Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poticaji
  • 31.01.2021. 12:10

Na koje datume u 2021. poljoprivrednici trebaju obratiti pažnju?

Da nešto ne izostane i da se osiguraju osnovni preduvjeti za ostvarivanje prava na poticaje kada je upitanju Federacija BiH, slijedeći datumi su obavezujući prema različitim proizvodnjama.

Foto: Gordana Nastić
  • 4.081
  • 537
  • 0

Registrovani poljoprivredni proizvođači imaju priliku aplicirati prema javnim pozivima za poticajna sredstva na nekoliko nivoa. Gradski, odnosno, općinski, kantonalni ili federalni Programi poticaja trenutno su u fazi izrade, projekcije i nacrta, te se uskoro u čitavoj državi očekuje usvajanje istih. Uslov da bi neki poljoprivrednik ostvario pravo na potpore, pored opštih odredbi samog konkursa mora ispunjavati i ostale parametre, a tiču se prijave plana proizvodnje, ažuriranja podataka, prijave uzgoja P1 obrazac i slanje zahtjeva sa Z1 formularom i propratnom dokumentacijom.

Da se radi o složenoj proceduri i rokovima na koje često farmeri zaborave ili zabunom miješaju pojmove prijave plana proizvodnje i ažuriranja, a potpuno su različite obaveze, govori najčešći komentari poput: "radije ću kopat na njivi cijeli dan nego ganjat ove papire". Da nešto ne izostane i da se osiguraju osnovni preduvjeti za ostvarivanje prava na subvencije kada je upitanju Federacija BiH, slijedeći datumi su obavezujući prema različitim proizvodnjama.

Ažuriranje je u toku - do 31. marta

Zakonska obaveza svih registrovanih poljoprivrednih porodičnih gazdinstava i obrta je ažuriranje podataka koje traje od 1. januara do 31. marta svake godine. To podrazumijeva da poljoprivrednik prijavljuje bilo kakve promjene na imanju u smislu korištenja novih parcela, zasada voća ili povrća, brojnog stanja stoke ili bilo koje druge promjene vezane za lične podatke nosioca gazdinstva.

Vrlo je bitno da se izvrši postupak ažuriranja i u slučaju da nije bilo apsolutno nikakvih promjena na farmi. Ovo je jedan od osnovnih uvjeta koji kasnije tokom godine proizvođaču omogućava izdavanje ažurirane liste korištenja i liste stoke koje se prilažu kao osnovna dokumentacija prilikom apliciranja na bilo koji poticaj.

Do 15. novembra za sve usjeve

Svake godine najkasnije do 15. novembra poljoprivrednici koji ostvaruju poticaj sa federalnog nivoa za proizvodnju voća, povrća i žitarica na otvorenom polju, dužni su izvršiti prijavu plana proizvodnje za narednu sezonu. Ovako to izgleda na primjeru proizvodnje mrkve - do navedenog datuma je rok prijave plana proizvodnje usjeva. Poslije nove godine slijedi ažuriranje podataka kada se mrkva upisuje u Registar gazdinstava. Zatim, prema Pravilniku do 31. maja proizvođač šalje prema nadležnom kantonalnom ministarstvu P1 obrazac na osnovu kojeg komisija izlazi na teren i sačinjava zapisnik.

I na kraju, najkasnije do 1. oktobra farmer da bi ostvario poticaj za proizvodnju mrkve šalje uz Z1 obrazac i propratnu dokumentaciju traženu prema Pravilniku, nakon čega se vrši obrada zahtjeva u ministarstvu. Ista procedura je i za ostale kulture koje se proizvode na otvorenom.

Poticaji za mlijeko - do 15. novembra

Koristit ćemo se primjerom ostvarivanja prava na poticaj za mlijeko. Isto kao i kod biljne proizvodnje, rok za prijavu plana za narednu godinu u kojoj se ostvaruje potpora je 15. novembar. Slijedi ažuriranje podataka i onda vrlo bitan datum na koji često farmeri zaborave, a to je 15. april koji je krajnji rok za slanje P1 obrasca na kojem se upisuje broj grla i broj ušnih markica muznih krava, te šalje prema nadležnom kantonalnom ministarstvu.

Stočarski uzgoj prati i proizvodnja silažnog kukuruza. Pravo na poticaj za ovaj usjev ostvaruje se po istom principu i istim datumima kao kod gore navedenog primjera proizvodnje mrkve na otvorenom. I na kraju kada se sve uzme u obzir, poljoprivrednik minimalno osam puta dostavlja dokumentaciju za subvencije, ako se radi na primjer o proizvodnji mlijeka i silažnog kukuruza i jednom ažurira podatke u nadležnim općinskim ili gradskim službama.

Za mnoge farmere ovo je mnogo teže, nego sami rad na njivama ili gazdinstvu.


Tagovi

Registrovani poljoprivrednici Plan proizvodnje Ažuriranje podataka Poljoprivredno gazdinstvo Poticaji za mlijeko


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.