Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Z1 obrazac
 • 31.08.2021. 14:10

Još mjesec dana za predaju Z1 obrasca - rok ističe prvog oktobra

Da se popuni cjelokupna dokumentacija za svaku pojedinačnu proizvodnju, ostao je još Z1 obrazac kojeg poljoprivrednici dostavljaju nadležnom kantonalnom ministarstvu za poljoprivredu.

Foto: Bigstockphoto/MartinFredy (ilustracija)
 • 528
 • 63
 • 0

Poljoprivrednici koji su izvršili prijavu proizvodnje, podnijeli zahtjev, te imaju sačinjen zapisnik na terenu od strane službenih lica na korak su do ostvarivanja prava na poticaj sa federalnog nivoa za tekuću godinu.

Kako bi popunili cjelokupnu dokumentaciju za svaku pojedinačnu proizvodnju, ostao je još Z1 obrazac kojeg dostavljaju nadležnom kantonalnom ministarstvu za poljoprivredu. Svi registrovani poljoprivredni proizvođači pomenuti formular preuzimaju u općinama ili gradovima gdje im je i registrovano gazdinstvo ili obrt.

Za koje proizvodnje se ostvaruje pravo na poticaje ?

Prema Pravilniku o načinu i uslovima ostvarivanja novčane podrške po modelu poticaja uzgoja, definisani su načini i uslovi sticanja prava na poljoprivrednu potporu sa federalnog nivoa. U nastavku je pregled svih proizvodnji za koje je potrebno dostaviti Z1 obrazac uz ostalu dokumentaciju u narednih mjesec dana.

Prije svega tu je uzgoj pšenice, raži, stočnog ječma, zobi, tritikalea, silažnog kukuruza, stočnog graška i grahorica. Zatim, obuhvaćene su uljarice, uljana repica, suncokret i soja, a kada je riječ o proizvodnji povrća, to su paradajz, paprika, krastavac, patlidžan, mrkva, cvekla, luk, salata i mladi krompir (potrebni su još i dokaz o kupljenom sjemenu, kao i potvrda o izmirenim poreznim obavezama).

Na koje datume u 2021. poljoprivrednici trebaju obratiti pažnju?

Proizvođači mogu dobiti poticaje za uzgoj grožđa i maslina, a ukoliko imaju voće, subvencioniraće se proizvodnje šljiva, jabuka, kruška, breskvi, nektarina, trešanja, višanja, smokvi, kajsija, lješnjaka i maline (neophodno je priložiti Z1 Obrazac i potvrdu o izmirenim poreznim obavezama).

Pored navedenih, podrška se ostvaruje za:

 • proizvodnju heljde (dostaviti Z1 formular, dokaz o kupljenom sjemenu, potvrdu o izmirenim poreznim obavezama);
 • uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, poput kamilice, mente, lavande, ružmarina, smilja i lovora (Z1 i potvrda o izmirenim poreznim obavezama) i za
 • proizvodnju duhana (pripremiti Z1, dokaz o kupljenom sjemenu, ugovor sa organizatorom proizvodnje o otkupu sirovog duhana i potvrdu o izmirenim poreznim obavezama).

Z1 za animalnu proizvodnju

Pregled svih proizvodnji iz sektora animalnog uzgoja za koje je potrebno posjedovati Z1 obrazac uz ostalu dokumentaciju u narednih mjesec dana podrazumijeva:

Za mliječne krave u sistemu otkupa mlijeka potrebno je dostaviti još i kopije pasoša za grla, ugovor sa otkupljivačem, potvrdu o sprovedenim mjerama i o izmirenim poreznim obvezama, kao i izjavu o zadržavanju grla.

U proizvodnji svježeg kravljeg mlijeka potrebni su vam i raster mjesečnog otkupa mlijeka, knjigovodstvena isprava za prerađivače o rasteru mlijeka, potvrda o sprovedenim mjerama i o izmirenim poreznim obavezama.

Proizvođači goveđeg mesa (tov junadi) obavezno je da imaju i obrazac o prijavi kretanja teladi, kao i dokaz o prodanoj junadi dok u uzgoju krava prvotelki - junica trebaju pripremiti i pasoš od majki junica i izjavu o zadržavanju junica u proizvodnji.

Kod uzgoja goveda u sistemu krava - tele, neophodan je i dokaz da je bik čisto mesne pasmine, izjava o zadržavanju grla u uzgoju, kopije pasoša od potomstva i potvrda o izmirenim poreznim obavezama.

Pčelari ne zaboravite ažurirati podatke u Registru, rok do 15. maja

Za proizvodnju svježeg ovčjeg i kozjeg mlijeka, priložiti ćete i izvod iz jedinstvenog registra domaćih životinja, potvrdu o obilježavanju grla, kao i raster mjesečnog otkupa mlijeka dok je u uzgoju rasplodnih ovaca i koza potreban i dokaz nadležne veterinarske stanice o obilježenom potomstvu.

U proizvodnji svinjskog mesa i tovu svinja pripremite dokaz o kupljenoj prasadi, obrazac o prijavi njihovog kretanja, rješenje o otvaranju i zatvaranju karantena, potvrda da su grla obilježena i upisana u Registar domaćih životinja, kao i dokaz o prodaji svinja.

Potpore se ostvaruju i za...

 • uzgoj rasplodnih krmača (potrebni su vam - Z1 Obrazac, potvrda da su grla obilježena i upisana u Registar domaćih životinja, potvrda o sprovedenim mjerama, dokaz nadležne veterinarske stanice o obilježenom potomstvu, izvod iz jedinstvenog Registra domaćih životinja, izjava da će grla biti zadržana u uzgoju i potvrda o izmirenim poreznim obavezama);
 • uzgoj pčelinjih zajednica (morate imati i ovjerenu izjavu o broju košnica) i
 • proizvodnju slatkovodne i morske ribe pri čemu su neophodne svjedodžbe o zdravstvenom stanju ribe, potvrda o sprovedenim mjerama, dokaz o plaćenoj vodnoj naknadi, dokaz o nabavci riblje mlađi, mjesečni pregled prodate ribe, dokaz o prodaji konzumne ribe, potvrda o izmirenim poreznim obavezama i rješenje da objekat udovoljava propisima veterinarsko - zdravstvenih uslova.

Tagovi

Z1 obrazac Potrebna dokumentacija Novčana podrška Biljna proizvodnja Animalna proizvodnja Registrovani poljoprivrednici


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]