Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijedlozi mjera
  • 16.02.2022. 13:50

Završen sastanak ministara poljoprivrede - ovo su razmatrane mjere

Ministri su iznijeli zajednički stav da je zbog vremenski ograničenih rokova u poljoprivredi, posebno u pogledu proljetne sjetve, potrebno hitno usvojiti budžet FBiH za 2022. godinu

Foto: FMPVŠ
  • 576
  • 106
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas održao sastanak s kantonalnim ministrima poljoprivrede na kojem je razgovarano o mogućnostima veće harmonizacije i usklađenosti mjera podrške s federalnog i kantonalnih nivoa vlasti.

Sastanak je bio prilika da se analizira stanje poljoprivrede u prethodnoj godini te da se razgovara o aktivnostima i mjerama za ovu godinu koja je zbog povećanja cijena repromaterijala na svjetskom tržištu, ali i drugih inputa u proizvodnji, posebno izazovna.

Ministri su iznijeli zajednički stav da je zbog vremenski ograničenih rokova u poljoprivredi, posebno u pogledu proljetne sjetve, potrebno hitno usvojiti budžet FBiH za 2022. godinu kao i mjere novčanih podrški kako bi se pravovremeno pomoglo poljoprivrednicima.

Tokom sastanka razgovarano je o prijedlozima mjera koje bi poljoprivrednim proizvođačima u ovoj godini značajno pomogle.

Razmatrane mjere

Naglašena je potreba stvaranja zakonskih pretpostavki za operativnost mjera podrški u poljoprivredi, osiguranje isplate četvrtog kvartala iz 2021. i prvog kvartala 2022. godine, a razgovarano je i o prijedlogu sufinansiranja proljetne sjetve zajedničkim sredstvima federalnog i kantonalnih nivoa po hektaru obradivog zemljišta.

Razgovarano i o mogućnostima za otkup pšenice iz jesenje sjetve

Također, iznijete su preporuke kantonima za ukidanje ili smanjenje naknada na zakup ili koncesije na poljoprivredno zemljište u ovoj godini kao i preporuke za ukidanje ili smanjenje parafiskalnih nameta svih nivoa vlasti koji stvaraju opterećenje poljoprivrednim proizvođačima.

Otkup pšenice

Razgovarano je i o mogućnostima za otkup po garantiranim cijenama pšenice iz jesenje sjetve 2021. godine za potrebe Federalne direkcije robnih rezervi, potrebe uspostave kantonalnih robnih rezervi te o nastavku aktivnosti na nabavci mineralnih đubriva.

"Poljoprivredna proizvodnja mora biti više potpomognuta od svih nivoa vlasti, a mjere podrške nakon usvajanja budžeta FBiH za ovu godinu operativne i više usklađene te cijenim da je današnji sastanak bio prilika da to i potvrdimo", kazao je ministar Dedić.

Sastanku su, pored federalnog i kantonalnih ministara, prisustvovali i predstavnici Saveza općina i gradova FBiH te predstavnici poljoprivrednih udruženja iz FBiH.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev pa je pšenicom zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični hljeb... Više [+]

Tagovi

Poticaji Poljoprivrednici FMPVŠ Šemsudin Dedić Poljoprivredni proizvođači Pšenica Proljetna sjetva


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.