Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konkursi
  • 13.04.2020. 11:30

Otvoren javni poziv za poticanje proljetne sjetve

Na području FBiH raspisan je konkurs za gradove i općine, koji sufinansiraju program potpore proljetne sjetve za 2020. godinu.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 1.539
  • 350
  • 0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva raspisalo je javni poziv za poticanje proljetne sjetve za 2020. godinu, u Federaciji Bosne i Hercegovine. Pravo da konkurišu imaju jedinice lokalne samouprave, odnosno, gradovi i općine u FBiH, koji sufinansiraju programe potpora proljetne sjetve i ispunjavaju uslove konkursa. 

Svi koji se prijave po ovom pozivu, podnose prijavu i popunjene obrasce, koji sadrže preliminarnu listu kandidata kao i ostale podatke važne za poljoprivrednike sa određenog područja. Neke od bitnih informacija koje sadrže su troškovi sufinansiranja nabavke sjemena, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava za proizvodnju, silažnog i merkantilnog kukuruza, heljde, povrća (paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, grah, luk bijeli, luk crveni, zelena salata, krompir) i drugih poljoprivrednih usjeva.

Potrebne obrasce i prijave možete naći u dokumentu ispod teksta

Resorno ministarstvo će sa gradovima i općinama zaključiti Sporazum o realizaciji programa poticanja proljetne sjetve. Po ovom dokumentu, definisati će se međusobni odnosi, obaveze, nadležnosti, kao i visina potpora.  

Šta treba od dokumenata?

Svi koji se prijavljuju trebaju biti upisani u Registar klijenata (RK) i sufinansirati program poticanja proljetne sjetve. Takođe, svi moraju izmiriti obaveze za prethodnu godinu ili sklopiti sporazum o reprogramiranju duga kod nadležne Porezne uprave FBiH, odnosno, kod Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Troškovi za svaku kupovinu roba ili plaćanja usluga trebalo bi biti u skladu sa realnim tržišnim cijenama. Podnosioci zahtjeva moraju još uplatiti federalnu upravnu taksu, u visini od 20 KM, a koja je u skladu sa Zakonom o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi.

Od neophodne dokumentacije, potrebno je priložiti: popunjene obrasce, dokaz da je klijent upisan u RK, dokaz o sufinansiranju proljetne sjetve. Zatim, trebalo bi priložiti dokaze o izmirenim obavezama za prošlu godinu i dokaz da je uplaćena federalna upravna taksa. Svi dokumenti koji se dostavljaju, moraju biti originali ili ovjerene kopije. 

Sačuvajte dokaze o kupovini repromaterijala

Nakon što se realizuje program potpore proljetne sjetve, gradovi i općine dužni su da dostave izvještaj o utrošku sredstava, kao i fakture, fiskalne račune i druge dokaze o izvršenoj kupovini potrebnog repromaterijala. 

Rezultati konkursa biti će objavljeni na službenoj web stranici Ministarstva poljoprivrede FBiH. Poziv je otvoren 10 dana, a prijave sa traženom dokumentacijom šalju se poštom, na adresu: Ul. Hamdije Čemerlića br. 2, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federacija Bosne i Hercegovine, 71.000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina. 

Sa naznakom: "Prijava na Javni poziv za prikupljanje prijava za poticanje proljetne sjetve u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2020. godinu".

Kompletan tekst konkursa možete pročitati OVDJE


Dokumenti


Tagovi

Proljetna sjetva Javni poziv Lokalna samouprava Gradovi i općine Ministarstvo poljoprivrede Nabavka sjemena Kupovina repromaterijala Sporazum o realizaciji


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.