Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upis pčelara
  • 31.03.2021. 12:30

Pčelari ne zaboravite ažurirati podatke u Registru, rok do 15. maja

Prema Pravilniku o pčelarstvu (SN FBiH broj 31/18), svi registrovani proizvođači na području teritorije FBiH obavezni su izvršiti ažuriranje podataka u Registru pčelara.

Foto: Bigstock/Kosolovskyy (ilustracija)
  • 293
  • 37
  • 0

Prvi topliji proljetni i sunčani dani uz procvjetalo voće i cvijeće i prvi behar na drijenu, izmamili su pčele iz košnica i prekinuli njihovo zimovanje. Prvi pročisni letovi i zujanje ovih korisnih inseksta znak su za početak radova na pčelinjacima, odnosno detaljnije preglede košnica.

Pored redovnih aktivnosti oko pčelinjih društava, registrovani proizvođači u ovom periodu imaju još jednu - administrativnu obavezu, a to je izvršiti ažuriranje podataka u Registru pčelara (RP).

Šta podrazumijeva ažuriranje podataka ?

Prema Pravilniku o pčelarstvu (SN FBiH broj 31/18), svi registrovani korisnici na području teritorije Federacije BiH obavezni su izvršiti ažuriranje podataka u RP. Osnova ove procedure je upisivanje brojnog stanja ovih korisnih insekata u mjesecu oktobru prethodne, kao i u aprilu tekuće 2021. godine.

Na primjer, pčelar je 15. oktobra imao 30 košnica, a prezimilo je 25 pčelinjih društava. Dakle, u određene obrasce upisuje se brojno stanje na dan 15. oktobra, odnosno, 30 i 15. aprila - 25 košnica sa pčelinjim društvima. Ažuriranje takođe obuhvata brojno stanje i selećih i stacionarnih pčelinjaka. Ono se može izvršiti u nadležnim gradskim/općinskim Službama u periodu od 15. aprila do 15. maja 2021. godine

Pčelinjaci ne moraju biti na gazdinstvu

U skladu sa članom 9. Pravilnika o pčelarstvu ("SN  Federacije BiH", broj: 31/18) svi proizvođači obavezni su da se upišu u Registar pčelara i pčelinjaka i prema članu 12. gore navedenog dokumenta, ažuriraju podatke do 15. 05. tekuće godine. Zbog praktičnosti postupka moguće je istovremeno obaviti upis i ažuriranje podataka, odnosno, popunjavanje i obrazaca II i III.

April je vrijeme za proširivanje košnica, provjeru broja pčela i jačanje zajednica

Vrlo bitna napomena kod evidentiranja ili ažuriranja odnosi se na zajednice koje se bilježe u Registar pčelara i pčelinjaka, a na osnovu podataka iz Priloga II, vrši se na mjestima gdje se trenutno nalaze i ne moraju biti na parcelama na kojima je registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

A šta je sa selećim pčelinjacima ?

Proizvodnja meda i ostalih pčelinjih proizvoda odličan je primjer koji pokazuje neuređenost sistema i da na kraju ispaštaju primarni proizvođači - pčelari. Zakon i Pravilnici o ostvarivanju prava na novčane podrške i upisu u Registar pčelara i gazdinstava Federacije Bosne i Hercegovine, jasno definiše da proizvodnja i prebivalište moraju biti na teritoriji FBiH.

Međutim, u ovoj grani poljoprivrede seleći pčelinjaci su dio proizvodnog procesa gdje pčelar u toku godine seli svoje košnice sa jednog mjesta na drugo u potrazi za što boljom ispašom. Po zakonu, to znači da proizvođači koji imaju prebivalište na teritoriju Federacije BiH, a njihovi pčelinjaci imaju mjesto stalne lokacije na teritoriju entiteta RS, ne mogu svoje pčelinjake upisati u Registar pčelara i pčelinjaka !?


Tagovi

Upis pčelara Registar pčelara Pčelinja društva Pročisni letovi Košnice Poljoprivredno gazdinstvo Seleći pčelinjaci


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]