno nema jeftinog đubriva, ali ga imaju Rusija, Azerbejdžan i neke azijske zemlje.

Trebali bismo da se okrenemo tim proizvođačima i u tom pravcu ide aktivnost koju zajedno vodimo, a to je da se carine koje sada postoje na uvoz mineralnih đubriva iz trećih zemalja na neki način eliminira kako bi cijena đubriva na našem tržištu bila niža i mislim da ćemo uspjeti da postignemo taj rezultat”, rekao je on. 

Ocijenio je i kako je nemoguće obavljati proizvodnju dok cijena uree koja je koštala 880 KM prošle godine, košta 2.200 KM. Na zalihama u RS postoji samo desetak tona. 

Uvoz mesa

Kada je riječ o uvođenju privremenih mjera za uvoz svježeg i rashlađenog mesa, istaknuto je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne odustaje od njihovog uvođenja. Košarac je naveo kako je taj dokument i dalje aktuelan u Vijeću ministara i da će biti donesena odluke, jer je nepravedno da jedino prilikom uvoza u BiH, u odnosu na zemlje u okruženju, nema nikavih opterećenja, odnosno nije zaštićena domaća proizvodnja uvođenjem prelevmana.

Pašalić najavio pomoć za svinjogojstvo u RS - uskoro mjere

Prema njegvim riječima, taj uvoz otežava poslovanje i primarnim proizvođačima, ali i onima koji se bave preradom mesa. Jedan od najočitijih primjera je svinjsko meso koje se u ogromnim količinama uvozi u zemlju, dok bh. poljoprivredni proizvođači imaju ogromne zalihe i ne mogu da ih prodaju.

Inicijativa Vlade RS bila je da se poduzmu određene mjere.

"Ne govorimo o zabrani uvoza mesa, nego o uvođenju dodatnih taksi ili carina kako bi se uvoznici obeshrabrili da uvoze meso iz drugih zemalja i da se okrenu našim poljoprivrednim proizvođačima", rekao je Pašalić.


Tagovi

Đubrivo Gnojivo Poljoprivredni proizvođači Staša Košarac Boris Pašalić Poljoprivreda Meso


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.